Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι επιδημιολογικοί δείκτες του Οκτωβρίου με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται. Μέσα σε έναν μήνα πάνω από 1.000 πολίτες εξέπνευσαν στα ελληνικά νοσοκομεία, τη στιγμή που ανεβαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Στο πλαίσιο ενίσχυσης των περιφερειακών νοσοκομείων, ιδιαιτέρως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου η επιδημία «βράζει», αποφασίστηκε να δοθούν κίνητρα για ένταξη των γιατρών στο δυναμικό των μονάδων υγείας.
Διαβάστε ακόμη: Γιάννης Οικονόμου: Εξετάζεται αναπροσαρμογή στα μέτρα - Θα αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.
Επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορονοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτριας υπουργός Μίνα Γκάγκα και οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος. Επίσης έλαβαν μέρος οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ανησυχία
Στο μεταξύ, διάχυτη είναι η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για την ευρεία διασπορά της πανδημίας. Σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση μελετά διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι και η λήψη μέτρων. Το πρωί της Δευτέρας θα λάβει χώρα τηλεδιάσκεψη προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Στην τηλεδιάσκεψη παίρνουν μέρος οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος μαζί με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Σε πρώτη φάση δεν θα πρέπει να αναμένεται μια ευρείας κλίμακας «επιχείρηση». Οσο για τις όποιες παρεμβάσεις υπάρξουν σε τοπικό επίπεδο, θα το δουν τις επόμενες ώρες, ενώ στην κυβέρνηση αναμένουν και την εισήγηση των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζουν μεσοβδόμαδα.
Τα σενάρια που ακούγονται
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κλείσει η μουσική σε χώρους εστίασης και να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι στη διασκέδαση, σύμφωνα με πληροφορίες. Ταυτόχρονα διαρρέεται πως θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ και γενικά στους χώρους συνάθροισης κοινού με αυστηρούς ελέγχους στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Όσον αφορά τους εξωτερικούς μεικτούς χώρους διασκέδασης, οι ειδικοί δεν αποκλείεται να ζητήσουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές όπως συγκεκριμένο ύψος στα προστατευτικά που υπάρχουν λόγω χειμώνα. Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, οι ειδικοί αναμένεται να προτείνουν αυξημένο έλεγχο, με τη διενέργεια rapid test τρεις φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση, πληροφορίες αναφέρουν.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.