Με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται καθημερινά το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Οι γιατροί κάνουν λόγο για καθημερινες εφιαλτικές εφημερίες, καθώς εκτός από το γεγονός ότι τα νοσοκομεία και οι κλίνες είναι αφυκτικά γεμάτα με περιστατικά κορονοϊού, και οι ίδιοι δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμαπου αποκάλυψε ο Νίκος Καπραβέλος με συνάδελφό του να χάνει τις αισθήσεις της από κόπωση και να μεταφέρεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για να λάβει ιατρική φροντίδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος που σχολιάζει πως ο κορονοϊός «χτυπά σαν ανταρτοπόλεμος» και τονίζει πως είναι ακόμα δύσκολο να πούμε πως θα κάνουμε Χριστούγεννα, ενώ ο Απόστολος Κομνός, Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Λάρισας ανέφερε πως «η πίεση θα συνεχιστεί γιατί τα περιστατικά είναι βαρύτερα. Αργούν να έρθουν στο νοσοκομείο».
Η Μαρία Τσολιά καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και Διευθύντρια στην Β’ Παιδιατρική στο Αγλαΐα Κυριακού είναι απαισιοδοξη σχετικά με την πορεία της πανδμίας τις επόμενες εβδομάδες. «Πιθανό να δουμε αύξηση. Μετά από 2-3 εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα έχουμε σταθεροποίηση. Όπως έγινε στο Ισραήλ όταν έκαναν την Γ’ δόση». «Τις επόμενες 1-2 εβδομάδες θα έχουμε αύξηση στις εισαγωγές», εξήγησε. Αφού τόνισε πως υπάρχει «μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων» συμπλήρωσε πως «δεν γνωρίζει. Πρέπει να τους ενημερώσουμε, να τους προσεγγίσουμε. Φοβούνται γιατί δεν έχουν καταλάβει» είπε.
«Δεν είμαστε καλά. Να σας πω πως τελειώνουμε (σ.σ. την εφημερία); Πενήντα εισαγωγές περίπου μέχρι πριν από λίγο. Έχουν γεμίσει όλες οι απλές κλίνες στο νοσοκομείο μας. Μεγάλη προσέλευση. Πολύ μεγάλη διασπορά. 100% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να διασωληνώσουμε κάποιον στους θαλάμους ή τα χειρουργεία. Η πίεση όμως είναι αφόρητη. Μία συνάδελφός μου έχασε τις αισθήσεις της κατά τη διάρκεια της νύχτας. Απόψε. Και χρειάστηκε να τη μεταφέρουμε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για πρώτες βοήθειες. Μεγάλη εξουθένωση του προσωπικού. Έξω από τα όρια, όχι στα όρια. Και από την άλλη μεριά μεγάλη απογοήτευση που δεν βρίσκεται ένα κονδύλιο γι΄ αυτούς τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Όχι μόνο για μας τους γιατρούς, κυρίως για τους νοσηλευτές. Όχι για τίποτα άλλο, αλλά γιατί αυτό το μπόνους ένα πριμ που σημαίνει μία παραγωγικότητα έξω από κάθε λογική δική σας. Δεν την έχετε δει. Δεν την ζείτε την κατάσταση μέσα στα νοσοκομεία. Άνθρωποι που χάσανε τον ύπνο τους. Νοσήσανε» είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».
Βατόπουλος στο Open: Χτυπά σαν ανταρτοπόλεμος αυτός ο ιος
Στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» μίλησε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος για την πορεία της πανδημίας. «Το στοίχημα είναι περιορίσουμε την πανδημία χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία», τόνισε αρχικά και αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου τόνισε πως «μετά από 15 μέρες αυξάνονται τα αντισώματα». Σε ερώτηση αν μπορεί να αποφευχθεί ένα νέο lockdown ο κ. Βατόπουλος σημείωσε: «Ποτέ μην λες ποτέ. Η πολιτεία δεν θέλει περιοριστικά μέτρα. Υπάρχει έλλειμμα στην ενημέρωση πόρτα πόρτα. Η πανδημία ανέδειξε και το έλλειμμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα πως θα είναι φέτος τα Χριστούγεννα σημείωσε: «Δύσκολη ερώτηση, δεν υπάρχει απάντηση. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας. Χτυπά σαν ανταρτοπόλεμος αυτός ο ιος».
Ελληνας καθηγητής του John Hopkins: Η πανδημία σε 6-8 μήνες θα φύγει
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου των ΗΠΑ, John Hopkins, Παναγιώτης Γαλιατσάτος έστειλε αισιόδοξο μήνυμα για την τελική επικράτηση του ανθρώπου κατά του κορονοϊού, ο οποίος ωστόσο, θα παραμείνει στις ζωές μας, ως νόσος σε κάποια μέρη του κόσμου. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η πανδημία φτάνει στο τέλος της κι αυτό το κύμα θα είναι το τελευταίο που θα απασχολήσει την ανθρωπότητα, καθώς μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχει εξαλειφθεί.
«Βλέπω τους ασθενείς που θέλουν να ζήσουν, θα νικήσει ο άνθρωπος γιατί έχουμε την απάντηση απέναντι στο μικρόβιο» είναι το αισιόδοξο μήνυμα που στέλνει ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ και προσθέτει: «Εχουμε το εμβόλιο, θεραπείες, τα φάρμακα της MSD και της Pfizer οπότε πιστεύω ότι η πανδημία θα φύγει σε 6-8 μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής ωστόσο εκτίμησε ότι ο κορονοϊός θα μείνει σε κάποια μέρη του κόσμου.
Τόνισε δε ο κ. Γαλιατσάτος ότι ο εμβολιασμός είναι υψίστης σημασίας και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, θα αποτελέσει το κλειδί για να λήξει η πανδημία: «Πρέπει να εμβολιστούμε ώστε ο οργανισμός μας να είναι πιο "έξυπνος" απέναντι στον ιό. Ετσι, θα είμαστε έτοιμοι απέναντι στο κίνδυνο και μαζί με τις μάσκες, η πανδημία θα φύγει».
Τα δύο μη επώδυνα μέτρα
Δύο μη «επώδυνα» μέτρα όπως τα χαρακτήρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, μπορούν να μπουν σε εφαρμογή και να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά εν μέσω του τέταρτου κύματος του κορονοϊού στη χώρα. Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η τηλεργασία είναι οι προτάσεις που πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα δώσουν σημαντική βοήθεια στην κάμψη της διασποράς του ιού.
«Είναι ένα ζήτημα που έχουμε θέσει αρκετοί από εμάς, ότι πρέπει να επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και η τηλεργασία, γιατί μειώνει την κινητικότητα σε ώρες αιχμής. Είναι δύο κομμάτια που δεν είναι επώδυνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης στο MEGA, ενώ αναφερόμενος σε πιθανότητα lockdown, όπως ισχύει στην Αυστρία, είπε: «Εάν φτάσουμε σε σημείο που θα βρεθούμε σε μεγάλο αδιέξοδο, πιστεύω ότι θα πάρουμε μέτρα όπως αυτά που πήραν οι ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα είναι πως θα αναστείλουμε κάποια κομμάτια για να μη φτάσουμε εκεί. Νομίζω ότι το lockdown είναι ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν το τραπέζι, αλλά θα τεθούν ίσως με διαφορετικό τρόπο που είχαμε ζήσει τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είμαστε μόνο γιατροί, άλλα άνθρωποι της κοινωνίας και βλέπουμε τα προβλήματα της κοινωνίας».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.