Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Οκτώβριος «κλείνει» με προβληματισμό. Ο Νοέμβρης έρχεται με ανησυχία. Ο Δεκέμβρης πλησιάζει με τους ειδικούς να μην καθόλου, μα καθόλου αισιόδοξοι. Ακριβώς το αντίθετο, μάλιστα, θα έλεγε κάποιος. Με το σύστημα υγείας να στενάζει στη Βόρεια Ελλάδα, ανοιχτά πλέον εκφράζονται φόβοι πως τον τελευταίο μήνα του χρόνου δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και 5.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα! «Ο αριθμός των μολύνσεων θα φθάσει τα 4.000 κρούσματα και παραπάνω…μιλάμε για τον Δεκέμβριο, μπορούμε να δούμε περίπου 55 με 60 θανάτους, απώλειες ημερησίως», είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο τα κρούσματα αλλά και οι νεκροί. Και ούτε εκεί οι προβλέψεις είναι ευχάριστες καθώς ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μίλησε ξεκάθαρα για 1.000 νεκρούς κάθε μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα. «Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%» τόνισε!

Και μπορεί αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα όπου τα νοσοκομεία πραγματικά ασφυκτιούν, τα επιδημιολογικά στοιχεία επιδεινώνονται και στην Αττική, καθώς τον τελευταίο μήνα το ιϊκό φορτίο αυξήθηκε κατά 93% και τα κρούσματα κατά 50%.

«Δε φτάνουν οι ΜΕΘ. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί…»

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και όχι απλά δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας αλλά με τη «βοήθεια» των ανεμβολιαστών τις έχει «λυγίσει» ήδη και έπεται και δύσκολη συνέχεια. Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μίλησε για νέο ρεκόρ εισαγωγών κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος με 44 εισαγωγές στο νοσοκομείο που εργάζεται.

«44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και στους συγγενείς όχι μονό στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια. Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα», επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.

«Ένας είναι ο δρόμος επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών πάνω από 55 – 60 ηλικίες υψηλού κινδύνου, ή επέκταση στην ανθρωπινή δραστηριότητα. Στην εστίαση ή στο ξενοδοχείο πάει να φάει κάποιος και δεν είναι εμβολιασμένοι. ΗΠΑ και Ιταλία βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, η Αμερική στους δημόσιους υπαλλήλους επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε αυτούς που πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση. Σκεφτείτε εμείς που εφημερεύουμε να πούμε ‘κλειστόν λόγω πληρότητας’ δε θα υπάρχει αντίδραση; η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση του μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό δίπλα, Κάνουμε προσπάθεια συμβολής και των χειρουργικών ειδικοτήτων, καταρρέει ένα ολόκληρο νοσοκομείο και όχι μονό το δικό μας να πω να τα μεταφέρω στο Ιπποκράτειο στο ΑΧΕΠΑ… Ούτε ο ιδιωτικός τομέας φτάνει. Θα μπει για απλές κλίνες. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί…».

Η κυβέρνηση ζυγίζει τις επιλογές της

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας και ζητούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση. Οι περισσότεροι από αυτούς ζητούν επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ή λήψη οριζόντιων περιοριστικών μέτρων.

Για την ώρα, ωστόσο, φαίνεται πως η κυβέρνηση ζυγίζει τις επιλογές της και προσπαθεί να δει τι θα είναι το καλύτερο δυνατό. «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δε σκέπτεται επέκταση της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό…Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα», έχει πει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και για την ώρα αυτό είναι που ισχύει. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί σε περίπτωση που η κατάσταση χειροτερέψει πολύ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.