Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσαγκρής, μιλώντας στο Reader.gr, για το «παράθυρο» μερικών ημερών, που παρατηρείται ειδικά σε πλήρως εμβολιασμένους νοσούντες με κορονοϊό μέχρι να βγουν θετικά τα rapid test. Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα των rapid test παραμένει υψηλή και στην ανίχνευση της παραλλαγής Ομικρον όμως αυτό, που έχει αλλάξει είναι η καθυστέρηση της θετικοποίησής τους λόγω του γεγονότος ότι ο πληθυσμός, στην πλειοψηφία του, είναι εμβολιασμένος.
Διαβάστε ακόμη: Μοριακό τεστ: Συνταγογράφηση για όλους ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Για το λόγο αυτό συστήνει την επανάληψη των τεστ εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν: «Διαπιστώνουμε ότι τα rapid test αργούν να θετικοποιηθούν. Το βλέπουμε πολύ συχνά αυτό. Θέλει επαναλαμβανόμενα τεστ. Ξεκινούν τα συμπτώματα χωρίς ακόμα το ιικό φορτίο να είναι τέτοιο, που να θετικοποιεί το rapid test. Φαίνεται τα πρώτα συμπτώματα να είναι μία ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στον ιό, λόγω του εμβολίου, και μετά ανεβαίνει το φορτίο και θετικοποιείται. Δεν είναι ότι δεν το ανιχνεύει το rapid test, αλλά αργεί να θετικοποιηθεί και μας δημιουργεί ψευδώς την αίσθηση ότι είμαστε αρνητικοί. Θέλει λίγη προσοχή αυτό».
«5 self test και ένα rapid test αρνητικά. Τι κάνουμε;»
Οπως σημειώνει ο κ. Τσαγκρής, «...οι παρατηρήσεις μας αφορούν πιο πολύ τους εμβολιασμένους, επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Αργούν να θετικοποιηθούν τα τεστ. Τη δεύτερη ή και την τρίτη μέρα. Υπάρχει ένα παράθυρο στο σημείο αυτό. Θέλει προσοχή. Υπάρχουν περιστατικά νόσησης σε εμβολιασμένους, που τον ιό δεν τον πιάνει κανένα rapid test επειδή ακριβώς το φορτίο είναι πολύ χαμηλό και τον ανιχνεύει μόνο ο μοριακός έλεγχος. Συνεπώς, δεν πρέπει να εφησυχάζει κάποιος, που έχει συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να κάνει και άλλο rapid test. Το θετικό rapid test είναι 99% σίγουρα θετικό, ειδικά στη φάση της επιδημίας που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, ενώ με αρνητικό τεστ και συμπτώματα, που επιμένουν, κρατάμε μία επιφύλαξη και καλό είναι να το επαναλάβουμε».
Μάλιστα, το reader.gr έθεσε υπόψη του καθηγητή Μικροβιολογίας περίπτωση εμβολιασμένου με τρεις δόσεις, με πρόσφατη χορήγηση του αναμνηστικού εμβολιασμού, όπου παρά την ύπαρξη τυπικών συμπτωμάτων κορονοϊού, συνολικά 5 self test και 1 rapid test βγήκαν αρνητικά με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας να παρατηρεί ότι μόνο ο μοριακός έλεγχος είναι δυνατόν να ανιχνεύσει την ενδεχόμενη λοίμωξη στο εν λόγω περιστατικό προφανώς εξαιτίας χαμηλού ιικού φορτίου. Στο ερώτημα δε, εάν μέχρι να θετικοποιηθεί το τεστ υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ο κ. Τσαγκρής υπογραμμίζει ότι «...αυτό είναι ερώτημα εάν μπορείς να μεταδώσεις. Θεωρητικά δε μεταδίδεις εύκολα αφού το φορτίο είναι χαμηλό στο ανώτερο αναπνευστικό. Αλλά από τη μία στιγμή στην άλλη αλλάζουν τα δεδομένα. Τώρα μπορεί να μη μεταδίδεις και σε 5 ώρες μπορεί να μεταδίδεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι να μην εφησυχάζουμε με ένα αρνητικό rapid test».
Μετάλλαξη Ομικρον: «Το 20% της Δέλτα είναι μεγάλο»
Στο μεταξύ, μπορεί η Ομικρον να επικρατεί έναντι της Δέλτα με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς όμως ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας εστιάζει στους αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων της Δέλτα, που καταγράφονται στην χώρα μας: «Στην Αττική η επικράτηση της Ομικρον έχει ξεπεράσει το 80% των κρουσμάτων αλλά και η Δέλτα σε απόλυτους αριθμούς συνεχίζει να είναι ψηλά. Μπορεί σαν ποσοστό επί τοις εκατό να ακούγεται λίγο αλλά σε απόλυτους αριθμούς όταν έχεις 40.000 κρούσματα κορονοϊού τη μέρα και από αυτά περισσότερα από 6.000 είναι Δέλτα σίγουρα δεν είναι λίγα».
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας και αναφορικά με την πορεία της πανδημίας: «Δεν ξέρει κανείς πόσο το εξελικτικό πλεονέκτημα της Ομικρον θα ''σβήσει'' τελείως τη Δέλτα. Είναι πολυπαραγοντικό αυτό. Σίγουρα έχει πλεονέκτημα αφού μπορεί να διαφεύγει της ανοσιακής μας απάντησης. Για αυτό επικρατεί η Ομικρον», με τον κύριο Τσαγκρή να επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται κάποιος να μολυνθεί ταυτόχρονα και με τις δύο παραλλαγές του ιού, Ομικρον και Δέλτα. «Ολα μπορούν να συμβούν. Οπως είναι με τον κορονοϊό και τη γρίπη μαζί, το ίδιο μπορεί να γίνει και με δύο διαφορετικά στελέχη του κορονοϊού».
Ειδικά για το περιστατικό συνύπαρξης κορονοϊού και γρίπης, που καταγράφηκε στο Ισραήλ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δε θεωρεί απίθανο να δούμε και στη χώρα μας ανάλογο κρούσμα διατυπώνοντας πάντως την άποψη ότι η γρίπη δε θα αποτελέσει φέτος μείζον πρόβλημα. «Με τα επίσημα δεδομένα η γρίπη δεν έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα. Πιθανόν να υπάρχουν σποραδικά περιστατικά όμως δεν νομίζω ότι θα αποτελέσει μείζον πρόβλημα στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη λόγω των μέτρων προστασίας, που εφαρμόζονται με τις μάσκες. Είμαστε σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα από άλλες χρονιές. Παρόλα αυτά, ακόμα και τώρα οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν έναντι του ιού της γρίπης».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.