Μενού
  • Α-
  • Α+

Με σχέδιο δύο φάσεων λειτουργεί η κυβέρνηση, όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μπορεί τα rapid test στους εμβολιασμένους να αποφεύχθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όμως, η εντατικοποίηση των ελέγχων στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αποτελεί το στοίχημα για την επόμενη μέρα. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το πώς θα λειτουργήσουμε ως χώρα το 2022, ουσιαστικά θα κριθεί από την εξέλιξη της κατάστασης με τη μετάλλαξη Ομικρον

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Το γράφημα που «δείχνει» νέα μέτρα - Προκαλεί πενταπλάσια κρούσματα από τη Δέλτα

Το πρώτο ζητούμενο ήταν στην εορταστική περίοδο να μην «παγώσουν» οικονομία και κοινωνία, αλλά ο πρωθυπουργός έβαλε στο παιχνίδι και τον πολίτη: «Πρόκειται για ένα κοινό στοίχημα πολιτείας και πολιτών απέναντι στην Όμικρον. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί και να κερδηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Και πιστεύω ότι με ευθύνη και με ωριμότητα μπορούμε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα», είπε στέλνοντας το μήνυμα. 

Οι κινήσεις που θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας

Ετσι, μπορεί το επί πληρωμή rapid test για την είσοδο των εμβολιασμένων στα ρεβεγιόν, να μετατράπηκε σε δύο δωρεάν self test με σύσταση το πρώτο να χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την πρωτοχρονιά, όμως, τα νέα περιοριστικά μέτρα παραμονεύουν και βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση ανάμεσα στους ειδικούς και την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάτης, στη διάρκεια των ανακοινώσεων από το υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε πως στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Ομικρον και το επιδημιολογικό φορτίο αυξηθεί επικίνδυνα, τότε θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο της δεύτερης φάσης που έχει ήδη καταστρώσει η κυβέρνηση. «Η δεύτερη φάση της άμυνάς μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τα νέα μέτρα που εξετάζουν στο Μαξίμου

Μπορεί το γενικό lockdown να είναι εκτός συζήτησης, αφού με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα δεν έχει καμία εφαρμογή στη χώρα μας, κάτι που απέκλεισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όμως, υπάρχει μια σειρά από μέτρα που ήδη έχουν... προκριθεί με το βλέμμα να είναι στραμμένο στην εστίαση:

  • Περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, κάτι εφαρμόστηκε το καλοκαίρι σε νησιά, όπου καταγραφόταν υψηλό ιικό φορτίο.

     

  • Περιορισμός του ποσοστού πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα για την αποφυγή συνωστισμού με νέο περιορισμό και στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, ενώ εξετάζεται και η απαγόρευση ορθίων σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα. 

     

  • Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών, μέτρο που θα κριθεί από την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης.

     

  • Διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.

Καββαθάς: Επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες της εστίασης 

Στο μεταξύ, ο κλάδος που θα δοκιμαστεί περισσότερο από κάθε άλλο στη διάρκεια των γιορτών δεν είναι άλλος από την εστίαση. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στην ΕΡΤ3, τόνισε πως οι επιχειρηματίες της εστίασης παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί: «Οσα συμβαίνουν σε επίπεδο υγειονομικών μέτρων και σε συνδυασμό με την ακρίβεια, αποτελούν τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία  των καταστημάτων. Ετσι, όπως πάνε τα πράγματα για εμάς δεν θα είναι Χριστούγεννα, αλλά... Μεγάλη Παρασκευή».  Παράλληλα έκανε λόγο για «...ολική καταστροφή των επιχειρήσεων, καθώς έγιναν ήδη οι πρώτες ματαιώσεις των ρεβεγιόν, ενώ τα εστιατόρια δουλεύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα». 

Μικρή «ανάσα» στον ξενοδοχειακό κλάδο

Σε ελαφρώς καλύτερη θέση βρίσκονται οι επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, οι πληρότητες σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς αγγίζουν το 85%. Ωστόσο, όπως λένε οι άνθρωποι του κλάδου αυτή είναι μια μικρή «ανάσα», καθώς οι διακοπές των γιορτών δεν αρκούν για να καλύψουν τις «χασούρες» που δημιούργησαν οι δύο απανωτές κρίσεις από τα lockdown. Για παράδειγμα, σε μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρούνται ακυρώσεις που φτάνουν ακόμα και στο 50% και χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου οι ξενοδόχοι μετρούν πολλές ακυρώσεις από Βαλκάνιους επισκέπτες που ματαίωσαν το ταξίδι τους στην Ελλάδα, λόγω της μετάλλαξης Ομικρον.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.