Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρίσκονται στη χώρα μας τα δύο χάπια κατά του κορονοϊού τα οποία έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» για τη χορήγησή τους. Εντός των επόμενων δέκα ημερών, όπως επισήμανε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να βρίσκονται στη χώρα μας 5.000 χάπια.
Διαβάστε ακόμη: Πλεύρης: Ολοι οι διασωληνωμένοι είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα
«Περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα, 10 μέρες, 5.000 χάπια από τη MERCK και με το χάπι PFIZER είμαστε σε επαφή ήδη για να έχουμε με τα οπού πάρουν την άδεια, η άδεια (EMA) αναμένεται από τέλη Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προσπαθούμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται το χάπι της PFIZER που φαίνεται ότι έχει καλά αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο «Σωτηρία» αποκάλυψε πως: «θα έχουμε πια στη διάθεσή μας πολύ σύντομα και τα καινούργια φάρμακα για τον κορονοϊό τα οποία θα χορηγούνται τις πρώτες ημέρες από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί (μετά και από τα μονοκλωνικά -είδα μάλιστα εδώ και την ταμπέλα για το που χορηγούνται τα μονοκλωνικά στο νοσοκομεία), είναι φάρμακα τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Θα είμαστε από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβει και με βάση τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίσουν οι ειδικοί θα μπορούμε να τα χορηγήσουμε».
Και τα δύο χάπια θα χορηγούνται μέσα στις πρώτες ημέρες σε ασθενείς που νοσούν βαριά προκειμένου να μη χρειαστεί να νοσηλευτούν. Το χάπι της Merck λέγεται «Lagevrio» και αν χορηγηθεί μέσα στις πρώτες 5 ημέρες, οι μισοί από τους ασθενείς που νοσούν βαριά δε θα χρειαστούν νοσηλεία. Το χάπι της Pfizer λέγεται «Paxlovid» και αν αντίστοιχα χορηγηθεί μέσα στο πρώτο πενθήμερο, οι 9 στους 10 ασθενείς που νοσούν βαριά δεν θα χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο. Και τα δύο χορηγούνται δύο φορές την ημέρα με δοσολογία τρία χάπια της Pfizer και δύο της Merck. Το χάπι της Pfizer μπλοκάρει την ανάπτυξη του ιού και χορηγείται μαζί με αντιϊκό φάρμακο, και εκείνο της Merck επιφέρει τυχαίες μεταλλάξεις του ιού. Και τα δύο δεν είναι απίθανο να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι το ισχυρότερο όπλο στα χέρια μας είναι το εμβόλιο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.