Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον συνεχίζεται. Σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ. Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπειτα από δύο ημέρες που παρατηρήθηκαν ενδείξεις επιβράδυνσης της εκρηκτικής ανόδου του ιικού φορτίου, ακολούθησε νέα αύξησή του σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα: Lockdown στην εστίαση για τους ανεμβολίαστους φέρνει η μετάλλαξη Ομικρον

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή δηλαδή, της Τετάρτης 05/01 και της Πέμπτης 06/01 είναι:

  • Αυξημένη (+46%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 03/01 και της Τρίτης 04/01.
  • Αυξημένη (+90%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 29/12/2021 και Τέταρτης 30/12/2021.

«Μια αύξηση της τάξης του 46% μέσα σε δύο ημέρες δείχνει ότι το στέλεχος Όμικρον διασπείρεται ταχύτατα και οι νοσούντες στην πόλη πολλαπλασιάζονται. Η εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμηση που είχαμε κάνει τις προηγούμενες μέρες ότι σε τόσο υψηλό επίπεδο διασποράς η όποια ημερήσια σταθεροποίηση πιθανότατα να είναι προσωρινή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που μπορούν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Παρούσα και η μετάλλαξη Δέλτα

Παρά τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν τα νοσοκομεία ακόμα παλεύουν με τη μετάλλαξη Δέλτα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. «Σας ακούω με προσοχή να μιλάτε για την Όμικρον (…) το θέμα μας είναι ότι πιεζόμαστε από την Δέλτα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος σημειώνοντας ότι τα τελευταία στοιχεία έως 31 Δεκεμβρίου στο «Παπανικολάου», έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένας ασθενής με Όμικρον στις ΜΕΘ ενώ στις απλές κλίνες υπάρχουν 2-3 περιστατικά.

Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο παραμένουν υψηλές έγιναν περίπου 50 στην τελευταία εφημερία, ενώ από τους περισσότερους από 140 που έφτασαν στο νοσοκομείο το 90% είναι ανεμβολίαστοι ενώ υπήρξαν και κάποιο εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις. Ο κ. Καπραβέλος έσπευσε ωστόσο να προειδοποιήσει πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για την Όμικρον.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη προκαλέσει νόσηση και νοσηρότητα αντίστοιχη με τις Δέλτα, ωστόσο ο ΠΟΥ προειδοποιεί να μην χαρακτηριστεί ήπια νόσος.Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι η προσέλευση ασθενών στις απλές κλίνες έχει αυξηθεί σημαντικά, πάνω από 45%. Ειδικά για τις ΜΕΘ εξήγησε ότι τα περιστατικά που διαχειρίζονται τα νοσοκομεία είναι αποκλειστικά της μετάλλαξης Δέλτα με επιπλοκές υψηλού κινδύνου και κυρίως σε ανεμβολίαστους ασθενείς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.