Μενού
  • Α-
  • Α+

Χαμόγελα -έστω και συγκρατημένα- σκόρπισε στους ειδικούς η μειωτική τάση που δείχνουν τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, με τις ελπίδες να «φουντώνουν» πως ενδέχεται να έχει ξεκινήσει η ύφεση της μετάλλαξης Ομικρον στη χώρα μας. Πέραν όμως της αισιοδοξίας, η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα το σχέδιο που έχει χαράξει για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να αποφασίσει την παράταση των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στις 30 Δεκεμβρίου, μετά και την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Συγκεκριμένα, η επιτροπή αποφάσισε ότι τα μέτρα θα παραταθούν για μία ακόμη εβδομάδα και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει επαναξιολόγησή τους, λαμβάνοντας υπόψη τα κρούσματα κορονοϊού και τη μετάλλαξη Ομικρον αλλά και την εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα. Ετσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση στα μέτρα έως και τις 23 Ιανουαρίου και στο ενδιάμεσο της επόμενης εβδομάδας θα γίνει επαναξιολόγηση της πανδημίας. 

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ και παίρνουν παράταση

  • Διακοπή λειτουργίας κέντρων εστίασης και διασκέδασης στις 12:00 τα μεσάνυχτα
  • Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι
  • Οριο ατόμων ανά τραπέζι οι 6 πελάτες.
  • Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Οικονόμου: Τα μέτρα θα σταθμίζονται βδομάδα βδομάδα

«Βδομάδα βδομάδα θα σταθμίζουμε τα μέτρα. Κρίθηκε πρόωρο να πάμε σε χαλάρωση και για το ουσιαστικό και για τον συμβολισμό του πράγματος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ξέρουμε πως η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πολύ γρήγορα και πως εξακολουθεί το σύστημα υγείας να δέχεται πίεσης και γι'αυτό κρίθηκε σωστά ότι δεν πρέπει να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων αυτή την εβδομάδα.

Για την πορεία της πανδημίας και αν πάμε σε ύφεση ανέφερε ότι αυτό είναι ιατρικό στοιχείο και θα το πουν οι επιστήμονες. «Έχουμε ορισμένες ενδείξεις. Δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε ότι στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δίνεται μεγάλη μάχη, κυρίως η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να φέρνει περιστατικά στις ΜΕΘ», σημείωσε. Για τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως τις δύο πρώτες ημέρες εντοπίστηκαν κρούσματα που δεν θα εντοπίζονταν και πως παράλληλα υλοποιούνται προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών. «Συνεχίζουμε με αυστηρό πρωτόκολλο διαγνωστικών ελέγχων. Σήμερα θα κάνουν τρίτο τεστ για να πάνε στο σχολείο αύριο. Οι τρεις πρώτες ημέρες ξεκίνησαν καλά. Στα σχολεία εφαρμόζονται τα μέτρα. Τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα στο σχολικό περιβάλλον», συμπλήρωσε ενώ ανέφερε πως «έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα εργαλεία όπως την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που θα νοσήσουν, την αναδιάταξη του προσωπικού και την τηλεκπαίδευση».

Επιπλέον είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει αρρυθμίες αλλά όπως σε όλη την Ευρώπη, άνοιξαν τα σχολεία και στη χώρα μας και προχωράμε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ δήλωσε πως «σε ό,τι αφορά τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά για τα οποία γίνεται συζήτηση, δεν υπάρχει αυτή την ώρα πρόθεση να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση». Ο κ. Οικονόμου δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με όλους τους συντελεστές της αγοράς και κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτον, με κινήσεις ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, δεύτερον με πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων στο κομμάτι του κόστους που συνδέεται με παραγωγή αγαθών ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και τρίτον με αξιοποίηση όλων των εργαλείων για τη λειτουργία της αγοράς.

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα των Times του Λονδίνου υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, έκανε λόγο για πολύ σημαντική στιγμή και τόνισε πως όλη η στρατηγική και η τακτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Τέλος σχετικά με το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή», ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Δεν είναι ευχάριστο να κλείνει μια εφημερίδα χωρίς αμφιβολία. Σήμερα θέλω να σταματήσω εδώ, σε αυτό».

Μαγιορκίνης: Αυξημένος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με Ομικρον

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με τη μετάλλαξη Ομικρον σε σχέση με άλλες παραλλαγές σημειώνει από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Μιλώντας στο ertnews.gr, σημείωσε ότι «η καλύτερη εικόνα που έχουμε σχετικά με τις επαναμολύνσεις έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το UK Health Security Agency κάνει μια μακροχρόνια μελέτη πάνω σε αυτά τα δεδομένα, παρατηρήθηκε λοιπόν ότι με την Όμικρον ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος και συγκεκριμένα έχει αναφερθεί κι ένας μικρός αριθμός περιστατικών όπου μολύνθηκαν για τρίτη φορά, όχι με το ίδιο στέλεχος, αλλά η Όμικρον ήταν η τρίτη τους επαναμόλυνση οπότε είναι κάτι το οποίο θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Έχουμε στοιχεία ότι για παράδειγμα κόλλησαν Άλφα, Δέλτα και Όμικρον».

Και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Όμικρον εκ νέου με Όμικρον και γενικά οποιαδήποτε λοίμωξη συμβεί εντός 30 – 40 ημερών -μέχρι και 60 μέρες- από την αρχική λοίμωξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40- 50 μέρες για να δείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση γιατί τα τεστ εξακολουθούν και βγαίνουν θετικά αρκετές μέρες ακόμα κι επειδή η Όμικρον είναι κάτι σχετικά φρέσκο δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα αυτό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2-3 μήνες για να μπορέσουμε να πούμε αν πρόκειται για Όμικρον πάνω στην Όμικρον».

ΠΟΥ: Η Ομικρον παραμένει ένας επικίνδυνος ιός

Η μετάλλαξη Ομικρον, που εξαπλώνεται με πρωτοφανή ρυθμό, «παραμένει ένας επικίνδυνος ιός» έστω και αν προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, προειδοποίησε από την πλευρά του σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Μολονότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί», επέμεινε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τα πιο ήπια συμπτώματα, ιδίως στους πλήρως εμβολιασμένους ή σε εκείνους που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, οδηγούν ορισμένους στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια δεν είναι τόσο σοβαρή. Όμως, όπως είπε ο Τέντρος, «μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σημαίνει περισσότερες νοσηλείες, περισσότεροι θάνατοι, περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και υγειονομικών, καθώς και περισσότεροι κίνδυνοι να εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και θανατηφόρα» από την Όμικρον.

«Δεν πρόκειται για μια ήπια ασθένεια, είναι μια ασθένεια που μπορούμε να την προλάβουμε με τα εμβόλια», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων στον ΠΟΥ. «Δεν είναι τώρα η στιγμή να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, δεν είναι η ώρα να πούμε ότι αυτός ο ιός είναι καλοδεχούμενος, κανένας ιός δεν είναι καλοδεχούμενος», υπογράμμισε. Η ελπίδα ορισμένων είναι ότι η Όμικρον θα αντικαταστήσει τις πιο επικίνδυνες παραλλαγές και έτσι η πανδημία θα μετατραπεί σε μια ενδημική, διαχειρίσιμη ασθένεια. Ο Τέντρος ζήτησε επίσης να συμπεριληφθούν οι έγκυες γυναίκες στις κλινικές δοκιμές για τις νέες θεραπείες και τα εμβόλια για την Covid-19.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.