Σε ύφεση εξακολουθεί να βρίσκεται η επιδημία κορονοϊού στη χώρα μας, με τους επταήμερους κινούμενους μέσους όρους των επιδημιολογικών δεικτών να εμφανίζουν πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Όπως διαπίστωσε η Υποεπιτροπή των Επιδημιολόγων την Τρίτη (21/12), η ίδια εικόνα παρατηρείται ακόμα και σε περιοχές που παρουσίαζαν μεγάλη επιβάρυνση, όπως η Θεσσαλία αλλά και η Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε περισσότερα: ΕΚΠΑ: Αρκετά μικρότερη η νοσηρότητα της Όμικρον σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη
Στη συμπρωτεύουσα, ωστόσο, σήμανε το πρώτο «καμπανάκι κινδύνου» την Τετάρτη με την παρουσία της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον να επιβεβαιώνεται από αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης και τους ειδικούς να εκτιμούν ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εντοπιστεί και εργαστηριακά το πρώτο κρούσμα/κρούσματα.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν «στενά» τον επιδημιολογικό χάρτη προκειμένου να εντοπίσουν στα «σπάργανα» μια αναδυόμενη επιδημία της παραλλαγής Όμικρον, η οποία επιβεβαιωμένα πλέον μεταδίδεται ραγδαία. «Αναμένεται η αύξηση της διασποράς στη χώρα μας. Παρακολουθούμε τους επιδημιολογικούς χάρτες. Αν σε κάποια περιοχή που αυτή τη στιγμή τα κρούσματα πέφτουν αρχίσουν να αυξάνονται, μπορεί να είναι ένα σήμα, ότι εκεί αυξάνεται η διασπορά της Όμικρον», σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, τη Δευτέρα.
Οι περιοχές που προβληματίζουν
Ήδη, υπάρχουν περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, οι οποίες δεν φαίνεται να ακολουθούν τη γενικότερη μείωση του φορτίου. Αυτές περιλαμβάνουν το Λασίθι της Κρήτης και τη Λακωνία, στις οποίες σημειωτέον έχουν εντοπιστεί κρούσματα με το νέο στέλεχος. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε επισημάνει τον ενδεχόμενο κίνδυνο να υποκρύπτεται μέσα στο επιδημικό κύμα της παραλλαγής Δέλτα, ένα νέο επιδημικό κύμα της παραλλαγής Όμικρον. Αύξηση παρουσιάζει και η Αττική, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, παρότι και στο λεκανοπέδιο υπάρχει ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο επόμενο διάστημα θεωρείται δεδομένη και για τη χώρα μας, με το εθνικό στόχο να κατευθύνεται προς την καθυστέρησή της, έτσι ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός αλλά και να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πίεση στο σύστημα Υγείας, όπου ήδη καταγράφεται μια ήπια αποσυμπίεση.
Μέτρα δύο φάσεων
Παρότι κυβερνητικά στελέχη και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διαμήνυαν μέχρι πρότινος στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν επί του παρόντος νέα μέτρα στη χώρα μας, κάνοντας λόγο μόνο για αυξημένο testing, οι εξελίξεις στην Ευρώπη αναφορικά με την παραλλαγή Όμικρον ανέτρεψαν τον αρχικό σχεδιασμό και ώθησαν σε νέες αποφάσεις.
Έτσι, μετά από την συνεδρίασή της Τετάρτης, η Επιτροπή εισηγείται:
- Να ματαιωθούν όλες οι μαζικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους
- Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, από όλες τις πύλες της χώρας, να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, εκτός του PCR που απαιτείται για την είσοδο στη χώρα.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, Σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προτείνεται η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας (KN-95).
Σήμερα, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπουργών, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας.
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται νέα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν σε δεύτερο χρόνο και συγκεκριμένα από τις 3 Ιανουαρίου, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Η Επιτροπή των ειδικών προσανατολίζεται προς ένα νέο πλέγμα, μέτρων τα οποία αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, με στόχο να συγκρατήσει την αναμενόμενη διασπορά της Όμικρον και να αποτρέψει την πιθανή ανάγκη για lockdown μετά τις γιορτές, ένα ενδεχόμενο που ορισμένες επιστημονικές φωνές επαναφέρουν στο προσκήνιο, αλλά η Κυβέρνηση κατηγορηματικά έχει αποκλείσει. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει την επέκταση της τηλεργασίας και τις ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση.
Συγκρατημένη η εξάπλωση της Όμικρον
Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν ανακοινωθεί 26 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, τα οποία εντοπίζονται στην Κρήτη, τη Λακωνία και την Αττική. Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι σε χώρες με αυξημένη διασπορά του νέου στελέχους, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο ιός κυκλοφορεί ήδη στην κοινότητα.
Με βάση αυτόν τον αριθμό εκτιμάται ότι τα πραγματικά κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 100. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αλληλούχιση των ύποπτων δειγμάτων διαρκεί 4 μέρες, η εικόνα ως προς τη διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα που έχουμε σήμερα, αντιστοιχεί σε περίπου μία εβδομάδα πίσω. Τα νέα κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον που ταυτοποιήθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα ανακοινωθούν σήμερα στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, δεν αναμένεται ραγδαία αύξηση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.