Οι πληροφορίες γύρω από τους θανάτους των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, είναι καταιγιστικές μετά την αποκάλυψη της εκπομπής Live News στο MEGA και συγκεκριμένα του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου, ότι στην 9χρονη Τζωρτζίνα βρέθηκε η ουσία «Κεταμίνη», η οποία δεν χορηγήθηκε ποτέ ως φάρμακο από τους γιατρούς κατά τη νοσηλεία και τη θεραπεία της στο νοσοκομείο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την μικρότερη αδερφή της Μαλένα, το κοριτσάκι που το 2019 έχασε τη ζωή της σε ηλικία 3,5 ετών.
Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Στην Εισαγγελία οδηγείται η Ρούλα Πισπιρίγκου μετά την ουσία κεταμίνη
Σύμφωνα με τον παρουσιαστή Νίκο Ευαγγελάτο, ο οποίος την ώρα που μεταδιδόταν η εκπομπή, ο θάνατος της Μαλένας εξακολουθεί να αποτελεί έναν «κλειδωμένο» γρίφο και με βάση ένα sms που έλαβε στο κινητό του από μία ιδιαίτερα αξιόπιστη πηγή -όπως την χαρακτήρισε- η ουσία «Κεταμίνη» δεν βρέθηκε ποτέ στις εξετάσεις του δεύτερου παιδιού. Αρα ο θάνατος της Μαλένας με βάση το ρεπορτάζ δεν μπορεί να συνδεθεί με όσα έγιναν γνωστά νωρίτερα γύρω από τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Στην περίπτωση της Μαλένας οι ιατροδικαστές συνεχίζουν να ερευνούν την υπόθεση με βάση τα επιστημονικά όπλα που διαθέτουν, ενώ παράλληλα τρέχει και η αστυνομική έρευνα, σύμφωνα με δικαστικές και αστυνομικές πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ώρες, η μητέρα των παιδιών, Ρούλα Πισπιρίγκου, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Την είδηση αποκάλυψε το MEGA, αναφέροντας πως η Ρούλα Πισπιρίγκου, αναμένεται να οδηγηθεί στην Προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου για την υπόθεση.
Ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης αναφέρθηκε στο Live News για την κεταμίνη, αλλά και το εάν θα μπορούσε να βρεθεί και στη Μαλένα: «Το συγκεκριμένο αναισθητικό ανήκει στην κατηγορία βραχείας δράσεις. Όταν μιλάμε για θανατηφόρες δόσεις ο θάνατος θα είναι πολύ γρήγορος, εντός μερικών λεπτών», δήλωσε ο κ. Κούτσης. «Εφόσον έχουμε αύξηση παλμών μία τέτοια χορήγηση θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια εικόνα. Θα είναι κι άλλα πράγματα. Θα πρέπει να αξιολογηθεί συνδυαστικά και με άλλα στοιχεία», πρόσθεσε. Πλέον το ερώτημα όλων είναι ένα: Θα μπορούσε να εντοπιστεί αυτή η ουσία και στον οργανισμό της Μαλένας; Όπως τόνισε ο ιατροδικαστής, στη Μαλένα δεν είναι δυνατόν πλέον να διεξαχθούν τοξικολογικές εξετάσεις, παρά μόνο ιστολογικές.
Η ουσία που βρέθηκε στη Τζωρτζίνα
Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε πως στον οργανισμό της Τζωρτζίνας ανιχνεύθηκε η ουσία κεταμίνη. Μάλιστα, οι αστυνομικοί ρωτούσαν διαρκώς τους γιατρούς που παρακολουθούσαν την υγεία του παιδιού αν είχαν χορηγήσει εκείνοι την ουσία κεταμίνη. Οι γιατροί ήταν κατηγορηματικοί ότι ουδέποτε χορήγησαν κεταμίνη στη Τζωρτζίνα. Σύμφωνα σε όσα αποκάλυψε το Live News, η ουσία που βρέθηκε χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για την αναισθησία των ζώων και σε μικρές ποσότητες για αντικαταθλιπτικά. Αν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο στους ανθρώπους. Στην ιατρική η ουσία κεταμίνη χρησιμοποιείται μόνο σε διαδικασίες διασωλήνωσης ή όταν χρησιμοποιείται μία ήπια νάρκωση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, η ουσία κεταμίνη δεν χρησιμοποιήθηκε στη Τζωρτζίνα, όπως αναφέρει η πλευρά των γιατρών. Οι αστυνομικοί, μάλιστα, που ερευνούν την υπόθεση, ρώτησαν τους γιατρούς αν έχουν χορηγήσει ποτέ κεταμίνη στη Τζωρτζίνα. Η κεταμίνη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963. Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης.
Κυκλοφορεί σαν κτηνιατρικό σκεύασμα
Παράλληλα, ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης ανέφερε για την κεταμίνη ότι πρόκειται για ένα ενδοφλέβιο αναισθητικό βραχείας δράσης, το οποίο εάν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις προκαλεί άπνοια και θάνατο. «Είναι μία ουσία που καταγράφεται ιατροδικαστικά και στη τοξικολογία, γιατί σε συγκεκριμένες δόσεις μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Κούτση, στην Ελλάδα η κεταμίνη κυκλοφορεί σαν κτηνιατρικό σκεύασμα, αλλά μπορεί να υπάρχει και νοσοκομειακή χορήγηση της ουσίας. Ιδιαίτερα τόνισε πως είναι μία ουσία που δεν δίνεται εύκολα σε φαρμακείο, παρά μόνο σε νοσοκομεία και αυτό μόνο όταν το απαιτούν οι συνθήκες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.