Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κορονοϊός καλπάζει, το ΕΣΥ αρχίζει να στενάζει και η κυβέρνηση πασχίζει για να μην ξανακλείσει τη χώρα. Οι αριθμοί ωστόσο, είναι αμείλικτοι και η ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας δεν αλλάζει. Τα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες (1/11) ο ΕΟΔΥ είναι το απόλυτο ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το οποίο κατά τα φαινόμενα, πολύ σύντομα, ακόμα και σήμερα, αναμένεται να καταρριφθεί. Οι 5.449 νέες μολύνσεις της 1ης Νοέμβρη, σήμερα Τρίτη ενδέχεται να αγγίξουν ή ακόμα και να ξεπεράσουν τις 6.000.

Στο Μαξίμου έχει ηχήσει ο συναγερμός και προεξάρχοντος Μητσοτάκη, ζητείται λύση στη σημερινή συνάντηση. Το οριζόντιο lockdown αποκλείεται στην παρούσα φάση, ωστόσο, «κάτι πρέπει να γίνει». Γι αυτό και ο πρωθυπουργός με τους καθ' ύλην αρμοδίους συνεδριάζουν για να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν για να αναχαιτιστεί η έξαρση της πανδημίας. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται τις τελευταίες ώρες, οι ειδικοί εισηγούνται την αυστηροποίηση των μέτρων σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις «κόκκινες» περιοχές. Επίσης επί τάπητος έχει τεθεί η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, δεδομένη είναι η αυστηροποίησή τους το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και κατά πόσο οι καταστηματάρχες προχωρούν σε επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας στους  εμβολιασμένους. Για τους ανοιχτούς χώρους στους οποίους βρίσκονται και ανεμβολίαστοι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στο εάν όντως πρόκειται για ενδεδειγμένους χώρους ή για μεσοβέζικες λύσεις που ευνοούν τη μετάδοση του ιού.

Θωμαΐδης: Πάμε για 10.000 κρούσματα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το πρωί της Τρίτης στο MEGA ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ. Οπως επεσήμανε «η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί».

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», προειδοποίησε ο Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου κατά 100% στα λύματα.

«Από τους 54 νεκρούς χθες, θα πέθαιναν 6 αν ήταν εμβολιασμένοι»

Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας για τα εμβόλια σημείωσε ότι μετά τους 8 με 9 μήνες ή ακόμα και από τους 6 μήνες, ο άνθρωπος χάνει την εξουδετερωτική άμυνα που έχει φτιάξει από τον εμβολιασμό, συνεχίζει όμως να έχει κάποια ανοσία. Οπως ανέφερε «χάνουμε την πρώτη γραμμή ανόσιας και είμαστε επιρρεπείς να νοσήσουμε, ωστόσο αλλάζει η πιθανότητα να νοσηλευτούμε». Για αυτό, όπως είπε, προτείνεται οι άνω των 60 ετών να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση για περισσότερη προστασία.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο εμβολιασμός έχει επιδράσει ώστε να ρίξει τις νοσηλείες, ενώ αρκετοί από αυτούς που έχουν μολυνθεί είναι νέοι που περνούν πιο ελαφρά την νόσο. «Ένας εμβολιασμένος έχει πολύ μικρή πιθανότητα να νοσηλευτεί, ακόμα μικρότερη να διασωληνωθεί και σχεδόν μηδενική πιθανότητα να χάσει την ζωή του» σημείωσε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας ότι μόνο το 5% των θανάτων είναι από εμβολιασμένους. «Αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι θα είχαμε 6 θανάτους αντί 54 χθες», είπε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.