Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού έχει κυριαρχήσει στην Αττική σε ποσοστό 70% σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Τσακρή. Ταυτόχρονα, η Ομικρον εμφανίζει συμπτώματα που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα καθώς στη συγκεκριμένη παραλλαγή έχει ενσωματωθεί στον SARS-CoV-2 το γενετικό υλικό των εποχικών κορονοϊών. 

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα: Αλλαγές σε διασκέδαση, γήπεδα και τηλεργασία - Ανοικτό για εφαρμογή πριν την Πρωτοχρονιά

«Ήδη η Ομικρον έχει εξαπλωθεί στη χώρα μας με γοργούς ρυθμούς και είναι κάτι που φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Βλέπουμε μεγάλη αύξηση και μεγάλη θετικότητα. Η θετικότητα στα μοριακά που ελέγχουμε δείχνει θετικότητα στο 25% που δείχνει μεγάλη εξάπλωση στην κοινότητα. Σε ανάλυση θετικών δειγμάτων της τελευταίας εβδομάδας επιβεβαιώθηκε η εξάπλωση της Ομικρον για την Αττική που φαίνεται να αγγίζει το 70% και έρχεται να συμπληρώσει τα δεδομένα από την επεξεργασία λυμάτων που δείχνει δεκαπλασιασμό της ποσότητας της Ομικρον που ανιχνεύεται τις τελευταίες ημέρες. Το ποσοστό που βρίσκουμε στην Αττική τις τελευταίες ημέρες είναι παρόμοιο με αυτά που έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία» είπε ο κ. Τσακρής στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3. 

«Η Ομικρον είναι ήδη εδώ, πρέπει να το δεχτούμε», τόνισε ο κ. Τσακρής. «Πολλές φορές για τις νέες παραλλαγές δεν χρειάζεται κάποιος να ταξιδέψει σε μία χώρα, γιατί γεννιούνται συγχρόνως σε γεωγραφικές περιοχές, επειδή η εξελικτική πίεση είναι παρόμοια. Μην ξεχνάμε ότι η νέα μετάλλαξη έχει χαρακτηριστικά των κλασσικών μεταλλάξεων που είδαμε στις προηγούμενες παραλλαγές (σ.σ. Βήτα, Δέλτα) ενώ φαίνεται πως το γενετικό υλικό από εποχικούς κορονοϊούς έχει ενσωματωθεί στο γενετικό υλικό του SARS-CoV-2  προκαλώντας τα νέα χαρακτηριστικά, που μοιάζει με κοινό κρυολόγημα», ανέφερε ο κ. Τσακρής.

«Έχει κυριαρχήσει ήδη η Ομικρον», είπε ο κ. Τσακρής και συμπλήρωσε: «το βλέπουμε από τα κλινικά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Βλέπουμε πολλά περιστατικά και σε εμβολιασμένους. Να σημειώσουμε ότι τα περιστατικά στους εμβολιασμένους είναι ήπια, το ιικό φορτίο είναι μικρότερο. Όσοι έχουν κάνει 3 δόσεις νοσούν πολύ πιο ήπια σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Βλέπουμε πολλές λοιμώξεις σε άτομα που είχαν νοσήσει στο παρελθόν από άλλες παραλλαγές. Βλέπουμε πολλά περιστατικά σε νέα άτομα, εμβολιασμένους, σε άτομα που είχαν νοσήσει και δεν έχουμε πολλά σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη». 

«Όποιος έχει συνάχι δεν σηκώνεται να πάει στη δουλειά του γιατί τα συμπτώματα της Όμικρον είναι πολύ απλά. Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας», είπε νωρίτερα η Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον εκδηλώνονται στις πρώτες 48 ώρες και θυμίζουν κρυολόγημα: 

  • Ρινική καταρροή
  • Ξηρός λαιμός
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα

Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορονοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό. Τόνισε μάλιστα πως αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό (ιδανικά) τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.