Μενού
  • Α-
  • Α+

Τελειώσαμε με τον κορονοϊό; Σίγουρα όχι. Ήρθε η ώρα να πετάξουμε τις μάσκες και να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή; Σε καμία περίπτωση. Κάθε ημέρα που περνάει, ωστόσο, λίγο τα κρούσματα που μειώνονται αισθητά, λίγο τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από τους ειδικούς σε όλο τον πλανήτη, τα συγκρατημένα χαμόγελα επιστρέφουν και οι ελπίδες για ύφεση της πανδημίας πληθαίνουν.

Διαβάστε ακόμη: Νίκος Αντωνιάδης: Αναβολή λόγω κορονοϊού στη δίκη του αντιεμβολιαστή δικηγόρου

Μία από τις τρεις χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων αποτελεί η Ελλάδα και αν αυτή η μείωση συνεχιστεί τότε θα περάσουμε σε ύφεση πολύ σύντομα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια του 3oυ Webinar «Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον» που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

«Είμαστε σε μία φάση που βλέπουμε συρρίκνωση. Δεν ξέρουμε αν θα παραμείνει αυτή η πτώση ή αν θα φτάσει σε ένα ενδιάμεσο πλατό. Παρακολουθούμε το κύμα και τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πως θα κινηθεί η Όμικρον στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αυτήν την εβδομάδα συμπεριλαμβανόμαστε στις τρεις χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση. Την περιμέναμε να έρθει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο είναι πιθανό τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε σχέση με την εστίαση να έχουν επιταχύνει αυτήν την πτώση. Εάν αυτή η εικόνα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, τότε θα περάσουμε σε ύφεση πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σαρηγιάννης: Είμαστε επισήμως σε ύφεση της πανδημίας

Από την Τετάρτη «είμαστε επισήμως σε ύφεση με την έννοια ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος του αριθμού αναπαραγωγής έπεσε κάτω από τη μονάδα που σημαίνει ότι τυπικά είμαστε σε ύφεση της πανδημίας» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm o καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος προέβλεψε πως μπορεί να φτάσουμε και τα 3.000 κρούσματα την ημέρα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ή έστω στις αρχές Φλεβάρη!

Όπως είπε, αυτό σημαίνει στην πράξη πως υπάρχει εδώ και μερικές ημέρες πτώση κρουσμάτων καθημερινά και μια τάση αποκλιμάκωσης. «Λειτουργούμε λίγο πιο σοβαρά, υπεύθυνα απέναντι στα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Η μάσκα για παράδειγμα φοριέται πολύ πιο σοβαρά τώρα δηλαδή πολύ πιο ψηλά τώρα από ότι ένα μήνα πριν» πρόσθεσε, ενώ, ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την αποκλιμάκωση το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως «εμείς είχαμε υπολογίσει ότι τα σχολεία θα είχαν μια συνεισφορά +10% στην οποιαδήποτε πορεία θα είχε η πανδημία. Στο βαθμό που είμαστε σε μια πτωτική πορεία θεωρώ ότι τα σχολεία θα επηρεάσουν αλλά δεν θα επηρεάσουν τόσο αρνητικά ώστε να ανατραπεί αυτή η πτωτική πορεία και σιγά –σιγά θα βαίνουν προς το να λειτουργούν πολύ πιο φυσιολογικά χωρίς μεγάλα προβλήματα. Ο μεγάλος αριθμός των τεστ προφανέστατα είναι πολύ σημαντικός και είναι η σωστή επιλογή».

«Όσοι μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Ομικρον αποκτούν ανοσία στη Δέλτα»

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο επιδημιολόγος, Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για γοργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων επισημαίνοντας ότι όσοι έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Ομικρον έχουν μεγάλη προστασία έναντι της Δέλτα.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων είπε ότι «είχαμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες, συνέπεια του αυξημένου διαγνωστικού ελέγχου σε όλη τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς και από εκεί και πέρα, χθες και προχθές, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εξήγησε ότι «είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά Δέλτα, η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.