Μελέτη που υπογράφουν οι καθηγητές Θεόδωρος Λύτρας και Σωτήρης Τσιόδρας και δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση, αναλύει το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με αυτή η οποία να σημειωθεί ότι έγινε με στοιχεία ως αρχές Μαΐου του 2020 (περίπου 1,5 χρόνο πίσω δηλαδή), όσο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας τόσο υποχωρεί η ποιότητα φροντίδας των διασωληνωμένων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περισσότερους νεκρούς. Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται ακόμη κι όταν δεν είναι στα όριά του το ΕΣΥ, ενώ οξύνεται εκτός Αττικής.
Διαβάστε ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ: «Συνειδητά ψέματα Μητσοτάκη - Από το Μάιο γνώριζε για την έκρηξη θνητότητας εκτός ΜΕΘ»
Η έκθεση δημοσιεύεται στο Scandinavian Journal of Public Health και τονίζει ότι μολονότι οι κρατικές υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ποιότητα υγείας υπό την πίεση των αυξημένων εισαγωγών σε νοσοκομεία έχει τύχει λιγότερης προσοχής.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Λύτρα:
- Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς.
- Διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.
- Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ'ότι αυτό
(α) αφορούσε λίγους, μόνο 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ)
(β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.