Μενού
  • Α-
  • Α+

Περισσότερο ανασταλτικά παρά ωθητικά λειτουργεί το άνοιγμα των σχολείων στην πανδημία, καθώς τα κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα ανιχνεύονται έγκαιρα και έτσι κόβεται η αλυσίδα της μετάδοσης. Ήδη έχουν διαγνωστεί χιλιάδες κρούσματα, τα οποία -σε διαφορετική περίπτωση- θα διέσπειραν τον ιό  με μεγάλη ταχύτητα, αφού υπολογίζεται ότι κάθε άτομο με το στέλεχος Όμικρον μεταδίδει σε άλλα 8 άτομα.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Αυλαία σήμερα για τα αντιικά χάπια - Πώς θα χορηγούνται

«Στην αρχή της εβδομάδας επαναλειτούργησαν τα σχολεία μετά το τέλος της περιόδου των εορτών. Με βάση το πρωτόκολλο που εισηγήθηκε η Επιτροπή μας, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας έκανε self-test τρεις φορές μέσα σε αυτή την εβδομάδα.Η ομάδα αυτή λοιπόν, οι μαθητές μας και οι καθηγητές βέβαια, αποτελούν τη μοναδική μερίδα του ελληνικού πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της.  Προφανές είναι ότι με το άνοιγμα των σχολείων και του επακόλουθου αυξημένου testing των παιδιών θα έχουμε μεγαλύτερη ανίχνευση θετικών παιδιών ηλικίας 4 έως 18 ετών», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού την Πέμπτη (13/1).

Όπως εξήγησε, κατά την διάρκεια του φθινοπώρου, όταν λειτουργούσαν τα σχολεία και οι ανεμβολίαστοι μαθητές ελέγχονταν σταθερά δυο φορές την εβδομάδα με self-test, το 25% με 28% των κρουσμάτων καθημερινά αφορούσε σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια των σχολικών διακοπών, στο 15 - 16%. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως τα παιδιά δεν κόλλαγαν στην διάρκεια των διακοπών, αλλά ότι επειδή τα παιδιά -και ιδιαίτερα αυτά του Δημοτικού- νοσούν συχνά ασυμπτωματικά και αφού απουσίαζε αυτός ο τακτικός έλεγχος, δεν διαγιγνώσκονταν.

Σχολεία: Χαμηλός ο δείκτης θετικότητας

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από τις αρχές της εβδομάδας, οπότε και διενεργήθηκε μαζικός έλεγχος των παιδιών σχολικής ηλικίας, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός.  Από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη της τρέχουσας εβδομάδας δηλώθηκαν τα αποτελέσματα περισσότερων από 2 εκατ. self-test και ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά 4 ως 18 ετών ήταν μόλις 1,4%.

«Η αύξηση, λοιπόν, των νέων διαγνώσεων στα παιδιά που ακολουθεί το εντατικό testing, που εφαρμόσαμε με το άνοιγμα των σχολείων και που υπενθυμίζω ότι τώρα πια αφορά οριζόντια όλο τον πληθυσμό, τους εμβολιασμένους και μη μαθητές, θα βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο της πανδημίας. Τα παιδιά που διαγνώσαμε αυτή την εβδομάδα, ακριβώς λόγω της εφαρμογής του πρωτοκόλλου, εάν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν ανάμεσα μας, συμμετέχοντας στην διασπορά», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Με την αναγνώριση των παιδιών, που κόλλησαν πριν την ανάπτυξη συμπτωμάτων, θα μειώσουμε σημαντικά την διασπορά στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία, αφού θα διαγνώσουμε και εμβολιασμένους γονείς τους που το περνάνε με ήπια συμπτώματα ή εντελώς ασυμπτωματικά και συνέχιζαν τις δραστηριότητες τους κανονικά.  Η έγκαιρη, λοιπόν, απομόνωση περισσότερων ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών ασθενών θα μειώσει αποτελεσματικά την διασπορά στην κοινότητα». 

Αναφερόμενη στις νοσηλείες παιδιών η καθηγήτρια σημείωσε ότι υπάρχει μία μόλις υποσημαινόμενη, μη αξιόλογη αύξηση, ωστόσο δεν υπάρχει διαφορά στη βαρύτητα της νόσου.

Παιδιά με συμπτώματα - Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου έδωσε οδηγίες προς τους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν εάν το παιδί τους παρουσιάσει «ύποπτα» συμπτώματα:

  • Οποιοδήποτε παιδί έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού θα πρέπει να κάθεται σπίτι του. Δεν θα πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο. 
  • Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος με αντιγονικό τεστ, με self-test αρχικά και να επιβεβαιώνεται με rapid. 
  • Δεν χρειάζεται να προσέρχονται όλα τα παιδιά με λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού στο νοσοκομείο, ούτε καν στον παιδίατρο. Εφόσον υπάρχει κάποιος παιδίατρος, ο οποίος παρακολουθεί το παιδί, σωστό είναι να έρθει σε επαφή ο γονιός, να ενημερώσει -ιδιαίτερα αν το self-test είναι θετικό- και από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, αρκεί η καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, εφόσον το παιδί είναι καλά. 
  • Το παιδί πρέπει να παρακολουθείται καθημερινά για τη σωστή λήψη υγρών και τροφής, αν είναι ζωηρό και για όλα όσα οι γονείς γνωρίζουν ότι ισχύουν γενικότερα για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. 

«Στα νοσοκομεία έχουμε σημαντική αύξηση προσέλευσης παιδιών για εργαστηριακό έλεγχο και δυστυχώς και για επιβεβαίωση self-test, το οποίο δεν θα πρέπει να γίνεται γιατί έχουμε πει ότι για τα self-test, που βγαίνουν θετικά, προκειμένου να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, αρκεί η επιβεβαίωση με ένα rapid στο φαρμακείο ή σε ένα εργαστήριο» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να προσέρχονται τα παιδιά στο νοσοκομείο για PCR, εφόσον παρακολουθούνται τηλεφωνικά από τον παιδίατρο, γιατί αυτό δημιουργεί αρκετές δυσλειτουργίες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.