Σε μία ενδημική κατάσταση της νόσου του κορονοϊού οδηγούμαστε σταδιακά στη χώρα ακολουθώντας έτσι το κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξέλιξη της πανδημίας. Σταδιακά -και ανάλογα με τα επιδημιολογικά τους δεδομένα- οι χώρες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλλει ωστόσο όπως υπογραμμίζεται αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα παραμένει η πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα, επιβάλλοντας αλλαγή πορείας.
Τα μηνύματα που έρχονται από τη Δανία, η οποία ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που ήρε όλους τους περιορισμούς, δεν είναι ενθαρρυντικά. Παρότι είναι μια χώρα με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπου πάνω από το 61% του συνολικού πληθυσμού έχει λάβει την ενισχυτική δόση του εμβολίου, ενώ το 100% των πολιτών άνω των 60 ετών είναι διπλοεμβολιασμένο, η άρση των μέτρων, οδήγησε σε «εκτόξευση» κρουσμάτων και θανάτων από επιπλοκές της Covid-19.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η χώρα έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα θανάτων, τα οποία καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2021, εγείροντας προβληματισμό για το τι μέλει γενέσθαι και στη χώρα μας, όπου σημειωτέον περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί και το 74% όσων έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους δεν έχουν λάβει την αναμνηστική δόση. Επιπλέον, στα νοσοκομεία, αν και μειωμένη συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, η πίεση παραμένει, με 360 εισαγωγές ασθενών με Covid την ημέρα, κατά μέσο όρο, 475 διασωληνωμένους και τους θανάτους από επιπλοκές της νόσου να κυμαίνονται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ωστόσο, στην Ελλάδα η απόφαση είναι να αρθούν τα μέτρα σταδιακά και με ορίζοντα το τέλος Μαρτίου, ενώ παράλληλα παρακολουθούνται στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η επίπτωση της άρσης των περιορισμών στους επιδημιολογικούς δείκτες αναμένεται να φανεί μετά την πάροδο 15 ημερών από την πρώτη ημέρα ισχύος της (19/2). Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν θα είναι δραματική, με την προϋπόθεση ότι αφενός θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί και τα self test, αφετέρου οι πολίτες θα κάνουν προσεκτικές επιλογές για τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχουν, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους αλλά και των οικείων τους.
«Η Όμικρον είναι μία μετάλλαξη η οποία είναι επικίνδυνη, σοβαρή, δεν μιλάμε για απλή γρίπη. Όμως, δεν έχει τη νοσηρότητα που είχαν οι προηγούμενες παραλλαγές. Αυτό μας δίνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας σε συνδυασμό με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με τη διάθεση αντιικών φαρμάκων. Και στις συζητήσεις που έγιναν στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στη Grenoble της Γαλλίας, η αίσθηση είναι ότι για το επόμενο εξάμηνο η Ευρώπη θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, πολύ κοντά στην κανονικότητα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία», ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Ωστόσο, δεν υπάρχει εφησυχασμός, αλλά γίνεται μία συνολική προετοιμασία, καθώς ο κορονοϊός, από το Σεπτέμβριο και μετά, μπορεί να επανέλθει με άλλα χαρακτηριστικά», υπογράμμισε.
Ο κίνδυνος νέας μετάλλαξης
Την ίδια στιγμή «ζωντανή» παραμένει η μεγάλη απειλή για την έκβαση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο: η εμφάνιση μίας νέας παραλλαγής του ιού με πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Το ενδεχόμενο αυτό συνδέεται άρρηκτα με την παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, η οποία στις χώρες χαμηλού εισοδήματος εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με τους πληθυσμούς τους να αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων.
Μέχρι σήμερα, το 62,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την Covid-19, έχουν χορηγηθεί 10,57 δισεκατομμύρια δόσεις και 31,82 εκατομμύρια χορηγούνται τώρα κάθε μέρα. Ωστόσο, μόνο το 11,4% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση (WORLDOMETER).
«Ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Διαφορετικά θα υπάρχει συνεχώς η απειλή επιδημιών με νέες παραλλαγές. Πολλοί, βέβαια, αμφισβητούν ότι αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί, εν τούτοις θα πρέπει να γίνει μία σημαντική ενσυνείδητη προσπάθεια από όλους. Έχει λεχθεί ότι η πανδημία Covid έχει λειτουργήσει ως ένας μεγεθυντικός φακός που έχει αναδείξει έντονα τις ανισότητες στον πλανήτη μας. Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ένα πνεύμα διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης», ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.