Διαστάσεις έχει αρχίσει να παίρνει το φαινόμενο αντιεμβολιαστικών συγκεντρώσεων υπό το πέπλο ακροδεξιών πεποιθήσεων. Οι πρώτες ενδείξεις στην προσπάθεια να βρουν ζωτικό χώρο οι ακροδεξιοί στα κινήματα των αρνητών του κορονοϊού, της μάσκας και των εμβολίων, φάνηκαν στην ΗΠΑ, μέσω Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο πλέον όλα τα διεθνή Μέσα κάνουν λόγο για ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρουν Reuters και Associated Press για τις συγκεντρώσεις που εκδηλώνονται σε χώρες της Δύσης. Το ετερόκλητο πλήθος περιλαμβάνει χούλιγκαν, οργισμένους με την κυβέρνηση και το κράτος, φανατικούς αντιεμβολιαστές που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, ελεύθερους επαγγελματίες που ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις του μέτρου ή άλλους που απλά φοβούνται τα εμβόλια. Ανάμεσά τους υπήρχαν όμως και κάποιοι που έχουν άλλα σχέδια, κυρίως να περάσουν ακροδεξιές ιδέες.
Τα τελευταία συμβάντα στην Ιταλία είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η νεοφασιστική οργάνωση Forza Nuova κατάφερε να παρασύρει τους μισούς από τους συγκεντρωμένους στην σαββατιάτικη πορεία που διέσχισε το ιστορικό κέντρο για να φτάσει έξω από το Παλάτσο Κίτζι, την έδρα της ιταλικής κυβέρνησης. Καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις τούς απέτρεψαν από την έφοδο που σχεδίαζαν, συνέχισαν για το κτίριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ιταλίας (CGIL), την ισχυρότερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας. Το κτίριο λεηλατήθηκε και οι νεοφασίστες αναστάτωσαν τη Ρώμη με οδομαχίες που κράτησαν επτά ώρες, ενώ η αστυνομία συνέλαβε 12 στελέχη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των δύο αρχηγών της.
Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο ανατολικό κομμάτι οι ακροδεξιοί αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη στις τελευταίες εκλογές. Ενας από τους παράγοντες που έπαιξε ρόλο στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, ήταν η προσέγγιση στους αντιεμβολιαστές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πόλης Μπάουτσεν, της Σαξονίας, όπου εξελέγη βουλευτής ο υποψήφιος της AfD Κάρστεν Χίλσε, παρά το γεγονός ότι η πόλη του κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε όλη τη Γερμανία. «Δεν γνωρίζω κανένα που να πέθανε από COVID-19. Αντίθετα, ξέρω πολλούς που αρρώστησαν ή και πέθαναν από τα εμβόλια», δήλωσε ένας ψηφοφόρος του Μπάουτσεν στον ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου France 24.
Στην τελευταία διαδήλωση εναντίον της «υγειονομικής κάρτας» που καθιέρωσε η κυβέρνηση Μακρόν, στο Παρίσι, αρκετοί συγκεντρωμένοι φορούσαν κίτρινα αστέρια στο μπράτσο, παραπέμποντας στη στοχοποίηση των Εβραίων από τον Αδόλφο Χίτλερ. Πιο άγρια ήταν τα πνεύματα στο Σκάρμπορο της Αγγλίας, όπου ένας αντιεμβολιαστής φώναζε από τα μεγάφωνα: «Οι δίκες της Νυρεμβέργης αρχίζουν. Οι αγχόνες έχουν στηθεί, θα σας κρεμάσουμε γι’ αυτά που κάνατε στη χώρα μας».
Φόβοι και στην Ελλάδα
Και στην Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί παρόμοια φαινόμενα. Παράδειγμα οι άνθρωποι - διαχειριστές που κρύβονται πίσω από τις 4 ιστοσελίδες και τους 6 λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τα οποία η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισε δύο ποινικές δικογραφίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης;
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι τρεις από τις τέσσερις ιστοσελίδες είναι ξενόγλωσσες, ωστόσο αυτή που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς». Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει ταυτοποιηθεί άνδρας ως σχετιζόμενος με τη διαχείρισή της, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε συγκεντρώσεις του Αρτέμη Σώρρα.
Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι και η ρητορική που χρησιμοποιείται – ιδίως από τα μέλη της «φάμπρικας των εξωδίκων» - παραπέμπει στον πάλαι ποτέ αυτόκλητο σωτήρα του έθνους. Οι Αρχές εκτιμούν ότι σε μεγάλο βαθμό είναι τα ίδια άτομα που είχαν στήσει ανάλογη «φάμπρικα εξωδίκων», με την οποία τότε ζητούσαν να αποπληρωθεί το χρέος, αλλά και λογαριασμοί κοινής ωφέλειας πολιτών και χρέη προς εφορίες και τράπεζες από το δήθεν καταπίστευμα των 600 δισ. που είχε καταθέσει ο Αρτέμης Σώρρας στην «κυρίαρχη ελληνική Δημοκρατία». Πρόκειται για άτομα που παρουσιάζονται ως «πολέμιοι του συστήματος που καταπιέζει του Έλληνες», ταυτόχρονα όμως επιχειρούν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από τα περιβόητα δικόγραφα, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια, την ημιμάθεια και την «κόπωση» μερίδας πολιτών.
Ο ρόλος του Telegram
Oι χρήστες του Telegram φτάνουν τα 800 εκατομμύρια, έχοντας κερδίσει 70 εκατ. νέους μέσα σε μία μόνο μέρα, την 5η Οκτωβρίου, όταν κατέρρευσαν οι πλατφόρμες του Facebook και του Instagram. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε το 2013 από τον νεαρό Ρώσο επιχειρηματία Πάβελ Ντούροφ και τον αδελφό του Νικολάι και πλέον θεωρείται το καλύτερο μέσο οργάνωσης αντιμεβολιαστικών συγκεντρώσεων κυρίως από ακροδεξιούς, με τελευταίο παράδειγμα της συγκέντρωσης που αναφέρθηκε παραπάνω στην Ιταλία.
Το Telegram έγινε δημοφιλές σε ακτιβιστές της διεθνούς Ακροδεξιάς, όπως και σε κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, κυρίως γιατί είναι πιο χαλαρό από άλλες πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter, απέναντι σε κακόβουλες αναρτήσεις. Επιπλέον, η κρυπτογράφηση «end-to-end» σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν τα μηνύματα από τρίτους, πέραν του αποστολέα και του παραλήπτη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.