Την παράταση των μέτρων και για την επόμενη εβδομάδα φαίνεται πως έχουν λάβει από κοινού κυβέρνηση και επιτροπή των λοιμοξιολόγων που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη (19/1), προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Λαμβάνοντας υπόψη τους τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η πορεία της πανδημίας με την επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον, η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να… σπρώξει τον καιρό μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου με το ίδιο πλαίσιο περιορισμών που ισχύει, αφού οι όποιες αποφάσεις τους θα αφορούν την εβδομάδα από 24/1 έως και 30/1.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: «Καμπανάκι» του ΕΟΔΥ για το ιικό φορτίο στα λύματα Πάτρας και Ρεθύμνου - Μείωση στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα, αφού οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση. Παράλληλα, ούτε από την κυβέρνηση υπάρχει πρόταση για χαλάρωση μέτρων, έστω σε κάποιο τομέα, όπως στην εστίαση και τη διασκέδαση, αφού ειδικά για εκεί έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο για επιπλέον ενίσχυση του κλάδου.
Αν και σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση από την τάση αποκλιμάκωσης που παρουσιάζουν τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους ειδικούς είναι η άνοδος των θανάτων και των νοσηλειών στις ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες δύο ημέρες ανακοίνωσε τριψήφια νούμερα στις απώλειες ανθρώπινων ζωών (101 την Δευτέρα 17/1 και 106 σήμερα), ενώ μεταξύ 670 και 680 έχουν σταθεροποιηθεί οι διασωληνωμένοι από την περασμένη εβδομάδα μέχρι και σήμερα.
Δεν βρίσκει… συμμάχους η επαναφορά της μουσικής
Και αν στην επιτροπή υπάρχουν και κάποιες «φωνές» που δεν θα απέκλειαν για παράδειγμα την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, τα περισσότερα μέλη θεωρούν επιβεβλημένη την παράταση των μέτρων μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως η επιδημιολογική εικόνα. Εξάλλου, τα προγνωστικά μοντέλα αναφέρουν ότι σημαντική κάμψη της πανδημίας αναμένεται από τον Φεβρουάριο και έπειτα. Ειδικότερα το μέτρο για τη μουσική δεν είναι τόσο απλό, όσο δείχνει εκ πρώτης άποψης, αφού, αυτό που φοβούνται περισσότερο οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είναι ότι το ενδεχόμενο επαναφοράς της μουσικής, μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό και τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού.
Παράλληλα, τα υπόλοιπα μέτρα θα παραμείνουν ως έχουν και πιο συγκεκριμένα:
- - Περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στα καταστήματα εστίασης
- - Περιορισμός στα έξι άτομα ανά τραπέζι
- - Χρήση μάσκας παντού
- - Ωράριο λειτουργίας 05:00-00:00
Βατόπουλος: Εξηγεί γιατί έχουμε τόσους νεκρούς
Στο μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων, έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, τονίζοντας ότι μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται. Ωστόσο, σημείωσε ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολύ από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
«Για τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό που χθες ξεπέρασαν τους 100, ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ άλλων μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται. Πάντως, οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου όταν ακόμη η Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση».
Ένα χρηστικό μήνυμα από τον κ. Βατόπουλος είναι «...όταν αρρωστήσουν οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.
Οικονόμου: «Οι ανθρώπινες απώλειες παίζουν ρόλο στη λήψη των αποφάσεων»
Στο θέμα των μέτρων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι αυτά απέδωσαν και αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυστηροποίησή τους, παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής.
Όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «θα συνεδριάσει η επιτροπή, θα σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας και τη γενικότερη επιρροή που μπορεί να έχουν αντανακλαστικά οι αποφάσεις της σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που είμαστε τώρα στην πανδημία. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας».
Τέλος, σχολίασε ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υπάρχει, γιατί παρά το γεγονός ότι «...η Όμικρον» είναι η επικρατούσα μετάλλαξη παραμένει παράλληλα και η «Δέλτα, που οδηγεί σε βαριές νοσήσεις και διασωληνώσεις. Δυστυχώς, το 85% των ανθρώπων που φθάνουν εκεί είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις», κατέληξε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.