Το προσφυγικό συντίθεται από μικρές ανθρώπινες τραγωδίες. Κρύβει ιστορίες ανθρώπων με πόνο που αγωνιούν για να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια σε έναν κόσμο όπου η ζωή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που σε νεαρή ηλικία, όταν υποτίθεται ότι έπρεπε να έχουν μόνη μέριμνά τους να διαβάσουν για το σχολείο, βρέθηκαν μόνα σε μία ξένη χώρα αφότου είχαν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα, πολλές φορές κινδυνεύοντας να μείνουν νηστικά, να κακοποιηθούν, ακόμη και να βρεθούν νεκρά.
Ενα από τα χιλιάδες ανήλικα που έφτασε στην Ελλάδα ήταν ο Σαϊντού Καμαρά. Κατάφερε να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία για να πάρει την απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου, γεγονός που απειλεί να διαλύσει τα όσα κατάφερε περνώντας από τεράστιες δυσκολίες. Ο Σαϊντού είναι εγγεγραμμένος στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου και η απόφαση για απέλαση έφερε θύελλα αντιδράσεων σε όσους των γνώριζαν που πλέον προσπαθούν για να μείνει στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη: Το δράμα του αριστούχου πρόσφυγα που θα απελαθεί μετά την παρέλαση
Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασαν ότι η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου στον Σαϊντού Καμαρά έλαβε χώρα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της κείμενης νομοθεσίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο «πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει απορριπτική απόφαση α’ βαθμού. Επισημαίνεται ότι επί της απόφασης έχει ασκηθεί προσφυγή, η οποία θα εκδικαστεί από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών στις 30 Μαρτίου». Ουσιαστικά η τελική απόφαση για τον Σαϊντού φαίνεται πως θα παρθεί στις 30 Μαρτίου 2022.
Κακοποίηση και τρεις χώρες για ένα ανήλικο παιδί
Ο Σαϊντού Καμαρά ζούσε με τη μητέρα του στη Γουινέα μέχρι που η γυναίκα εξέπνευσε. Τότε πήγε στο σπίτι της θείας του όπου κακοποιούνταν από τον σύντροφό της. Και έτσι, βρέθηκε στους δρόμους... Ο 14χρονος Σαϊντού το έσκασε από το σπίτι και περιπλανιόταν στους δρόμους της Γουινέας. Βιώνοντας συνθήκες ακραίας πείνας αλλά και όπως έχει πει, μία απόπειρα να τον σκοτώσουν, αποφάσισε να βρει έναν τρόπο να φύγει από την Γουινέα. Βρέθηκε στην Σενεγάλη και από εκεί στην Τουρκία όπου δούλευε ενώ ήταν ανήλικος, όπως έχει πει. Μετά, μέσω θάλασσας βρέθηκε στην Κάλυμνο. Ηταν Νοέμβριος του 2019 και ο Σαϊντού ήταν 16 ετών και μόνος του.
Ο Σαϊντού αρχικά έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης/εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas. Μόλις εγκαταστάθηκε στη χώρα, άρχισε να πηγαίνει στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου και να περνάει με επιτυχία τις τάξεις, αριστεύοντας στα μαθήματα και βρήκε νέα στέγη σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Παρόλα αυτά, τον Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει με αποτέλεσμα να πρέπει να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα.
Σαϊντού Καμαρά: Να συνεχίσει να ονειρεύεται
Οι αντιδράσεις για την επερχόμενη απέλαση του Σαϊντού Καμαρά είναι έντονες, με το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου να απευθύνει μέσω των social media έκκληση ευαισθητοποίησης για την περίπτωση του νεαρού πρόσφυγα. Ο Νικόλας Κακλαμάνος, διευθυντής στο 1ο Λύκειο είπε στην ΕΡΤ πως ο Σαϊντού «ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και ενδοοικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, με βάρκα στην Κάλυμνο, ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές στον Άγιο Δημήτριο και μετά στο σχολείο μας, όπου βρήκε την οικογένειά του». «Ο Σαϊντού είναι κομμάτι απο τη δική μας την οικογένεια. Τον έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία από την πρώτη στιγμή» τόνισε ο κ. Κακλαμάνος.
Η επιστολή των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου:
«Οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου Τάκης Ζενέτος απευθύνουμε έκκληση για την έγκριση της αίτησης διεθνούς προστασίας του συμμαθητή και φίλου μας, του μαθητή και γιου μας Σαϊντού Καμαρά, η οποία θα συζητηθεί σε β΄ βαθμό σε λίγες ημέρες.
Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας πενίας στη χώρα του, τη Γουινέα, λίγο μετά τη συμπλήρωση των δεκατεσσάρων χρόνων του, αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση, αποτόλμησε μόνος, χωρίς συγγενείς ή στηρίγματα στο εξωτερικό, το μεγάλο ταξίδι φυγής που τον έφερε ως τη χώρα μας, ταξίδι που κανείς έφηβος δεν επιχειρεί αν δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ίδια του η ζωή.
Στο σχολείο μας ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας, μόχθησε σκληρά να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον, άδραξε κάθε μορφωτική ευκαιρία, πέρασε με επιτυχία τις τάξεις, ολοκληρώνει σε λίγους μήνες το Λύκειο, κυνηγώντας το όνειρό του για πνευματική πρόοδο και προσωπική καλλιέργεια.
Το σημαντικότερο· έκανε φίλους, φίλους ζωής, συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στη δομή φιλοξενίας, που τον περιέβαλαν με την αγάπη και την αλληλεγγύη τους.
Και μπορεί να ονειρεύεται! Να ονειρεύεται σπουδές στην Ελλάδα, δουλειά και προσωπική εξέλιξη στην Ελλάδα, προκοπή στην Ελλάδα, κοντά στους φίλους του που τον στήριξαν και τους στήριξε. Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας!
Απορριπτική απόφαση στην αίτησή του συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση!
Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν να εγκριθεί η αίτηση του Σαϊντού και να παραμείνει στη χώρα μας. Κοντά μας! Για να συνεχίσει να ονειρεύεται!
Για τον Σύλλογο Διδασκόντων
Νίκος Π. Κακλαμάνος Διευθυντής
Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων
Θέμης Παπαδόπουλος Πρόεδρος
Για το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο Η Πρόεδρος»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.