Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Ομικρον, η οποία έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας, θα επικρατήσει της μετάλλαξης Δέλτα. Αυτό εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται στην Ομικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου, εφιστώντας την προσοχή σε όλους για τήρηση των μέτρων και εμβολιασμό. «Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές», συμπλήρωσε η ίδια, τονίζοντας τον παγκόσμιο συναγερμό που δημιουργήθηκε εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται περίπου σαν την ιλαρά – 21.000 νεκροί στο τέλος του χρόνου κι ολοταχώς για 4η δόση

«Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων – 50 - εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτεΐνη- ακίδα και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσής του με τον υποδοχέα των κυττάρων.

Συγκριτικά, η παραλλαγή Δέλτα έχει εννέα μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου, τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση της παραλλαγής Ομικρον είναι τα εξής:

  • Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός
  • Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα
  • Πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα είναι στην κλινική έκφραση της νόσου

Μετάλλαξη Ομικρον: Μπορεί να προκαλέσει ως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις

Σε σχέση με την μεταδοτικότητα, το Εθνικό Ινστιτούτο του Γιοχάνενσμπουργκ επιβεβαίωσε ότι η μετάλλαξη Ομικρον εξαπλώνεται ραγδαία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου. Μάλιστα, πρόσθεσε πως με βάση την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου, εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση του ιού, με παραλλαγή Όμικρον στους μηχανισμούς της ανοσίας, μέχρι σήμερα έχει γίνει γνωστό πως αυτός σε κάποιο βαθμό παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα, σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. Ο αριθμός επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η θέση πολλών ειδικών είναι παρόμοια, πως είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε αισιόδοξο στοιχείο, που αντιρροπεί τον όποιο πανικό δημιουργείται.

«Η μετάλλαξη Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε, τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Παπαευαγγέλου: Τα εμβόλια αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Ομικρον 

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, εκτίμησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες, εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία της για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντί της. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρεί απίθανo η νέα παραλλαγή να αποδειχθεί τόσο σοβαρή. Ακόμη, εκτίμησε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια - όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον - «θα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου», αλλά αυτό θα μπορεί να αναφερθεί με σιγουριά - όπως τονίζει - σε λίγες εβδομάδες από σήμερα.

Αισιοδοξία ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Δέλτα

Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα επεσήμανε η καθηγήτρια παιδιατρικής και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους «ασθενείς» να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους».

Από την προηγούμενη εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες, εξήγησε η καθηγήτρια παιδιατρικής και πρόσθεσε πως «ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός».

Ωστόσο, όπως είπε, η παρατήρηση ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη παραλλαγή «Όμικρον» ασθενών που είχαν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος του ιού (αρχικό της Wuhan, Βήτα ή Δέλτα) είναι τριπλάσιες «προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς συνεπάγεται έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω μείωσης του τείχους ανοσίας. Αυτό βέβαια αποτελεί μια αρχική εκτίμηση που μένει να επαληθευτεί».

Στη περίπτωση όμως που επιβεβαιωθούν τα δεδομένα αυτά, «είναι απαραίτητο όλοι όσοι νόσησαν και αμέλησαν να εμβολιαστούν, καθώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία, να τρέξουν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβόλιο», επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου.

Μετάλλαξη Ομικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα 

ήχας και ο πυρετός είναι τα κύρια συμπτώματα του κορονοϊού που εξακολουθούν να αναφέρονται για όσους εντοπίζονται με τη νέα παραλλαγή Όμικρον. Παρόλο όμως που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα άλλων παραλλαγών, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος ενδέχεται να προκαλεί κάποια ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα από την παραλλαγή Δέλτα.

Ανάμεσα σε αυτά τα νέα συμπτώματα περιλαμβάνεται ο πόνος. Έχει αναφερθεί επίσης ότι οι θετικοί στην Όμικρον δεν χάνουν την όσφρηση ή τη γεύση. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Όμικρον παραμένει σε μεγάλο βαθμό «αχαρτογράφητη», είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής.

Μέχρι στιγμής, στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, οι περισσότεροι που μολύνθηκαν έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι δύο δόσεις σε συνδυασμό με την ενισχυτική εξακολουθούν να προσφέρουν καλή προστασία έναντι της Όμικρον και όλων των άλλων παραλλαγών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.