Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την εγκληματική οργάνωση που δρούσε εδώ και 12 χρόνια στο γηροκομείο «Αγία Σκέπη» στα Χανιά. Η εγκληματική οργάνωση που κατηγορείται για τον θάνατο 30 ανθρώπων - ενώ δεκάδες ακόμη ηλικιωμένες πέθαναν στα χέρια της - είχε όλα αυτά τα χρόνια ένα μόνο κίνητρο: Οδηγούσε στον θάνατο τους ηλικιωμένους που βρίσκονταν στο γηροκομείο για να αρπάζει την περιουσία τους.
Διαβάστε ακόμη: Χανιά - γηροκομείο: Τάιζαν αποφάγια κι εντόσθια ζώων τους ηλικιωμένους - Πέθαναν 293 στα χέρια τους
Γι' αυτό και με εντολή εισαγγελέα, οι Αρχές Ασφαλείας στην Κρήτη άρχισαν την προκαταρκτική έρευνα και εξετάζονται για την υπόθεση 37 άτομα. Μάλιστα, 7 από τους συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν για τους θανάτους των ηλικιωμένων στα Χανιά. Μάλιστα, οι καταγγελίες που έχουν κάνει οι οικογένειες των ηλικιωμένων για την απάνθρωπη συμπεριφορά προς τους ηλικιωμένους του γηροκομείου «Αγία Σκέπη» ξεπερνούν κάθε φαντασία.
H δικηγόρος, Μαρία Παπαδάκη, ήταν η πρώτη που έκανε τις σχετικές καταγγελίες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ, «με βάση τους ισχυρισμούς των οικογενειών που εκπροσωπώ παρόμοιες πράξεις τελούνταν από την έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας το 2009 οπότε και είχε υποβληθεί η πρώτη έγκληση. Υπήρξαν κι άλλες εγκλήσεις στο μεσοδιάστημα, οι οποίες δεν αξιολογήθηκαν. Κάποια τέθηκε στο αρχείο, κάποια άλλη δεν κρίθηκε ούτε καν με πράξη θέσης στο αρχείο και φέρεται να υπήρχαν και πολυάριθμες καταγγελίες προς τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας οι οποίες επίσης δεν αξιολογήθηκαν».
Σύμφωνα με την κυρία Παπαδάκη, οι καταγγελίες των οικογενειών αφορούσαν προσβολή εννόμων αγαθών όπως η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η δικηγόρος εξήγησε ότι «στο παρόν στάδιο τυπικά έχουν την ιδιότητα των κατηγορουμένων, καθώς δεν έχει αποδειχτεί η κατηγορία» και η ίδια συμπλήρωσε πως «με βάση τις καταγγελίες φέρονται να προκάλεσαν τον θάνατο ανθρώπων και να υπέβαλαν σε βασανιστικές συνθήκες διαβίωσης τη συντριπτική πλειοψηφία των περιθαλπομένων».
Η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη σημείωσε ακόμη: «Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι ότι αυτός ο τρόπος δράσης δεν αναιρεί την επιχειρηματικότητα. Πολλοί λένε τι όφελος είχαν να θανατώνουν τους πελάτες τους; Με βάση τα καταγγελλόμενα και τα στοιχεία της δικογραφίας, το κόστος για κάθε φιλοξενούμενο ήταν 0,55 λεπτά την ημέρα. Όταν λοιπόν εισπράττεις από έναν υπερήλικα από 700 έως 1.200 ευρώ τον μήνα και το κόστος φιλοξενίας και περίθαλψης του είναι 0,55 λεπτά αντιλαμβάνεστε ότι το κέρδος είναι τεράστιο και δεν υπάρχει κάποια απώλεια διότι στα Χανιά υπάρχει τεράστια ζήτηση σε κλίνες φροντίδας ηλικιωμένων, επομένως έξω από τη μονάδα υπήρχε τεράστια λίστα αναμονής. Πέθαινε ο ένας έμπαινε ο επόμενος, το κόστος διατηρείτο πολύ χαμηλό και ταυτόχρονα με τη συστηματική αποτροπή διαμετακομιδών ασθενών στο νοσοκομείο δεν αποκαλύπτονταν οι συνθήκες διαβίωσής τους».
Γηροκομείο στα Χανιά: 12.000 οι σελίδες της δικογραφίας
Μόνο και μόνο οι 12.000 σελίδες της δικογραφίας, μιλούν από μόνες τους για τα πεπραγμένα όσων υποτίθεται ότι φρόντιζαν τους ηλικιωμένους που διέμεναν στο γηροκομείο Χανίων. Οπως αναφέρει η δικογραφία, τους τάιζαν αποφάγια κι επικίνδυνα εντόσθια ζώων, τους είχαν δεμένους, τους έδιναν φάρμακα και ψυχοφάρμακα που δεν χρειάζονταν για να πάρουν τη μίζα... Ανθρωποι που είχαν χάσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, τους άλλαζαν με την ίδια πάνα, τους έβριζαν, τους χτυπούσαν, τους εξευτέλιζαν...
Η εισαγγελία εντόπισε παράνομες συνταγογραφήσεις 3 εκατομμυρίων ευρώ... Μπορεί να φανταστεί κανείς τι έδιναν σ' αυτούς τους ανθρώπους που υπέφεραν στα χέρια των 7 που συνελήφθησαν για κακουργηματικές πράξεις, όπως η ανθρωποκτονία από πρόθεση με δόλο κι άλλα πολλά. Και οι μπλεγμένοι στην υπόθεση, είναι τουλάχιστον άλλοι 36, μέσα στους οποίους συμβολαιογράφοι για περίεργες μεταβιβάσεις περιουσιών που έγιναν μέσα στο ίδρυμα, καθώς και υπάλληλοι της περιφέρειας αρμόδιοι για θέματα δημόσιας υγείας, που είτε δεν είχαν πάρει χαμπάρι τι γινόταν, είτε... έκαναν ότι δεν έβλεπαν.
Κι αυτές οι κατηγορίες αφορούν μόνον σε 30 θανάτους, αυτούς που μπόρεσαν να «δεθούν» με συγκεκριμένες παραλείψεις. Με δεσίματα, χτυπήματα, κι άλλα πολλά. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 293 άνθρωποι πέθαναν στα χέρια τους, από το 2015 έως το 2021. Αν πάει κανείς πίσω στο 2009 απ' όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το γηροκομείο, το μέτρημα χάνεται. Κι όλα αυτά σε ένα γηροκομείο που λειτουργούσε με άδεια για περίθαλψη 16 ανθρώπων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.