Η ανησυχία που επικρατεί για την έξαρση της μετάλλαξης Ομικρον σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτελεί και τον κινητήριο μοχλό για τις εξελίξεις στη χώρα μας με την κυβέρνηση να βρίσκεται επί ποδός εν όψει της κρίσιμης περιόδου των Χριστουγέννων. Αν θα περάσουμε... ήσυχες γιορτές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία του περιορισμού της διασποράς.
Αυτό είναι εξάλλου και το αποκλειστικό ζητούμενο της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και σε αυτή τη λογική λήφθηκε το νέο έκτακτο μέτρο του «κλεισίματος των συνόρων» από την προσεχή Κυριακή (19/12), προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα των ταξιδιωτών. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έναντι της μετάλλαξης και για πρώτη φορά αναγκάζεται να εξισώνει εμβολιασμένους με ανεμβολίαστους σε κάποιο από τα μέτρα που έλαβε μέχρι τώρα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το μέτρο αυτό να παραμείνει και μετά τις γιορτές, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις εισηγήσεις, δεν αναμένεται να ληφθούν επιπλέον περιορισμοί εν όψει των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών.
Διαβάστε ακόμη: Μπίλι Αιλις: Θα είχα πεθάνει αν δεν είχα εμβολιαστεί για τον κορονοϊό
Και αν η είσοδος μόνο με μοριακό τεστ (PRC) 48 ωρών είναι ο τρόπος να θωρακιστεί η χώρα έναντι του «εισαγόμενου κορονοϊού», στο εσωτερικό, υπάρχουν επίσης σοβαρά ζητήματα. Στη διάρκεια των Αγιων Ημερών, οι πιστοί αναμένεται να κατακλύσουν τις εκκλησίες και στην προκειμένη περίπτωση ανέλαβε δράση ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ζήτησε από την Εκκλησία να «βάλει πλάτη» τόσο στο θέμα της τήρησης των μέτρων στους ναούς, όσο και στην προτροπή για τον εμβολιασμό.
ECDC: Η Ομικρον κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη στο πρώτο δίμηνο του 2022
Η εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον στην Ευρώπη ανεβάζει τους ρυθμούς της και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εκτιμά πως θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος του κορονοϊού στην ήπειρό μας στις αρχές του 2022.
Σε σχετική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ECDC αναφέρει πως η Ομικρον θα πάρει την «πρωτιά» από τη μετάλλαξη Δέλτα μέσα στους πρώτους δύο μήνες του νέου έτους. Στην ίδια έκθεση σημειώνεται προειδοποίηση για σημαντική αύξηση των νέων μολύνσεων από την Ομικρον, με το ECDC να υπογραμμίζει πως παρά το ότι η σοβαρότητα της Ομικρον φαίνεται πως είναι μικρότερη από της Δέλτα, η αυξημένη μεταδοτικότητα θα υπερσκιάσει τα οφέλη της μειωμένης σοβαρότητας νόσησης από την Ομικρον, κάτι που λίγο – πολύ ανέλυσε και ο καθητής Ηλίας Μόσιαλος σε σημερινή του ανάρτηση. «Είναι πολύ πιθανό πως η Όμικρον θα προκαλέσει επιπλέον νοσηλείες και θανάτους» σημειώνεται από το ECDC.
Με την ελπίδα ότι τα PCR θα σώσουν την «παρτίδα» στη χώρα μας
Στη «σκιά» της πανευρωπαϊκής διασποράς της μετάλλαξης Ομικρον, η Ελλάδα αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα και από την Κυριακή (19/12), ταξιδιώτες από όλες τις χώρες θα μπορούν να εισέρχονται μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (PCR) κορονοϊού. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, με την οποία γνωστοποιούσε ότι PCR test 48 ωρών θα πρέπει να έχουν οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία. Ωστόσο, με νεότερη ανακοίνωση έγινε γνωστό πως το μέτρο του μοριακού τεστ θα αφορά ανεξαιρέτως όλους τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια. Το νέο μέτρο ήρθε ως συνέπεια της έξαρσης που παρατηρήθηκε τα τελευταία 24ωρα κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ακόμα και 200.000 κρούσματα ημερησίως. Ταυτόχρονα, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έχει «χτυπήσει κόκκινο» με πληρότητα 96%.
Ο διψήφιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως το υπουργείο Υγείας βρίσκεται επί ποδός μετά την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της μετάλλαξης Ομικρον και στην Ελλάδα, με τον αριθμό να γίνεται διψήφιος μέσα σε λίγες ημέρες. Οπως έγραψε το Reader, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής είναι 10. Τα πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται σε Αττική (2) και Πελοπόννησο (3) ενώ τα άλλα πέντε ήταν ήδη γνωστά και αφορούν την Κρήτη. Εκεί, όπου οι ειδικοί εξετάζουν, άλλα 9 ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον.
Τα τελικά αποτελέσματα για τη διασπορά της μετάλλαξης Ομικρον θα συμπεριληφθούν στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι -όπως και παγκοσμίως- είναι θέμα χρόνου η μετάλλαξη Ομικρον να επικρατήσει και στη χώρα μας. Αυτό, μάλιστα, που εντείνει την ανησυχία των επιστημόνων είναι η περίοδος των εορτών, καθώς θα υπάρχει αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού. Αλλωστε, η υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους του κορονοϊού είναι αυτή που προβληματίζει τους ειδικούς που εκτιμούν ότι η πραγματική διασπορά του νέου στελέχους στη χώρα μας, θα αποτυπωθεί στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.