Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μεσημέρι της Τρίτης ολοκληρώθηκαν οι απεγκλωβισμοί των οδηγών που βρίσκονταν εντός της Αττικής Οδού. Περίπου 4.500 επιβάτες και 2.500 οχήματα εκτιμάται ότι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι εντός της Αττικής Οδού τη νύχτα της Δευτέρας, σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων το πρώτο βράδυ έως και χθες τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 άτομα και περίπου 1.800 αυτοκίνητα, ενώ έως τις 18:00 χθες το απόγευμα περίπου 500 οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα.

Διαβάστε ακόμη: Αττική Οδός: Ερχονται μαζικές αγωγές - Καρδιοπαθής έμεινε 20 ώρες σε ταξί και πλήρωσε 350 ευρώ

Αυτά σε ότι αφορά τα νούμερα του φιάσκου στην Αττική Οδό. Από εκεί και πέρα υπάρχει ορθάνοιχτο το σημαντικότερο κεφάλαιο αυτής της ιστορίας που δεν είναι άλλο από τις αποζημιώσεις όσων ανθρώπων αναγκάστηκαν να περάσουν μέσα στα αποκλεισμένα αυτοκίνητά τους την επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίς.

Η οργή των ανθρώπων αυτών δεν φαίνεται να καταλαγιάζει, ούτε από τα 2.000 ευρώ αποζημίωση που ανακοίνωσε η εταιρεία, ούτε από την παραίτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της, Βασίλη Χαλκιά.

Τι διεκδικούν οι οδηγοί

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, και κάθε ώρα που περνάει γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο πως η αποζημίωση των 2.000 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από συνεννόηση με την εταιρεία, δεν συγκίνησαν τους παθόντες, οι οποίοι παραμένουν οργισμένοι για τα όσα έζησαν. Είναι ενδεικτικό πως ήδη, αρκετοί οδηγοί έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση σε βάρος της Αττικής Οδού για τη ζημία που υπέστησαν, διεκδικώντας μεγαλύτερες αποζημιώσει!

Η δικηγόρος Γιάννα Παναγοπούλου, μιλώντας χθες στο Reader.gr, τόνισε πως είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των αγανακτισμένων και ταλαιπωρημένων πολιτών που ζητούν νομικές ενέργειες κατά της παραχωρησιούχου εταιρείας.

Η ίδια, μάλιστα, αποκάλυψε την περίπτωση ενός πρόσφατα χειρουργημένου καρδιοπαθή ο οποίος έμεινε εγκλωβισμένος 20 ώρες στην Αττική Οδό μέσα στο ταξί, που τον μετέφερε, και εκτός της απίστευτης ταλαιπωρίας κλήθηκε να καταβάλει 350 ευρώ στον ταξιτζή! Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ανακοινώσεις ο άνθρωπος αυτός που αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, δεν θα αποζημιωθεί αφού τα 2.000 θα τα λάβει το εγκλωβισμένο όχημα (δηλαδή ο ταξιτζής) και όχι ο ίδιος! Όπως τόνισε η κ. Παναγοπούλου ο επιβάτης της έχει δώσει ρητή εντολή να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια.

Και αυτή η περίπτωση είναι μια από τις πολλές που, όπως φαίνεται, το επόμενο διάστημα θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη.

Μια συγγνώμη και μια παραίτηση

Η οργή των εγκλωβισμένων οδηγών δεν καταλάγιασε ούτε από τη συγγνώμη της Αττικής Οδού, ούτε από την αποζημίωση των 2.000 ευρώ, ούτε βέβαια από την παραίτηση του Βασίλη Χαλκιά.

«Με αίσθημα έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι στους οδηγούς και συνεπιβάτες τους που δοκιμάστηκαν στους οδικούς άξονες της Αττικής Οδού, πρόκειται να διαθέσει παροχή ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο, εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των οχημάτων από τις αρμόδιες αρχές» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ενώ λίγο αργότερα γινόταν γνωστό πως ο επί 20 χρόνια  Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Βασίλης Χαλκιάς, παραιτήθηκε από τη θέση του.

Ως προϊστάμενος ενός ολόκληρου μηχανισμού αισθάνομαι την ανάγκη να διευκολύνω την εταιρεία και να υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ευχόμενος τα καλύτερα στον αντικαταστάτη μου. Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τις ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. σε αυτό το εμβληματικό έργο της Αττικής Οδού». Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού ευχαρίστησε τον κ. Β. Χαλκιά για την 20ετή του προσφορά στην εταιρεία έκανε δεκτή την παραίτησή του και αποφάσισε την ανάληψη και άσκηση των καθηκόντων του κ. Β. Χαλκιά, από τον κ. Αριστοφάνη Παπαδημητρίου, Διευθυντή Κυκλοφορίας της εταιρείας, μέχρι την επιλογή νέου Διευθύνοντος Συμβούλου».

Οι αριθμοί της μάχης για τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων οδηγών

Επί ποδός βρέθηκαν σε 24ωρη βάση 1500 Πυροσβέστες και 4000 Αστυνομικοί. Στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον απεγκλωβισμό ατόμων από την Αττική Οδό συμμετείχαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας ενώ σημαντική ήταν η συνδρομή του ΕΚΑΒ καθώς και εθελοντών του Χαμόγελου του Παιδιού και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όπως επίσης και της Περιφέρειας Αττικής και της Νέας Οδού.

Συγκεκριμένα, για τον απεγκλωβισμό ατόμων από την Αττική Οδό, για την διανομή φαγητού και κουβερτών, για τη παροχή υγειονομικής βοήθειας, για την εξασφάλιση διανυκτέρευσης 386 ατόμων σε ξενοδοχεία καθώς και ακόμη 500 ατόμων σε αίθουσες του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, επιχείρησαν 150 Πυροσβέστες με τριάντα οχήματα εκ των οποίων τρία ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα και τρία εκχιονιστικά της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.