Την άρση του ασυμβίβαστου για τους ιατρούς του ΕΣΥ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν την ιατρική και ως ιδιώτες, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Στόχος σύμφωνα με την ίδια είναι η παροχή κινήτρων που θα διευκολύνουν εντέλει την κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία και δη στα περιφερειακά.
Μιλώντας στη Βουλή επί της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή παιδιατρικού νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη, η κ. Γκάγκα επισήμανε την ανάγκη να αρθούν οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των πανεπιστημιακών - στρατιωτικών ιατρών και των ιατρών του ΕΣΥ, προκειμένου να διευκολυνθεί η στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων.
«Αποτελεί ύψιστης σημασίας το ζήτημα στελέχωσης των νοσοκομείων. Στο Εθνικό Σύστημα υπάρχουν ιατροί πολλών ταχυτήτων. Υπάρχουν οι πανεπιστημιακοί, οι στρατιωτικοί και οι ιατροί του ΕΣΥ», ανέφερε η Μίνα Γκάγκα.
Η ίδια εξήγησε πως ενώ οι πανεπιστημιακές θέσεις που προκηρύσσονται γίνονται ανάρπαστες, γιατί οι πανεπιστημιακοί όπως και οι στρατιωτικοί γιατροί έχουν δικαίωμα άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, παράλληλα με το έργο τους μέσα στα νοσοκομεία, αυτό δεν ισχύει για τις άλλες κατηγορίες ιατρών του ΕΣΥ.
«Είναι δύο κατηγορίες ιατρών που τιμούμε και θα τιμούμε. Πρέπει λοιπόν να προσφέρουμε τις ίδιες δυνατότητες σε όλους τους ιατρούς. Δυνατότητες που δίνονται σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να φεύγουν από την δική μας. Δίνοντας αυτές τις ευκαιρίες θα στελεχωθούν οι θέσεις των περιφερειακών νοσοκομείων. Δεν είναι καινοφανές αυτό, ισχύει στα περισσότερα συστήματα της Ευρώπης», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Διευκρίνισε, πάντως, πως για την προώθηση των εν λόγω αλλαγών απαιτείται ευρύς δημόσιος διάλογος και σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.