Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Ομικρον είναι πλέον κυρίαρχη και στη χώρα μας καθώς 9 στους 10 που μολύνονται πλέον με κορονοϊό έχουν τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης. Η νόσηση από Ομικρον μοιάζει με τα μέχρι τώρα δεδομένα πολύ ηπιότερη σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτυπάει καμπανάκι για την επικινδυνότητά της.

Διαβάστε ακόμη: ΕΟΔΥ για κορονοϊό - Νέες οδηγίες: Τι ισχύει πλέον για κρούσματα, rapid test και PCR

Η αυξητική τάση δείχνει να έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες αλλά τα νοσοκομεία είναι αντιμέτωπα με ένα νεό «τσουνάμι» που προκαλεί η Ομικρον. Γι αυτό το λόγο άλλωστε υπάρχουν σκέψεις ώστε και το Σισμανόγλειο νοσοκομείο, στην Αττική, να μετατραπεί σε COVID. 

Οι ειδικοί «πονοκεφαλιάζουν» γιατί γενικότερα οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας αυξάνονται, μεταφέροντας το πρόβλημα χωρητικότητας όχι μόνο στις ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία το προηγούμενο 24ωρο αυξήθηκαν κατά 41% και αν αυτό συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αντιλαμβάνεται κανείς πως σε λίγο τα νοσοκομεία δεν θα έχουν… χιλιοστό χώρου.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και αισιοδοξία πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα κορυφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί. «Όπλο» απέναντι σε όλα αυτά είναι κατά κύριο λόγο τα εμβόλια καθώς όλοι όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση δείχνουν πως περνούν πολύ ελαφρά μια ενδεχόμενη μόλυνση.

Παράλληλα τα νέα μέτρα είναι προς αυτή την κατεύθυνση με τους ειδικούς να περιμένουν μέσα στο επόμενο διάστημα να δουν τα αποτελέσματά τους. «Είναι στο χέρι μας, μπορούμε να νικήσουμε αυτήν τη μάχη. Ας ‘φωτιστούμε’ και ας λειτουργήσουμε με σύνεση και λογική χωρίς εμμονές» ανέφερε την Πέμπτη χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια άλλη μετάλλαξη, «θα έχουμε αφήσει πίσω μας την Ομικρον, θα έχουμε δηλαδή χαμηλά κρούσματα γύρω στις 20 Φλεβάρη και θα μπορούμε να μιλάμε για μηδενικά κρούσματα γύρω στις 20 Απριλίου», λίγο πριν το Πάσχα δηλαδή.

«Λιγότερη σοβαρή η νόσηση αλλά όχι ήπια»

Προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με το κυρίαρχο παγκοσμίως στέλεχος Δέλτα, αλλά δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως «ήπια». Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε την Πέμπτη ο ΠΟΥ. Μέσω του γενικού διευθυντή Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για μεγαλύτερη ισότητα παγκοσμίως στη διανομή των εμβολίων και στην πρόσβαση σε αυτά.

Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης των εμβολιασμών, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο του ΠΟΥ να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τον Ιούλιο, πρόσθεσε ο Τέντρος. Αυτός ο στόχος θεωρείται ότι βοηθά να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας. Μια άλλη παραλλαγή -- με την ένδειξη IHU και η οποία καταγράφηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 - είναι μεταξύ αυτών που παρακολουθούνται από τον ΠΟΥ αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως, δήλωσε η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, Μαρία βαν Κέρκοβ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.