Πως πλησιάζει το τέλος για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και τις μάσκες στους κλειστούς χώρους ανέφερε για ακόμη μια φορά ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Οι σκληροί δείκτες βελτιώνονται συνεχώς και ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί» τόνισε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτοντας ότι αν και η «Ομικρον 2» μεταδίδεται πιο γρήγορα από τη μετάλλαξη Ομικρον, το σύστημα της δημόσιας Υγείας θα περάσει σε φάση καλύτερης διαχείρισης.
Για τον ίδιο αποτελεί θέμα χρόνου η έλευση της κανονικότητας και διευκρίνισε πως «αν και ακόμη δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή (των Ειδικών) τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και οι μάσκες θα σταματήσουν να ισχύουν». Ο καθηγητής επισημαίνει βέβαια πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι το πρώτο μέτρο που θα επανέλθει αν η πανδημία του κορονοϊού επιστρέψει με μεγαλύτερη δυναμική, ενώ για τη μάσκα είπε ότι «είναι λογικό να καταργηθεί στους κλειστούς χώρους εκτός από νοσοκομεία και γηροκομεία». «Πολλές χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Βρετανία έχουν αποσύρει τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού» συμπλήρωσε με νόημα και αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Τέλος για την εμφάνιση της γρίπης ανέφερε πως η μεταδοτικότητά της είναι 4 φορές πιο κάτω από τον κορονοϊό και επανεμφανίστηκε λόγω της μείωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εν τω μεταξύ, νωρίτερα η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι η επιτροπή έχει εισηγηθεί την άρση της υποχρεωτικότητας στους εξωτερικούς χώρους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι καταργούμε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα είπε ότι είναι στην κρίση του καθενός μας να φοράει την μάσκα σε εξωτερικό χώρο όταν αυτός πιστεύει πως τον προστατεύει.
Η ίδια τόνισε με έμφαση ότι είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι δε χρειάζεται να εμβολιαστεί επειδή έχει νοσήσει και πρόσθεσε πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος ακόμη και σε όσους έχουν νοσήσει. Μάλιστα είπε πως στοιχεία από το εξωτερικό δείχνουν ότι αναμένεται αύξηση ακόμη και των θανάτων για τους ευάλωτους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς φαίνεται ότι και η παραλλαγή Ο2 που προκαλεί ήπια νόσο σε νέους και υγιείς, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Όσον αφορά το ΕΣΥ, είπε ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις απλές κλίνες και καταγράφεται μείωση από 7% έως 9% στις απλές αλλά και στις κλίνες ΜΕΘ. Επίσης φαίνεται μείωση των διασωληνώσεων και των θανάτων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.