Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα κρούσματα κορονοϊού καθημερινά είναι στο «κόκκινο», το ίδιο και η κατάσταση στα νοσοκομεία, που θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη και τους γιατρούς να υπερβάλλουν εαυτόν για να σώσουν τους ασθενείς. Η ιδιαίτερη ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία (και ειδικά σε αυτά της Βόρειας Ελλάδας) είναι εμφανής, αφού ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έστειλε τελεσίγραφο στους ιδιώτες γιατρούς για να συνδράμουν στη μάχη που δίνεται κάθε ώρα στο ΕΣΥ. 

Το μήνυμα που έστειλε ο Θάνος Πλεύρης είναι ξεκάθαρο. Ο υπουργός ενημέρωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως ο ίδιος και η αναπληρώτρια υπουργός του, Μίνα Γκάγκα, είχαν την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, επικοινωνία με τους Ιατρικούς Συλλόγους, ώστε να κάνουν μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα πρέπει να βρεθεί λύση, αλλιώς «από την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται το σχέδιο επιστράτευσης». Προέβλεψε, ωστόσο, πως «οι θέσεις δεν θα καλυφθούν οικειοθελώς», οπότε οι επιτάξεις βρίσκονται προ των πυλών.Ξεκαθάρισε πως το μέτρο θα αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες και θα γίνει για συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή για περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα όπου η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη.

«Καμπάνα» ειδικών: Ραγδαία αύξηση διασωληνωμένων το επόμενο διάστημα

Στο μεταξύ, την έντονη ανησυχία τους για την έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και τη ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων εκφράζουν οι ειδικοί με ορισμένους να θέτουν στο «τραπέζι» και την ανάγκη λήψης νέων περιοριστικών μέτρων για να μπει «φρένο» στο νέο κύμα της πανδημίας. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην πίεση που υπάρχει στο ιατρονοσηλευτικο προσωπικό, φαινόμενο  το οποίο – όπως ανέφερε – δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό διότι βρισκόμαστε σε πόλεμο» τόνισε. Η κυρία Ψαλτοπούλου έκανε και τις δικές της προτάσεις προκειμένου να μπορέσει να ελεγχθεί η έξαρση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι τα τέσσερα μέτρα, με τα οποία θα μπορούσε να γίνει το παραπάνω, είναι τα εξής:

  • Αυξημένα τεστ
  • Αύξηση στον εμβολιασμό των 60 και άνω
  • Μεγαλύτερη χρήση μάσκας
  • Κοινωνική αποστασιοποίηση με διάφορους τρόπους και όχι μόνο το lockdown

Τι ισχύει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στο μεταξύ, την άποψή του ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης και ότι η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού υπό προϋποθέσεις μπορεί να χορηγηθεί πριν το εξάμηνο, εξέφρασε, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Ειδικότερα, ο ίδιος τόνισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να παύει να ισχύει μετά τους 10 έως 12 μήνες. «Δεν χρειάζεται να προβούμε σε ακρότητες του τύπου "πρέπει να λήξει σε 6-7 μήνες"», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πάντως, στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο γγ γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, διευκρίνισε ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει αν και -όπως είπε-. στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υπάρχει ημερομηνία ενός χρόνου, όπως συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη κάποιες χώρες όπως η Γαλλία βάζουν υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.