Μενού
  • Α-
  • Α+

Προς σταθεροποίηση κινείται το επιδημικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα, εντούτοις στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται η πίεση στο σύστημα Υγείας και κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι  «σκληροί» δείκτες φαίνεται ότι επιμένουν, με τους ειδικούς να παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την άρση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Τζανάκης: Η κακοκαιρία μπορεί να φρενάρει την εξάπλωση

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, αν και μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες σταθεροποιείται σε ένα ενδιάμεσο «πλατό», με τον επταήμερο κινούμενο μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 18.124, παρουσιάζοντας οριακή μείωση της τάξεως του 6%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, καθοδική πορεία συνεχίζει να διαγράφει ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Ειδικότερα, το τελευταίο επταήμερο ο μέσος όρος των εισαγωγών ανήλθε στις 484, σημειώνοντας μείωση 12%.

Οι «σκληροί» δείκτες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, φαίνεται όμως ότι μπαίνει «φρένο» στην αύξησή τους. Ο κινούμενος επταήμερος μέσος όρος των διασωληνωμένων ασθενών ανέρχεται στους 670, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των θανάτων στους 94. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πλειονότητα των περιστατικών που έχουν διασωληνωθεί και χάνουν τη ζωή τους έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα, ωστόσο, στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων φορέων έχει μπει και η επίπτωση της παραλλαγής Όμικρον.

Παράλληλα, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων. Κατά την εβδομάδα 17 έως 23 Ιανουαρίου 2022, παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των έντεκα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία από τις δώδεκα. Οι καθαρά πτωτικές τάσεις κυμάνθηκαν από -31% στο Βόλο μέχρι -68% στο Ρέθυμνο, ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (-18%) και στα Ιωάννινα (-29%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό στην Πάτρα (-1%). Σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με ψηλά στην ατζέντα να βρίσκεται η επανεκτίμηση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου και ισχύουν μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί.

Σύμφωνα με πηγές του Reader, οι ειδικοί προσανατολίζονται προς την παράταση των μέτρων, με ενδεχομένως μία χαλάρωση σε ό,τι αφορά στα γήπεδα. Ωστόσο, η απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια της Επιτροπής, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να παρουσιαστούν και νέα δεδομένα από τα νοσοκομεία. 

«Θολό» το τοπίο σχετικά με τις νοσηλείες σε ΜΕΘ

Καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα μειώνεται, στο επίκεντρο μπαίνει ο έλεγχος των στοιχείων που αφορούν στην πίεση που προκαλεί στις ΜΕΘ η παραλλαγή Όμικρον. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, από την προπερασμένη Δευτέρα δόθηκε εντολή από το Υπουργείο Υγείας  στις ΜΕΘ των νοσοκομείων να ελέγχουν από ποια μετάλλαξη έχουν μολυνθεί οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες.

«Τα νοσοκομεία στέλνουν δείγματα σε εργαστήρια  αναφοράς, προκειμένου να ανιχνευθεί η μετάλλαξη από την οποία έχουν μολυνθεί οι  ασθενείς στις ΜΕΘ. Φυσικά δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι ασθενείς των ΜΕΘ, με δεδομένο ότι όσοι νοσηλεύονται πολλές ημέρες αρνητικοποιήθηκε το PCR τους. Τα εργαστήρια των νοσοκομείων δεν ανιχνεύουν την Όμικρον. Ακόμη, τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν λάβει απαντήσεις από τα δείγματα που έστειλαν στα εργαστήρια αναφοράς», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ,  τονίζοντας ότι τα πρώτα  αποτελέσματα  που γίνονται γνωστά προβληματίζουν: «Στο “Γεννηματάς”  της Θεσσαλονίκης από τους 11 ασθενείς που  ελέγχθηκαν στη ΜΕΘ οι 4 είναι με Όμικρον. Από τους 11 που ελέγχθηκα στη ΜΕΘ του “Αττικόν”  οι 4 είναι με  Όμικρον», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας ότι «ως εκ τούτου και η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει  βαριές  νοσήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τα περιστατικά με Όμικρον που διασωληνώνονται αντιστοιχούν σε περίπου 5% του συνόλου των κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος, έναντι του 12-15% που αντιστοιχεί στην περίπτωση της παραλλαγής Δέλτα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.