Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Ομικρον αποτελεί τον νέο μεγάλο αντίπαλο των επιστημόνων στην προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού καθώς η μεταδοτικότητά του αλλά και η αντοχή του στα υπάρχοντα εμβόλια τον καθιστούν νούμερο ένα (νέα) απειλή για όλα τα κράτη και τα συστήματα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον ΠΟΥ έχει επισημανθεί πως καμία παραλλαγή του κορονοϊού δεν διαδόθηκε τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον και ενδεικτικό του συναγερμού που έχει σημάνει. Τα συμπτώματα μοιάζουν με των άλλων μεταλλάξεων, αλλά έχουν μικρές διαφοροποιήσεις.

Διαβάστε ακόμη: Ηλίας Μόσιαλος: «Χαμηλότερη η λοίμωξη που προκαλεί η μετάλλαξη Ομικρον στους πνεύμονες»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξακολουθεί προσώρας να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο. Παράλληλα προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά, έτσι, τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Oπως ανέφερε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους «Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή». Υπογραμμίστηκε επίσης ότι τα εμβόλια από μόνα τους δε θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων.

Μετάλλαξη Ομικρον: Τα συμπτώματα που έχουν καταγραφεί

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με την παραλλαγή Ομικρον (93%) ανέπτυξαν συμπτωματολογία, ενώ μόλις τρεις παρέμειναν ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, τα συμπτώματα που καταγράφηκαν σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, παρουσίασαν αισθητές διαφοροποιήσεις από εκείνα που αποκαλούνται παγκοσμίως «βασικά συμπτώματα της COVID-19», τα οποία περιλαμβάνουν έντονο βήχα, πυρετό και δύσπνοια και ακολούθως απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Το συχνότερο σύμπτωμα που εμφάνισαν οι ασθενείς που μολύνθηκαν με το στέλεχος Ομικρον, ήταν:

  • ξηρός βήχας με «γρατζούνισμα» στο λαιμό (89%),
  • κόπωση (65%)
  • ρινική συμφόρηση ή συνάχι (59%)
  • πυρετός (38%)
  • ναυτία ή έμετος (22%)
  • δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή (16%)
  • διάρροια (11%)
  • απώλεια γεύσης ή όσφρησης (8%).

«Η νυκτερινή εφίδρωση είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα των ασθενών. Άλλα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι ξηρός βήχας, πυρετός, κόπωση και πολλοί πόνοι στο σώμα», ανέφερε o Dr. Unben Pillay σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας της Νοτίου Αφρικής.

Μετάλλαξη Ομικρον: Τι ισχύει με τα παιδιά

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτή τη στιγμή τα κρούσματα αυξάνονται σε όλες τις ηλιακές ομάδες «με τα υψηλότερα ποσοστά αυτή τη στιγμή να καταγράφονται μεταξύ 5 και 14 ετών». «Δεν είναι σπάνιο σήμερα να βλέπουμε συχνότητα δύο ή τρεις φορές υψηλότερη στα μικρά παιδιά απ’ ό,τι στον συνολικό πληθυσμό», δήλωσε ο διευθυντής του για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, το οποίο φέρει επίσης και υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.