Με τη μετάλλαξη Ομικρον να μεταδίδεται ταχύτατα και τα κρούσματα κορονοϊού να εκτοξεύονται καθημερινά το ερώτημα που απασχολεί γονείς και μαθητές είναι ένα: Θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου ή όχι; Γι' αυτό ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει αυτές τις μέρες και στην επιτροπή θα παρθούν οι αποφάσεις.
Διαβάστε ακόμη: Γώγος: Ο λόγος που δεν χρειάζεται οι εμβολιασμένοι να κάνουν PCR - Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θάνατο από την Ομικρον στην Ελλάδα
«Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.
Ωστόσο, ήδη οι σχολικές εκδρομές ανεστάλησαν υπό το φόβο της εξάπλωσης του κορονοϊού και πάντα υπό το φόβο της μετάλλαξης Ομικρον. «Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθάνουν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν, γιατί το σύστημα δεν θα μπορέσει να τους αντέξει, αυτό είναι που φοβόμαστε», συμπλήρωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Βατόπουλος: Η μετάλλαξη Ομικρον δεν είναι απλό κρυολόγημα
«Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι (η Όμικρον) είναι απλό κρυολόγημα… Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα» προειδοποίησε. Όπως εξήγησε, «με βάση την εμπειρία της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής ξέρουμε ότι αυτή η επιδημία αυτή ανεβαίνει ραγδαία και πολύ γρήγορα. Μπορεί να ανέβει κι άλλο. Πόσο θα ανέβει κανείς δεν ξέρει, υπάρχει μια οροφή όταν πλέον έχει αρχίσει να ανοσοποιείται όλος ο πληθυσμός».
«Ο ανεμβολίαστος δε θα πάει πουθενά δεν θα τον καλέσουμε»
«Όλες οι υπόλοιπες μέρες θα είναι με πολλά κρούσματα. Αγωνία όλων μας είναι να δούμε πόσα περιστατικά θα είναι βαριά αυτό είναι το βασικό. Στη Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες. Ευτυχώς στη Βρετανία δεν υπάρχει ακόμη αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
«Το μήνυμα είναι προσοχή, τεστ αντιγόνου τώρα που θα μαζευτούμε στα σπίτια για την Πρωτοχρονιά πριν μπούμε στο σπίτι. Δεν πειράζει ας κάνουμε τρία – τέσσερα αυτές τις μέρες. Μιλάμε για τις τρεις δόσεις για συγκεντρώσεις, για τις δύο δόσεις ας μην πάνε οι άνθρωποι (ρεβεγιόν), δεν πειράζει. Οι πολύ μεγάλοι με υποκείμενα ας μην πάνε το βράδυ ή την άλλη μέρα στην οικογενειακή συγκέντρωση δεν πειράζει». Ο ανεμβολίαστος, επισήμανε, δε θα πάει πουθενά δεν θα τον καλέσουμε στην οικογενειακή συγκέντρωση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.