Το επιβαρυμένο σκηνικό στο ΕΣΥ με τα υψηλά νούμερα κρουσμάτων, διασωληνώσεων, των καθημερινών θανάτων, αλλά και η μετάλλαξη Ομικρον που ήρθε να προστεθεί στις εκδοχές του κορονοϊού -έστω και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμα στη χώρα μας-, υποχρέωσε την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό κατά της πανδημίας με νέα μέτρα που εστιάζουν στους ανεμβολίαστους. Το έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που ανακοίνωσε τα επιπλέον μέτρα, ήρθε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών που εισηγήθηκε να «σφίξει» ο κλοιός εν όψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: 6.000 ραντεβού άνω των 60 ετών μέσα σε λίγες ώρες
Ετσι, με δεδομένο ότι τα ελεύθερα κρεβάτια στις ΜΕΘ λιγοστεύουν δραματικά μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση μέσα σε συνολικά 12 μέρες έλαβε 8 νέα μέτρα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα κυρίως προς δύο κατηγορίες:
- στους πολίτες άνω των 60
- αλλά και γενικότερα στους ανεμβολίαστους πολίτες
Αυτά είναι τα μέτρα που... στριμώχνουν τους ανεμβολίαστους
Οι λοιμωξιολόγοι έθεσαν στο τραπέζι τα νέα μέτρα και οι εισηγήσεις τους είχαν αποκλειστικό στόχο τους ανεμβολίαστους. Ετσι, οι περιορισμοί για τους πολίτες που για τους δικούς τους λόγους έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν, εντείνονται ολοένα και περισσότερο, χωρίς να αποκλείεται να αυξηθούν τις επόμενες μέρες. Ο λόγος που οι ειδικοί στράφηκαν στα επιπλέον μέτρα συνδέεται άμεσα με τη δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ, αλλά και με το γεγονός ότι προς το παρόν παραμένει ασαφής η συμπεριφορά της μετάλλαξης Ομικρον και άρα απρόβλεπτη και άκρως επικίνδυνη.
Τα 8 νέα μέτρα των τελευταίων 12 ημερών:
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών
- Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα σε μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών μετά την 16η Ιανουαρίου (το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ)
- Δύο δωρεάν self test στις γιορτές για όλους (το πρώτο θα χορηγείται από τις 6-12 Δεκεμβρίου και το δεύτερο από τις 3-7 Ιανουαρίου)
- Απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων σε κλειστές αίθουσες (εστίαση, σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια, μουσεία, γήπεδα). Σε χώρους εργασίας, λατρείας λιανεμπορίου, υπηρεσιών, όπως και σε κομμωτήρια οι ανεμβολίαστοι υποχρεούνται σε rapid test όπως και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης.
- Η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών παύει επτά μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης
- Κυλιόμενο ωράριο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
- Εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων
- Ενίσχυση του ΕΣΥ με αξιοποίηση ιδιωτικών ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτών γιατρών
«Lockdown» των ανεμβολίαστων
Ουσιαστικά, με τον κορονοϊό να «περικυκλώνει» με τη νέα του μετάλλαξη ολόκληρη την Ευρώπη, άρα και τη χώρα μας, το κυβερνητικό, αλλά και το επιστημονικό επιτελείο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και ουσιαστικά κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, όσο και αν από την πλευρά της κυβέρνησης αποφεύγουν να κάνουν χρήση του όρου «lockdown», στην πράξη ισχύει αυτό ακριβώς για τους ανεμβολίαστους.
Οι ανεμβολίαστοι εδώ και 12 ημέρες (από τις 18 του μήνα όταν και ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει επιπλέον μέτρα), βρίσκουν μπροστά τους όλο και περισσότερες... κλειστές πόρτες που πλέον αρχίζει να μοιάζει με ένα «τείχος» απέναντι στους εμβολιασμένους. Τα «απαγορευτικά» ξεπροβάλλουν παντού και οι μόνοι χώροι που τους επιτρέπεται πια να κινούνται ελεύθερα είναι τα σούπερ μάρκετ - καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, αφού ακόμα και στις εκκλησίες έγινε υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού rapid test.
Το... κόστος για έναν ανεμβολίαστο στα 60+ του
Οσοι 60+ πολίτες (520.000 ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία) ακόμη και μετά την επιβολή του πρόστιμου των 100 ευρώ δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε μήνα. Αρχικά, θα τους επιβάλλεται κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που είναι άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικό τους κόστος δυο rapid test την εβδομάδα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι άνω των 60 ετών θα πρέπει να ξοδεύουν κάθε μήνα:
- Για τα 8 rapid test (κόστος από 5 ευρώ έως 10 ευρώ το καθένα) το ποσό των 40 ή 80 ευρώ.
- Για το διοικητικό πρόστιμο εξαιτίας του μη εμβολιασμού τους 100 ευρώ.
- Δηλαδή, ο κάθε ανεμβολίαστος εργαζόμενος άνω των 60 ετών θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα από 140 έως 180 ευρώ.
- Για τα 8 rapid test τον χρόνο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πληρώνουν από 480 έως 960 ευρώ. Σε συνδυασμό με το διοικητικό πρόστιμο, το κόστος που πρέπει να πληρώνουν οι εργαζόμενοι που δεν κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι από 1.680 έως 2.160 ευρώ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.