Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα με τη μετάλλαξη Ομικρον να «σαρώνει» ανεβάζοντας εδώ και λίγες ημέρες τον αριθμό των μολύνσεων σε πενταψήφιο νούμερο. Μάλιστα με τον αριθμό των κρουσμάτων να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, πολύς είναι ο κόσμος που αναρωτιέται για το εάν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά και ποιο τεστ θα πρέπει να κάνει.
Η μετάλλαξη Ομικρον πλέον έχει κυριαρχήσει στη χώρα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στις 30 Δεκεμβρίου είχε φτάσει στο 62,1% των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για νέα «εκτόξευση» των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Βέβαια η παραλλαγή Δέλτα παραμένει, έστω και περιορισμένη, με πιο επικίνδυνα συμπτώματα, πάντως, ενώ όλοι οι διασωληνωμένοι πάσχουν από Δέλτα όπως σημείωσε, σήμερα Κυριακή, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Υπό αυτά τα δεδομένα και ενώ η εξαιρετικά μεγάλη διασπορά της Όμικρον οδηγεί χιλιάδες πολίτες σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για rapid test και PCR, οι ειδικοί εξηγούν ποιο τεστ πρέπει να κάνουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.
Γώγος: Ποιοι πρέπει να κάνουν PCR
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA, έκανε νέες διευκρινίσεις για το πότε πρέπει να κάνει κάποιος PCR ή rapid test. «Ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον ιό. Επομένως, οτιδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό. Γι αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος ο οποίος, είναι εμβολιασμένος και δεν νοσεί για πρώτη φορά – καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά – είναι στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί, να μην κάνει μοριακό τεστ, να κάτσει στο σπίτι», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Μαγιορκίνης: Εχουμε δει ανθρώπους να νοσούν και να έχουν αρνητικό μοριακό
O Γκίκας Μαγιορκίνης, από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την εκτίμηση ότι λογικά, η μετάλλαξη Ομικρον θα δημιουργήσει μια πιο βραχυχρόνια έλευση κορύφωσης του νέου κύματος της πανδημίας. Παράλληλα τόνισε ότι οι προβλέψεις για την Όμικρον είναι χαοτικές και είναι δύσκολο να γίνουν, ωστόσο πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα δούμε το πλατό».
Αναφορικά με τα rapid test, o Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως «δεν γνωρίζουμε από οποιονδήποτε οργανισμό να έχουμε πρόβλημα με τα rapid test. Όσοι πιστεύουν ότι νοσούν και βγαίνουν αρνητικά τα rapid test, να κάνουν συνέχεια self test και μόνο αν επιμένουν τα συμπτώματα να κάνουν PCR τεστ». Επίσης, είπε πως «έχουμε δει ανθρώπους να νοσούν και το μοριακό να είναι επίσης αρνητικό». «Ο ιός δεν εκκρίνεται στη μύτη και τον ρινοφάρυγγα σε κάποιες περιπτώσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Γκάγκα: Δεν χρειάζονται μοριακό οι εμβολιασμένοι
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξάλλου είχε προειδοποιήσει για την τεράστια πίεση που δέχονται τα εργαστήρια από πολίτες που σπεύδουν για PCR τεστ. Η κυρία Γκάγκα επανέλαβε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως δεν χρειάζεται να κάνουν μοριακό τεστ οι εμβολιασμένοι, ενώ μίλησε για την ΚΥΑ που ορίζει ότι με θετικό rapid τεστ μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία από τη δουλειά, για εμβολιασμένα άτομα. «Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και βγάλει θετικό rapid test χρειάζεται να κάνει PCR για την επιβεβαίωση για να πάρει πιστοποιητικό νόσησης. Αν κάποιος έχει θετικό rapid test και είναι πλήρως εμβολιασμένος, έχει ήδη πιστοποιητικό, δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεν είναι ψευδώς θετικά τα rapid tests, οπότε δεν χρειάζεται να κάνει και PCR» τόνισε η Μίνα Γκάγκα στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ. «Κανείς δεν αμφισβητεί τη θετικότητα του rapid test. Βγάζουμε ΚΥΑ σήμερα, αυτό θα είναι ικανό και για την απουσία από τη δουλειά. Με την προϋπόθεση πάντως ότι αυτός που έκανε το rapid είναι εμβολιασμένος. Για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να ισχύει το PCR», έσπευσε να συμπληρώσει.
Τόνισε μάλιστα πως «τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ με τα δείγματα, είναι πολύς ο κόσμος. Οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, γιατί είναι πάρα πολλά δείγματα. Και ο κόσμος παραπονιέται γιατί υπάρχει ουρά, περιμένει πολλές ώρες».
«Πουθενά στον κόσμο δεν χρειάζεται μοριακός έλεγχος. Οδηγία του ECDC, που την έχει υιοθετήσει η επιτροπή, είναι ότι εάν κάποιος είναι ασυμπτωματικός τότε στις 5 μέρες μπορεί να βγει από το σπίτι, αλλά για άλλες πέντε μέρες θα φορά μάσκα υψηλής προστασίας, και μπορεί να πάει στη δουλειά του, ενώ αν έχει συμπτώματα μένει για άλλες πέντε μέρες σπίτι» εξήγησε η υπουργός.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει τουλάχιστον 8 πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Όμικρον που δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει. Αντίθετα, θα πρέπει να υποψιάσουν για πιθανό κρούσμα και να οδηγήσουν αμέσως σε τέστινγκ αυτά τα συμπτώματα. Τα ποσοστά μόλυνσης είναι υψηλά - με τα καθημερινά κρούσματα να σπάνε τα προηγούμενα ρεκόρ - οπότε έστω και μια μικρή αδιαθεσία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κρύβει μόλυνση με Covid-19.
Τα πρώιμα συμπτώματα
Με βάση τις αναφορές από τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει η The Sun, αυτά είναι τα συνήθη πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Ομικρον:
- Ενόχληση στο λαιμό
- Πόνος στην πλάτη
- Ρινική καταρροή/συμφόρηση
- Πονοκέφαλος
- Κόπωση
- Φτέρνισμα
- Νυχτερινές εφιδρώσεις
- Πόνοι στο σώμα
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.