Σε ένα σχετικά «αντιφατικό» μοτίβο μπαίνει η χώρα αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού από τη Δευτέρα (31 Ιανουαρίου) βρισκόμαστε στην πρώτη μέρα επαναφοράς της μουσικής και της κατάργησης του ωραρίου στην εστίαση, παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Ομικρον, υπενθυμίζει καθημερινά ότι ο κορονοϊός είναι εδώ!
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια - Ξεκινά η χορήγηση στους ασθενείς
Ομως, η περαιτέρω σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προστασίας αποτελεί ειλημμένη απόφαση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ετσι, παρά το γεγονός ότι οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας επιμένουν και ειδικά στους τριψήφιους καθημερινούς αριθμούς στους νεκρούς, όπου τη Δευτέρα είχαμε νέο μαύρο ρεκόρ για το 2022 με 119 χαμένες ζωές. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει μια συνολική αντίληψη όλων των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και όχι μόνο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων - ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να οδηγηθούν σε πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων και να παραμείνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο ανά χώρα.
Αυτό παραδέχτηκε, άλλωστε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Επειδή η νοσηρότητα της Όμικρον έχει άλλα χαρακτηριστικά πιο ήπια και ακριβώς επειδή η μεταδοτικότητά της είναι ανεξέλεγκτη όσα μέτρα και να πάρεις δεν σταματάει και έτσι, η γραμμή είναι η πλήρης αποκλιμάκωση. Η φιλοσοφία όλων των υπουργών Υγείας της ΕΕ είναι ότι δεν πρέπει να περιορίζουμε τις κοινωνίες. Η μάσκα και η τηλεργασία δεν περιορίζουν την κοινωνική ζωή. Αυτό που έχει μείνει ως απαγόρευση είναι η όρθια διασκέδαση και τα γήπεδα που εξετάζουμε πως θα τα αλλάξουμε. Η επιτροπή θα συνεδριάζει εβδομάδα με εβδομάδα και θα αποκλιμακώνονται τα μέτρα. Πρόθεσή μας είναι να μείνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα μέτρα».
Ο φόβος για τις αυξημένες εισαγωγές παιδιών
Από την άλλη, οι απώλειες συνάνθρωπων μας εξαιτίας των επιπλοκών του κορονοϊού, υπογραμμίζουν ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός για την πανδημία έστω και αν τα μέτρα χαλαρώνουν. Ακόμη λοιπόν και αν μέσα στις επόμενες ημέρες στην επόμενη σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αποφασιστεί η επιπλέον άρση μέτρων στην εστίαση, (τώρα ισχύουν μόνο καθήμενοι, και σε τραπέζια έως έξι ατόμα), οι ειδικοί θα επανεκτιμούν συνεχώς την κατάσταση με την πορεία των κρουσμάτων (που είναι πτωτική), τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, ενώ παράλληλα έναν έξτρα προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι αυξημένες εισαγωγές παιδιών που βρίσκονται στο μικροσκόπιο.
Εξάλλου, σχετικά με την επαναφορά των φιλάθλων στα γήπεδα, το Reader έχει γράψει εδώ και μέρες, πως στο επόμενο διάστημα θα αυξηθούν τα ποσοστά, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνουν οι συζητήσεις για άρση μέτρων και στα γήπεδα.
Αυτή τη στιγμή, ο περιορισμός της πληρότητας στα γήπεδα παραμένει στο 10%, με ανώτατο όριο τους 1.000 φιλάθλους. Αυτά, όμως, θα αλλάξουν μέσα στην εβδομάδα, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού έχουν σταθερή πορεία και γι' αυτό και επίκειται νέα χαλάρωση στα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει για τα γήπεδα.
