Το τελευταίο διάστημα η απογευματινή ενημέρωση των πολιτών για την εκτόξευση των κρουσμάτων του κορονοϊού θυμίζει παρακολούθηση... ταινίας τρόμου με τα ανησυχητικά νούμερα να ηχούν σαν... καμπάνες στα αυτιά. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα (1/11) καταγράφηκαν 5.499 κρούσματα, την Τρίτη (2/11) 6.700, την Τετάρτη (3/11) 6.150 και σήμερα Πέμπτη (4/11) 6.808, συνολικά 25.157 μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα ή, αν θέλετε, 6.289 κρούσματα κατά ημερήσιο μέσο όρο! Στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για σινεμά, δεν υπάρχει ποπ κορν και οι θάνατοι που οφείλονται στην έξαρση της επιδημίας είναι το μόνο κοινό στοιχείο με τα θρίλερ.
Διαβάστε ακόμη: Μεγάλη η διασπορά του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους - Το 30% των κρουσμάτων σε παραγωγικές ηλικίες
Το «έργο» εξελίσσεται σε παρωδία με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους αρνητές του εμβολίου. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα πως «η πανδημία των ανεμβολίαστων» δεν πρέπει να οδηγήσει σε πισωγύρισμα της κοινωνίας, ενώ οι περιορισμοί των αρνητών δεν συνιστούν τιμωρία, αλλά προφύλαξη και πρόληψη! Μια πρόληψη που όπως ανέφεραν από το υπουργείο Υγείας (στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία) σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού μπορεί να σώσει ζωές, σε αντίθεση με τη νόσηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο χειρότερο σενάριο.
Τα νέα μέτρα
Η ανησυχία για την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ γίνεται ολοένα και πιο έντονη και όπως ήταν φυσιολογικό προκάλεσε τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για επιπλέον μέτρα. Επειτα από τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτά θα τα δούμε να εφαρμόζονται αρχής γενομένης από το προσεχές Σάββατο (6/11) με αύξηση των ελέγχων. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν ότι οι ανεμβολίαστοι θα χρειάζονται να δείξουν μοριακό ή rapid test στις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητές τους, όπως την μετάβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης. Μόνες εξαιρέσεις, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες (όπου η Ιερά Σύνοδος ανέλαβε δράση με εγκύκλιο που εξέδωσε). Επιπλέον, όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την επίδειξη δυο τεστ (rapid test ή PCR) εβδομαδιαίως. Παράλληλα, οι ποινές για τους παραβάτες αναβαθμίστηκαν και διπλασιάστηκαν με πρόστιμα που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα.
Ο ρόλος της Εκκλησίας
Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η στάση της Εκκλησίας. Η Ιερά Σύνοδος με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα Πέμπτη (4/11) καλεί τους ανεμβολίαστους πιστούς να προσέρχονται στις εκκλησίες με αρνητικό rapid ή pcr test και παράλληλα τονίζει την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα με τον έλεγχο να γίνεται από τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Η εγκύκλιος εκδόθηκε ύστερα από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την ιεραρχία της Εκκλησίας, ύστερα και από όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή του στο MEGA. Η ιεραρχία της Εκκλησίας ανταποκρίθηκε άμεσα και συντάχθηκε στο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, αλλά και τη διενέργεια των τεστ. Να σημειωθεί πως σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.
«Φωνάζουν» οι ειδικοί για τον εμβολιασμό
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι ειδικοί εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη (4/11) η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε ένα στοιχείο, το οποίο αποτυπώνει την επιδημιολογική κατάσταση σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, είπε πως ο αριθμός των εργαστηριακών τεστ (rapid και PCR) είναι σταθερός από τον Οκτώβριο, ωστόσο πλέον η θετικότητα «σκαρφάλωσε» από το 1,09% στο 1,96%. Αυξητικές τάσεις παρατηρούνται και στα self test που όλο και περισσότερα είναι θετικά. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα είναι πάνω από 35.000, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου. Όσον αφορά τον εμβολιασμό είπε πως τις τελευταίες 10 μέρες υπάρχει μικρή αλλά σταθερή αύξηση στον αριθμό των ραντεβού. «Χάσαμε την ευκαιρία να εμβολιαστούμε μετά τις διακοπές. Μέχρι και σήμερα είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Σε μια περιοχή με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη είναι λογικό να έχουμε κρούσματα σε εμβολιασμένους. Όμως η θνητότητα είναι αισθητά μειωμένη σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Επίσης ο εμβολιασμός των εγκύων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και απαραίτητος. Η χορήγηση της τρίτης δόσης είναι απαραίτητη για να θωρακίσουμε την ανοσία», είπε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Τσακρής: Μονόδρομος η τρίτη δόση
Αλλά και σύμφωνα με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Τσακρή, ο κορονοϊός με τις παραλλαγές / μεταλλάξεις του ήρθε και θα παραμείνει, περνώντας κάποια στιγμή από την κατάσταση της πανδημίας σε μια επιδημική μορφή. Όπως επισημαίνει, τα στοιχεία από το Ισραήλ, όπου η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, ήδη από την ηλικία των 16 ετών, προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς (έχουν ήδη εμβολιαστεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες) έρχονται να το επιβεβαιώσουν πέραν πάσης αμφιβολίας. Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους.
Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης. «Η τρίτη δόση είναι, λοιπόν, απαραίτητη τόσο για την ατομική μας προστασία όσο και για την μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Η χορήγησή της μπορεί να γίνει και πριν παρέλθει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση και όσοι έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω του συστήματος, ας μην διστάσουν να το κάνουν», τόνισε με δηλώσεις του στη ΕΡΤ ο κ. Τσακρής.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.