Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυξήθηκε κατά 28% το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Επίσης, όπως είπε, έχει αυξηθεί και το ποσοστό της θετικότητας. Αναφερόμενη στη βόρεια Ελλάδα, είπε ότι η πορεία που διαγράφει η πανδημία είναι διαφορετική, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση. Στην Θεσσαλονίκη το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εμφανίζοντας σημεία σταθερότητας. Αυξήθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στην Β. Ελλάδα παρατηρείται αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, όπου η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%. Παράλληλα αναφέρθηκε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, κάνοντας λόγο πως θα πραγματοποιηθεί με όλους να φορούν μάσκα.

Την κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη ΥΠΕ παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι. Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των εμβολίων, τονίζοντας ότι προσφέρουν προστασία σε όλους και πρόσθεσε ότι όλοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τι θα ισχύσει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Το ποσοστό θετικότητας είναι στο 1,35% την τελευταία εβδομάδα, με υψηλό αριθμό τεστ. Αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Σημαντική αύξηση σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, ενώ είχαμε αύξηση και σε Αρκαδία, Αχαΐα Αιτωλοακαρνανία. Γενικά σταθερή η πορεία στην Αττική, με επιβάρυνση στη Δυτική Αττική. Αυξήθηκαν κατά 30% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια έφτασε στο 1,6. Έχουμε αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Έχουμε σημαντική αύξηση νοσηλειών και θανάτων σε Ξάνθη και Δράμα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι πως δεν παρατηρήθηκε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας μας ανέλυσε σαφή στοιχεία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από Covid. Δύσκολα μετακινούνται από τις αποφάσεις τους οι ηλικιωμένοι, ώστε να πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να επιλέξουμε πια πώς θα προστατεύσουμε την οικογένεια και τον εαυτό μας βάσει των επιστημονικών δεδομένων. Παρά το άνοιγμα της κοινωνίας, οι εμβολιασμένοι πρέπει να ξέρουν πως κι αυτοί μπορεί να κολλήσουν αν δεν προσέχουν. Πρέπει όλοι να επιλέγουμε τις δραστηριότητές μας με βάση την ηλικία μας. Αναφορικά με τις παρελάσεις που επίκεινται, κατά την παρακολούθησή τους, όπου κι αν γίνει αυτή, πρέπει να φοράμε όλοι τη μάσκα μας. Αρκετοί από τους ανθρώπους που αναρρώνουν, εξακολουθούν να έχουν προβλήματα. Σύμφωνα με μελέτες, ο ένας στους δυο παρουσιάζει χρόνια προβλήματα. Η λοίμωξη από κορονοϊό δεν είναι μια απλή γριπούλα».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.