Η αισιοδοξία που... φρενάρει από την υποπαραλλαγή Ομικρον 2
Οι ειδικοί παρατηρούν, αναλύουν τα δεδομένα και ήδη οι περισσότεροι συμφωνούν ότι φέτος θα γιορτάσουμε... Πάσχα στο χωριό και σε ό,τι αφορά τη μάσκα, σημειώνουν, βέβαια, ότι θα χρειαστεί να τη φοράμε τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. «Σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανό να βγουν προς τα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη», εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Την ίδια ώρα, όμως, δύο νέα κρούσματα κορονοϊού με τη μετάλλαξη Ομικρον 2 έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Οπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, το ένα από τα δύο κρούσματα με τη μετάλλαξη Ομικρον 2 είναι στο Ηράκλειο με ιστορικό ταξιδιού και το άλλο είναι στην κοινότητα.
Η υποπαραλλαγή της Όμικρον με την επιστημονική ονομασία ΒΑ.2, γνωστή ευρύτερα και ως «stealth» ή Όμικρον 2 είναι απίθανο να δημιουργήσει «ύπουλα» ένα νέο καταστροφικό επιδημικό κύμα και να αλλάξει ξανά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ενώ δεν συνιστά αιτία σοβαρής ανησυχίας. Δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ούτε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας ενώ τα εμβόλια Covid-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντί της, όπως και με τις προηγούμενες παραλλαγές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όμως, επειδή η ΒΑ.2 φαίνεται ακόμη πιο μεταδοτική από την αρχική Όμικρον (μιάμιση φορά περισσότερο σε σχέση με την κυρίαρχη υποπαραλλαγή ΒΑ.1, σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες), μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση των κρουσμάτων σε μεγάλο μέρος του κόσμου και άρα να παρατείνει τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή είναι συνοπτικά η έως τώρα εικόνα που έχει η επιστημονική κοινότητα για τη ΒΑ.2, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και στο πρακτορείο Ρόιτερς.
«Είναι πιθανό να υπάρξει μια υψηλότερη κορύφωση κρουσμάτων στα μέρη όπου η πανδημία δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και μία επιβράδυνση στην πτωτική τάση τους στις περιοχές που έχουν ήδη περάσει την κορύφωση της Όμικρον», εκτίμησε ο ιολόγος δρ Τόμας Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.
Πάσχα στο χωριό με.. αντιικά χάπια για τους ασθενείς
«Ο ιός δεν θα φύγει», αλλά θα αντιμετωπίζεται με αντιικά φάρκακα και εμβόλια, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ωστόσο, πως μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει αποκλιμάκωση των δεικτών. Αλλωστε είναι ήδη στον «αέρα» η ειδική πλατφόρμα, προκειμένου οι ασθενείς με κορονοϊό, να υποβάλουν μαζί με τους θεράποντες γιατρούς τους αίτηση για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών. Η παράδοση των συγκεκριμένων χαπιών θα γίνεται κατ’ οίκον με courier, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πάσχοντες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Όπως έχει δηλώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια θα αξιολογεί η ίδια η Επιστημονική Επιτροπή, η οποία λειτουργούσε και στην περίπτωση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία πλέον ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και δεν χορηγούνται σε ασθενείς. Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνταν στο νοσοκομείο.
Τα αντιικά χάπια χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου, ανοσοκατεσταλμένους, χημειοθεραπευόμενους, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίου έτους, καθώς και με χρόνια νοσήματα. Τις πρώτες μέρες από τη διάγνωση της νόσου – είτε με rapid test είτε με μοριακό έλεγχο – ο θεράπων ιατρός μπορεί να υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα την αίτηση χορήγησης. Η αρμόδια επιτροπή απαντά μέσα σε 24 ώρες και ενημερώνεται ταυτόχρονα με sms ο γιατρός και ο ασθενής, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση της θεραπείας. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και μέσα σε 24 ώρες παραδίδει τα φάρμακα στη διεύθυνση που θα υποδείξει ο ασθενής», όπως εξήγησε η κυρία Γκάγκα.
Πάντως, ήδη η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης (της MSD) ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες. Επίσης αναμένονται άμεσα και τα αντιικά χάπια της Pfizer.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.