Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη Ομικρον, τα επικείμενα μέτρα αλλά και τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, οι επιστήμονες, οι οποίοι μίλησαν σε ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού, που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. «Μπορεί ένα κύμα Όμικρον να κρύβεται μέσα σε ένα κύμα που φαίνεται να είναι Δέλτα. Μιλήσαμε για τρίτη δόση, rapid test, μάσκα ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Όλα αυτά είναι μέτρα και δεν μας τα επιβάλλει κανείς τα παίρνουμε μόνοι μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην εκδήλωση.
Διαβάστε ακόμη: Οικονόμου: Ερχονται υποχρεωτικά rapid test και για εμβολιασμένους - Θα το πληρώνουν οι πολίτες
Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για «πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων» που έρχεται λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. «Η κατάσταση μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μία μεγάλη πανδημία της Όμικρον στην Ευρώπη». Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση για τον κορoνοϊό. Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη επικρατεί στη χώρα μας.
Να τηρηθούν τα μέτρα στις γιορτές
Όπως είπε, «η κατάσταση στην Ευρώπη μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μία μεγάλη πανδημία της Όμικρον στην Ευρώπη γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και αν χρειαστεί να προταθούν επιπλέον μέτρα». Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ωστόσο ότι τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν.
Στο μεταξύ, ποσοστά που έχουν κάνει ή έχουν προγραμματίσει την τρίτη δόση του εμβολίου έδωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Τρίτη δόση, 50% από τους δικαιούχους έχει ήδη προχωρήσει σε εμβολιασμό και 23% έχει προγραμματίσει. Προλαβαίνουμε αν ενεργοποιηθούμε. Με 70.000 εμβολιασμούς την ημέρα πηγαίνουμε».
Στην εισαγωγική ομιλία, ο Βασίλειος Γοργούλης, Καθηγητής Ιστολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Ιστολογίας - Εμβρυολογίας, ανέφερε πως «πηγή του ιού Sars-COV 2 είναι η νυχτερίδα και όχι κάποιο εργαστηριακό πείραμα». Παράλληλα, ανέφερε πως «είναι δεκτή για δημοσίευση ελληνική μελέτη που δείχνει ότι ο ιός, όταν εισβάλλει στον οργανισμό, προκαλεί στα κύτταρα του πνευμόνων γήρανση (ανοσογήρανση)».
«Εχουν νοσηλευθεί πάνω από 4.000 ασθενείς»
Στην τοποθέτησή του, ο Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ' Καρδιολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Σωτηρία και Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε τα εξής: «Εχουν νοσηλευτεί πάνω από 4.000 ασθενείς στις πανεπιστημιακές κλινικές του Αττικόν, περίπου 1.000 ασθενείς στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και 2000 στο Σωτηρία. Αλλοι 4.500 ασθενείς με Covid-19 έχουν νοσηλευτεί στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο και στο Αλεξάνδρα». Με αυτά τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής επιχείρησε να καταδείξει τη συμβολή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Παγώνα Λάγιου, παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα και τον τρόπο που παρακολουθούν την πορεία της στη Σχολή. Στην τελευταία συνεδρίαση, η υποεπιτροπή Επιδημιολόγων διαπίστωσε πως για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η επιδημία είναι σε ύφεση και αρχίζει η αποσυμπίεση του ΕΣΥ.
«Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή αν δεν είχε προκύψει η μετάλλαξη Όμικρον. 26 κρούσματα της μετάλλαξης έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα. Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει τη διασπορά. Επίσης, εντοπίζονται σε Κρήτη και Λακωνία. Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία σε άλλες χώρες», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Για τον εμβολιασμό στα παιδιά, ο κ. Ζαούτης είπε πως «Σε ποσοστό 85-90% προστατεύει το εμβόλιο τους πολίτες, με βάση τα στοιχεία στην Ελλάδα. Κατά το 2021, νοσηλεύτηκαν 8 έφηβοι ηλικίας 13-17 χρόνων σε ΜΕΘ Παίδων, και ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Κανένα παιδί εμβολιασμένο δεν χρειάστηκε νοσηλεία».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Σύψας είπε: «Αρχικά πυρετός και ξηρός βήχας, αγευσία και ανοσμία, κόπωση, δύσπνοια και γαστρεντερικές διαταραχές ήταν τα συμπτώματα της covid19. Αλλά όταν εμφανιστήκε η Δέλτα ο ασθενής εμφάνισε καταρροή και βήχα, όπως και στο κρυολόγημα. Όταν το άτομο είναι εμβολιασμένο όμως και νοσήσει από κορωνοϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος χωρίς πυρετό! Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχειά από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της covid 19». Παράλληλα, ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στις μελέτες που έδειξαν οτι η χορήγηση ιβερμεκτίνης δεν αποτρέπει τα συμπτώματα, ούτε τη νοσηλεία. Δεν υπάρχουν συστάσεις και υποδείξεις πουθενά στην παγκόσμια ιατρική για τον κορωνοϊό. Επίσης, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε μελέτες που επίσης έδειξαν ίτι η χορήγηση βιταμινών και ψευδαργύρου δεν έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα στη λοίμωξη covid.
Παπαευαγγέλου: Ασυμπτωματικά τα παιδιά κάτω των 10 ετών
Συμφωνά με την Βάνα Παπαευαγγέλου, τα περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 χρόνων, είναι ασυμπτωματικά όταν νοσούν με Covid-19. Η οξεία φάση σπανιότερα προκαλεί συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και δύσπνοια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕCDC, χρειάζονται νοσηλεία το 1-2% των υγιών παιδιών. «Το 1% των παιδιών στην Ελλάδα χρειάστηκαν νοσηλεία, λόγω της σοβαρής πνευμονίας που εμφάνισαν
Σπανιότερα, εμφανίζουν περικαρδίτιδα, θρομβώσεις, σηπτικό σοκ. Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν έως 7 φορές περισσότερο σε σχέση με τα υγιή παιδιά. Στο Παίδων το 70% των εφήβων που νοσηλεύτηκαν, ήταν παχύσαρκοι! Το φλεγμονώδες πολυσυστηματικό σύνδρομο έχει εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση ή τη νόσηση παιδιών. Άφορα 1 στα 3. 000 παιδιά που νοσούν. Τα παρατεινόμενα συμπτώματα στα παιδιά, όπως πυρετός ή γαστρεντερικές διαταραχές, για δυο-τρεις ημέρες σε ένα περιβάλλον, που υπήρχαν ασθενείς κορονοϊου, ακόμη κι αν δεν νόσησε το παιδί, πρέπει να οδηγήσουν στον παιδίατρο για περαιτέρω έλεγχο» πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου. «Στο 83% έχει φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, την ώρα που το ποσοστό αυτό σε Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία φτάνει το 90% και στην Ισπανία και την Πορτογαλία αγγίζει το 100%», είπε σε άλλο σημείο η κυρία Παπαευαγγέλου, κάνοντας έκκληση για εμβολιασμό.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία, η οποία ανέφερε: «Είναι συχνό το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας στους ασθενείς που μπαίνουν στη ΜΕΘ, λόγω covid19. Αρκετοί μπαίνουν με υπερπυρεξία (πυρετός πάνω από 40), κάποιο ισχαιμικό επεισόδιο, επηρεασμένη ηπατική λειτουργία, νεφρική λειτουργία και θρομβωτική νόσο. Επίσης βαριές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μπορούν να οδηγήσουν τον ασθενή από την ειδική μονάδα covid στη ΜΕΘ».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.