Μενού
  • Α-
  • Α+

Με περισσότερους από 2.000 θανάτους κλείνει ο μήνας Νοέμβριος, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο των δύο προηγούμενων μηνών. Ο 7ήμερος κινούμενος μέσος όρος παρουσιάζει για μια ακόμη φορά αύξηση, της τάξεως του 8%, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και μεγαλύτερη πίεση δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, οι οποίοι τη Δευτέρα (29/11) έφτασαν τους 657, δηλαδή σε επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου. 

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: «Πολύ μεταδοτική» η νέα παραλλαγή – Απαιτείται «επείγουσα δράση»

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid βρίσκεται πλέον στο 95%, σε επίπεδο επικράτειας. Η κατάσταση εξακολουθεί να κινείται εκτός ορίων στην βόρεια Ελλάδα, όπου δεκάδες διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ και πολλοί ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα ταλαιπωρούνται προκειμένου να λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται.

Τόσο η επερχόμενη εορταστική περίοδος, όσο και η εμφάνιση του νέου στελέχους Όμικρον, ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν καθημερινά την ανάγκη για αύξηση των εμβολιασμών αλλά και φέρνουν στο τραπέζι νέα μέτρα.

Η εμφάνιση του νέου στελέχους Όμικρον και τα νέα ερωτήματα που θέτει ως προς την προστασία που παρέχουν τα διαθέσιμα εμβόλια, δεν ανατρέπουν τη στρατηγική των χωρών για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, τουναντίον καθιστούν πιο αναγκαία την επίτευξη του στόχου.

Μονόδρομος ο εμβολιασμός

Χθες, Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε λόγο για πολύ υψηλό κίνδυνο, από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, καλώντας τις χώρες να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid- 19.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατέστησε σαφές ότι ακόμα και υπό τα νέα δεδομένα, ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας.

«Ο ιός, στο συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο, μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που κάνει ο εμβολιαζόμενος με τον εμβολιασμό του, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Όμως, σε μελέτη που έχει γίνει σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις και έχει δημοσιευτεί στο Cell Reports Medicine, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας.

«Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη. Και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και στις υπό ανάπτυξη χώρες που παραμένουν σχεδόν ανεμβολίαστες ή με πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Επομένως, μονόδρομος για την προστασία είναι ο εμβολιασμός», πρόσθεσε.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα, η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι ναι μεν ενδέχεται το νέο στέλεχος να μειώνει την προστασία που παρέχουν τα διαθέσιμα εμβόλια, όμως δεν μπορεί την εξουδετερώνει.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Προκειμένου να απαντηθούν τα κρίσιμα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του νέου στελέχους θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ για την επικαιροποίησή τους και την εκ νέου διάθεση των πρώτων δόσεων θα χρειαστούν μέχρι και 100 ημέρες, σύμφωνα με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech, οι οποίες έχουν δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα

Αυτό σημαίνει ότι έως ότου έχουμε στη διάθεσή μας τα νέα εμβόλια (εάν αυτό κριθεί τελικά αναγκαίο) πιθανότατα θα έχουμε ήδη διανύσει τη χειμερινή περίοδο και χιλιάδες ακόμη άνθρωποι θα έχουν χάσει τη ζωή τους, επειδή ως ανεμβολίαστοι ήταν εντελώς ανοχύρωτοι απέναντι στον ιό Sars-Cov-2, από όποιο στέλεχος κι αν είχαν μολυνθεί.

Παράλληλα, η εμβολιαστική τρύπα θα αφήσει κενά για τη διασπορά ενός ενδεχομένως υπερμεταδοτικού στελέχους, το οποίο σύμφωνα με τον ΠΟΥ μπορεί να προκαλέσει μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, με σοβαρές επιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι στη νότια Αφρική, όπου φάνηκε υπερμετάδοση του στελέχους Όμικρον, το ποσοστό των πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχεται σε μόλις 23,8%.

Ενισχύεται το σύστημα εμβολιασμών

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 6.600.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 63% επί του γενικού πληθυσμού και 74,6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 65,9% του γενικού πληθυσμού και στο 77% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με την αναμνηστική δόση, έχουν ήδη διενεργηθεί 1.287.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 40% των δικαιούχων και ακόμη 827.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (25,4%), με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται στο 65%.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριο Θεμιστοκλέους, αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις που επιχειρούν στην Επιχείρηση «Ελευθερία» είναι κατά πολύ περισσότερες σε σχέση με το Μάιο και τον Ιούνιο που καταγράφονταν ρεκόρ εμβολιασμών. 

«Λόγω της αυξημένης πίεσης που έχουμε στα ραντεβού, η επιχείρηση “Ελευθερία” αυξάνει συνεχώς τη δυναμικότητά της, εντάσσοντας νέα εμβολιαστικά κέντρα και από τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που είχαμε ανεπτυγμένα το Σεπτέμβριο, αυτή τη στιγμή, τις τελευταίες ημέρες έχουμε προσθέσει περισσότερα από 800 εμβολιαστικά κέντρα και είμαστε στα 2.300.

Η δυναμικότητα για το μήνα Δεκέμβριο ξεπερνάει τα 2.635.000 εμβολιασμούς με μία ημερήσια δυναμικότητα άνω των 100.000. Έχει επεκταθεί το ωράριο και στις αμέσως επόμενες ημέρες θα δείτε και άλλες επιπλέον προσπάθειες, έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα για να έχουμε όλο και περισσότερους εμβολιασμούς όσο το νωρίτερο και με προσθήκη ημερών αλλά και με προσθήκη άλλων εμβολιαστικών κέντρων», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους τη Δευτέρα.

Το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των ραντεβού, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, δημιουργεί ελπίδες για τον περιορισμό της επιδημίας στη χώρα, ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί επιμένουν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια στο σύστημα υγείας.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.