Σε τροχιά αποκλιμάκωσης των μέτρων της πανδημίας του κορονοϊού έχει μπει η Ευρώπη και η Ελλάδα. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η κανονικότητα για τους εμβολιασμένους δεν απέχει και πολύ. Πιο συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης, μετά το ταξίδι του στη Γαλλία για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Υγείας της Ευρώπης δήλωσε πως είμαστε πολύ κοντά στην κατάργηση των μέτρων για τους εμβολιασμένους.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Πώς η μετάλλαξη Ομικρον ακυρώνει την ανοσία της αγέλης
«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη αλλά δεν έχει τη νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Πλεύρης.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισήμανε πως πλησιάζει η περίοδος, όπου οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα βγάλουν τις μάσκες τους στους εξωτερικούς χώρους.
Αντίστροφη μέτρηση και για τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως «σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο, όπου δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω, ωστόσο για τους ανεμβολίαστους και όσους είναι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται το μέτρο. «Παραμένουμε αυτή την περίοδο στη σύσταση ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι πολύ σημαντική η χρήση της μάσκας στις ευπαθείς ομάδες. Πάντως, ως επιτροπή θα επανεξετάσουμε το μέτρο της μάσκας», σημείωσε.
Σχετικά με τα μέτρα στους εμβολιασμένους, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως θα πρέπει να αποσυρθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Η ανισότητα στα διάφορα νοσοκομεία δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο και δεν εξαρτάται μόνο από τις δομές, αλλά και από το ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει παγκοσμίως.
Καλύτερη η κατάσταση στους σκληρούς δείκτες
Οι σκληροί δείκτες φαίνεται πως πέφτουν, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα πέσει άμεσα. Το σίγουρο είναι πάντως πως για τους επόμενους έναν με δύο μήνες θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία και σε μία καλυτέρευση της κατάστασης, κατέληξε.
Για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι έκανε λόγο και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Στους επόμενους μήνες με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, την έκθεση σχεδόν όλων στον ιό και τη μικρή επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που δεν θα ανατρέψει τις προγνώσεις, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να είμαστε τελείως διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής. Ωστόσο, εξήγησε πως η οποιαδήποτε άρση των μέτρων για τον κορονοϊό πρέπει να γίνει βήμα-βήμα: «Τα μέτρα που αίρονται τώρα καλό θα είναι να μην συνδυαστούν σε αλλαγές με τις μάσκες και τις αποστάσεις, είναι χρήσιμο να πηγαίνουμε σταδιακά ώστε η επιτροπή να αξιολογεί εβδομάδα με εβδομάδα τα δεδομένα».
Τα δεδομένα δείχνουν αποκλιμάκωση
Ο ίδιος ανέφερε πως ήδη το στέλεχος Δέλτα φαίνεται πως με βάση τα δεδομένα από τα λύματα έχει σχεδόν εξαφανιστεί ενώ επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον: «Νομίζω ότι τα δεδομένα δείχνουν αποκλιμάκωση, ήδη από μετρήσεις στα λύματα το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον επικρατεί, που γνωρίζουμε ότι συνδυάζονται με μεγάλη μεταδοτικότητα και ηπιότερη νόσηση σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί».
Στάθηκε δε και στα πρωτεϊνικά εμβόλια που όπως είπε έχουν διαφορετική τεχνολογία από τα προηγούμενα σκευάσματα και υπάρχει η ελπίδα ότι πρόκειται «να πείσουν τους καλοπροαίρετους δύσπιστους να εμβολιαστούν».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.