Μενού
  • Α-
  • Α+

Ηταν πριν από περίπου ένα μήνα, στις 26 Νοεμβρίου, όταν το πρώτο -εισαγόμενο- κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον εντοπίστηκε στη χώρα μας έχοντας ταξιδέψει από τη Νότιο Αφρική στην Κρήτη και όλα έδειχναν ότι μετρούσαμε αντίστροφα πριν από την εκτόξευση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούσε ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού θα επικρατούσε παγκοσμίως μέσα σε λίγες εβδομάδες και η επιτροπή των ειδικών επεξεργαζόταν τα δεδομένα, χαράσσοντας στρατηγική αναχαίτισης της διασποράς.

Διαβάστε ακόμη:  Συμπτώματα: Τα εξανθήματα που «δείχνουν» τη μετάλλαξη Ομικρον

Παράλληλα με την προσπάθεια καθυστέρησης της έξαρσης τουλάχιστον μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων, οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση για να παραμείνει η κοινωνία και η οικονομία «ανοιχτή». Και αν το πρώτο «στοίχημα» κερδήθηκε με την τόνωση της αγοράς μέσα στις γιορτές, η γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας σοκάρει!

Το ένα «μαύρο» ρεκόρ σπάει μετά το άλλο και είναι ενδεικτικό ότι στην εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς και μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες (από την Δευτέρα 27/12), οι καταγραφές του ΕΟΔΥ εκτοξεύθηκαν στα 95.349 κρούσματα! Οι αριθμοί από μόνοι τους λένε πολλά, αλλά εάν μπουν σε συγκρίσεις με δεδομένα του προηγούμενου διαστήματος, τότε λένε ακόμη περισσότερα. Για παράδειγμα, αρκούσε το τελευταίο τετραήμερο για να ξεπεράσουμε ολόκληρο το 20ήμερο του Δεκεμβρίου (1-19/12: 94.803 συνολικά).

Και μία μόλις ημέρα πριν από το κλείσιμο του Δεκεμβρίου, αλλά και του 2021, η σύγκριση με τα κρούσματα που συγκέντρωσαν οι τρεις προηγούμενοι μήνες ο καθένας ξεχωριστά, προκαλεί ανατριχίλα σχετικά με το πόσο επιθετική είναι η διάδοση της μετάλλαξης Ομικρον:

  • Νοέμβριος: 196.733
  • Οκτώβριος: 86.403
  • Σεπτέμβριος: 67.803

Το απόλυτο... ρεκόρ με 35.580 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες

Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 35.580 μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα! Παράλληλα ανακοινώθηκαν 636 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 72 θάνατοι. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 540 (84.91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15.09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η Αττική είναι η πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιφέρεια σήμερα, καθώς εντοπίστηκαν 15.713, αριθμός αδιανόητος και απόλυτο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 3.997 κρούσματα.

Παπαευαγγέλου: «Σήμερα νοσούν 53.000 άνθρωποι»

Για «έκρηξη» νέων κρουσμάτων έκανε λόγο από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Σήμερα νοσούν 53.000 άνθρωποι. Ποτέ δεν είχαμε δει τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων», είπε. Την επικράτηση της «Όμικρον» επιβεβαιώνουν όλα τα εργαστήρια, ενώ αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται σε πολλές περιφερειακές ενότητες. Όπως σημείωσε, η «Όμικρον» διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι υπερ-μεταδοτική, ο χρόνος επώασης είναι βραχύτερος και γι' αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες καραντίνας, ενώ διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί, είπε η καθηγήτρια, είναι πιο προστατευμένοι. «Ο κίνδυνος όμως παραμένει σημαντικός για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και γι' αυτό πρέπει να προσέχουν και να εμβολιάζονται», κατέληξε.

Γκάγκα: Μην κάνετε PCR μετά από θετικό rapid test αν είστε εμβολιασμένοι

Η επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον» είναι έντονη και πάνω από 60% μέχρι τώρα, καταγράφουν οι μετρήσεις, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μεταφέρουμε τον ιό μέσα στα σπίτια μας. «Να μην φοβόμαστε, μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε», είπε.

«Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα (οι εμβολιασμένοι) με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR», σχολίασε χαρακτηριστικά. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό μέσω μοριακού τεστ έτσι ώστε να παίρνουν και πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο δεν απαιτείται για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας πρόσθεσε πως «...σήμερα έχουμε περισσότερα δεδομένα με την παραλλαγή Ομικρον. Διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι λόγος της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας. Επίσης, ο χρόνος επώασης είναι σημαντικά βραχύτερος και σύμφωνα με μελέτες η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή Ομικρον είναι μικρότερη, γι' αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας. Η παραλλαγή Ομικρον διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα, αφού εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό».

Μαγιορκίνης: Πολλαπλάσιος ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους

Τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η μετάλλαξη Ομικρον σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι λιγότεροι από τα προηγούμενα κύματα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι ο ιός δεν έχει γίνει άκακος. Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο για να χρειαστούν νοσηλεία που είναι πολλαπλάσιος απ΄ όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και υπερ-πολλαπλάσιος απ' όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. Η δε πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό θα είναι υπερ-πολλαπλάσια τους ερχόμενους μήνες, γ'ι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση άμεσα, όπου το σύστημα μάλιστα τους υποδέχεται κατά προτεραιότητα, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. «Αν είχαμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού δεν θα χρειαζόμασταν μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο καθηγητής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.