Μενού
  • Α-
  • Α+

Από το μεσημέρι της Τρίτης, όταν και ανακοινώθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους πολίτες άνω των 60 ετών, ξεκίνησε μια μεγάλη κουβέντα εντός κι εκτός ΜΜΕ, σχετικά με το πόσο, συνταγματική είναι αυτή η κυβερνητική απόφαση. Την απάντηση στο θέμα, έδωσε ο καθ' ύλην αρμόδιος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 εξήγησε πως δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους άνω των 60 ετών. Μάλιστα επικαλείται σχετικές νομολογίες του ΣτΕ για κατηγορίες εργαζομένων που ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός, αλλά και των περισσότερων ευρωπαϊκών δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Συγκεκριμένα ο κ. Μανιτάκης τόνισε πως «...δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα». Όπως ανέφερε «...αν δεν ληφθούν μέτρα θα εξακολουθήσουν να χάνονται σε μεγάλο ποσοστό άνθρωποι αυτής της ηλικίας. Οπότε δικαιολογείται η προσβολή κάποιου άλλου αγαθού όταν πρόκειται να σωθούν οι ζωές ανθρώπων προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας. Η προστασία της ζωής», εξήγησε ο συνταγματολόγος.

Επίσης ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε αναγκαίο και κατάλληλο το νέο αυτό μέτρο της επιβολής των οικονομικών κυρώσεων: «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι 100 ευρώ είναι μέτρο εξαναγκαστικό, αν υποθέσουμε ότι οι χαμηλόμισθοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, έχουν τη δυνατότητα του εμβολιασμού. Στην προκειμένη περίπτωση η πολιτεία έχει εξαντλήσει όλα τα μέτρα, απέφυγε από τον Απρίλιο και το Μάρτιο το σύνολο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκρίνοντας τη στρατηγική της πειθούς και την προαιρετικότητα εμβολιασμού, όταν η αντιπολίτευση ζητούσε εμβολιασμό για το σύνολο του πληθυσμού», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.