Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Νοέμβριος μπήκε με ειδικούς και Αρχές να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Ετσι οι σκέψεις για νέα μέτρα και περιορισμούς στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί  είναι πιο έντονες στο υπουργείο Υγείας. Τα μέτρα θα εντοπίζονται κυρίως στον τομέα της εστίασης όπου η πρόσβαση ανεμβολίαστων αναμένεται να περιοριστεί. Αλλωστε ο συνδυασμός των καιρικών συνθηκών με τη χαλαρή συμπεριφορά των πολιτών αλλά και τους χαλαρούς ή και ανύπαρκτους ελέγχους, ιδίως στην περιφέρεια, σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας στους κλειστούς χώρους πυροδοτούν περαιτέρω την επιδημία.

Διαβάστε ακόμη: Ανατροπή με τα SMS: Δεν ξεκινά τη Δευτέρα η αποστολή μηνυμάτων σε ανεμβολίαστους

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα πρόκειται για οριζόντια μέτρα καθώς θα αφορούν μόνο τις «κόκκινες» περιοχές και πιο συγκεκριμένα τους μεικτούς χώρους εστίασης, όπου μπορούν να βρίσκονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Από την κυβέρνηση πάντως επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως δεν τίθεται θέμα ούτε για lockdown στη χώρα. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων» και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown. «Έχει εκλείψει το εθνικό μας δικαίωμα να κλείνουμε τον κόσμο σπίτι του», τόνισε. Από την πλευρά του και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σχολίαζε πως δεν θα υπάρξουν «περιορισμοί σε χώρους με αμιγώς εμβολιασμένους. Αν υπάρξουν μέτρα θα ισχύουν για τους μεικτούς χώρους» δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα για την επόμενη ημέρα. 

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

  1. Να γίνουν μεγαλύτερες οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους (από 1,5 μέτρο που ισχύει τώρα στα 2), περιορίζοντας έτσι την πληρότητα.
  2. Να κάθονται λιγότερα άτομα σε κάθε τραπέζι (τα 10 άτομα να μειωθούν στα έξι).
  3. Να κάνουν ένα παραπάνω rapid test οι εργαζόμενοι στην εστίαση, δηλαδή από δύο την εβδομάδα να γίνονται τρία.

Όπως αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν αποκλείεται την Τετάρτη να παρθούν αποφάσεις για σκληρότερα μέτρα στις περιοχές που προκαλούν ανησυχία, όπως η Θεσσαλία, καθώς και η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία. Όπως ανέφερε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ, σε ακραίες περιπτώσεις και αν φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν αποκλείεται να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, πιθανόν στην εστίαση. Μάλιστα, ο ίδιος θα πρότεινε τέτοιου είδους μέτρα να αρθούν μόνο όταν το επίπεδο εμβολιασμού στην εκάστοτε περιοχή ξεπεράσει ένα ικανοποιητικό ποσό.

«Εννοούμε μέτρα σε ακραίες συνθήκες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Δεν εννοούμε lockdown, αλλά μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα να έρθουν σε επαφή οι ανεμβολίαστοι. Ισως να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει επιτυχημένο παράδειγμα με την απαγόρευση του καπνίσματος. Για παράδειγμα, να φαίνεται με απόδειξη ο έλεγχος στα μαγαζιά. Αυτά τα μέτρα να έχουν σκοπό την αύξηση του εμβολιασμού. Το πιο βασικό είναι να αντέξει το σύστημα υγείας και με κάθε τρόπο θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε τοπικό επίπεδο».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν φαίνεται να προβληματίζεται για την Αττική παρά τα 943 κρούσματα που εντοπίστηκαν το Σάββατο (30/10), λέγοντας ότι έχει λιγότερες μολύνσεις σε σχέση με τον Αύγουστο. Δεν έκρυψε ωστόσο την ανησυχία του για τα fake news για τον κορονοϊό και τα εμβόλια στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ο κορονοϊός δεν θα εκριζωθεί και «όλοι μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτόν». «Νομίζω ότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την αύξηση του εμβολιασμού. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Αντιδράσεις για τα SMS

Σε μια προσπάθεια να πειστούν όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο κατά του κορpνοϊού, η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει την αποστολή καθημερινών SMS στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. «Δεν είναι καλή ιδέα (σ.σ. η καθημερινή αποστολή SMS), δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το θέμα ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. «Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους; Το SMS; Οταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;», διερωτήθηκε.

Εκτίμησε δε ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. «Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά. Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.