Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία «Μπάλλος» απομακρύνεται από τη χώρα μας και οδηγείται προς την Τουρκία. Παρόλα αυτά στο κεντρικό Ιόνιο και τη δυτική Στερεά, αλλά και προς το ανατολικό Αιγαίο και στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα μέχρι αύριο νωρίς το πρωί και το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες, οι οποίες ωστόσο, δεν θα έχουν καμία σχέση με τα έντονα φαινόμενα που «έπνιξαν» τη χώρα τις προηγούμενες 72 ώρες κι άφησαν πίσω τους έναν νεκρό βοσκό στην Εύβοια, δύο αγνοούμενους στο Αγιον Ορος κι εκατοντάδες σπίτια κι επιχειρήσεις πλημμυρισμένα και κατεστραμμένα.

Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, τα φαινόμενα ήταν έντονα κι άφησαν πίσω τους εικόνες αποκάλυψης σε Κέρκυρα, Εύβοια, Αττική και Ηλεία, όπου έπεσαν οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότεροι από 75.000.000 τόνοι νερού έπεσαν στην Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάλλος», όπως αποκάλυψε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο και αγγίζει τα όρια του ακραίου φαινομένου. «Έχουμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση, η οποία έπεσε σε τρεις διαφορετικές περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δύο αγνοούμενοι στο Αγιον Ορος

Η Πυροσβεστική από το πρωί πραγματοποιεί επιχείρηση ανεύρεσης δύο ατόμων που χάθηκαν στο Άγιο Όρος. Όπως αναφέρει το voria.gr, πρόκειται για δύο Ουκρανούς προσκυνητές μέλη μιας ομάδας, που παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την αδιάκοπη βροχόπτωση, επιχείρησε να ανέβει χθες στον Αθωνα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία ομάδα εννέα ατόμων που ανέβηκε στο Άγιο Όρος. Ενώ η ομάδα ξεκίνησε την κάθοδο, δύο άτομα -οι αγνοούμενοι- έμειναν πίσω. Όταν αντιλήφθηκαν την απουσία τους, οι υπόλοιποι επέστρεψαν για να τους βρουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Κατόπιν ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική. Η υπηρεσία ειδοποιήθηκε περίπου στις 6 το πρωί για τον αποπροσανατολισμό δύο ατόμων και στο σημείο έχουν ήδη μεταβεί 8 πυροσβέστες με μέλη της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας - Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης ΕΜΑΚ.

Τα πρωτόγνωρα ρεκόρ που άφησε στο πέρασμά της από την Αττική

σίγουρα οι δηλώσεις του ακαδημαϊκού και μέλους της Επιτροπής Μελέτης της Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστου Ζερεφού, είναι αυτές που δημιουργούν τον μεγαλύτερο προβληματισμό.

«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες (σσ: εννοεί την Πέμπτη) 30 εκατ. τόνοι νερού! Είναι ένα σπανιότατο φαινόμενο. Τέτοιας έντασης βροχή έχει να πέσει εδώ και 50 χρόνια» τόνισε ο κ. Ζερεφός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, και πρόσθεσε ότι «έχουμε εναλλαγές από την απόλυτη ξηρασία πριν τις πυρκαγιές, στην απόλυτη υγρασία. Τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα οφείλονται στην αποσταθεροποίηση του κλίματος εξαιτίας της αλλαγής στη σύσταση της ατμόσφαιρας». 

«Εχουμε πιο συχνά πιο ακραία φαινόμενα και πιο έντονα. Για παράδειγμα η βροχόπτωση της Πέμπτης σε ορισμένες περιοχές της χώρας μέσα σε λίγες μόνο ώρες αποτελεί το 1/3 της βροχής που πέφτει συνολικά ετησίως. Αυτό είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Ένας καύσωνας όπως αυτός που είδαμε το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με διάρκεια πάνω από δέκα μέρες είναι ακραίο φαινόμενο. Ακραία φαινόμενα βλέπουμε τουλάχιστον τα τελευταία 30-40 χρόνια. Πριν υπήρχαν αλλά η διάρκεια τους και η έντασή τους δεν ήταν το ίδιο όπως αυτά που βλέπουμε τώρα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός και προσθέτει: «Οι καύσωνες πριν από το 1987 είχαν διάρκεια μια δυο μέρες και δεν ήταν τόσο ζεστοί όσο ο καύσωνας εκείνος, ο καύσωνας του 2007 ήταν ακόμα χειρότερος και του 2021 ακόμα χειρότερος. Η αύξηση των φαινομένων αυτών δε σημειώνεται με γραμμική πρόοδο αλλά πολύ πιο γρήγορα».

«Αν δεν κάνουμε τίποτα υπάρχουν εκτιμήσεις μείωσης των βροχοπτώσεων συνολικά στη χώρα μας που μπορεί να φτάσει και το 15% αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ακραίες βροχοπτώσεις όπως αυτή που ζήσαμε την Πέμπτη. Αυτές μάλιστα θα είναι πιο συχνές και με μεγαλύτερη ένταση καθώς περνούν τα χρόνια», επισημαίνει o διεθνούς φήμης Έλληνας ακαδημαϊκός. 

Ωστόσο, αυτές οι νεροποντές δεν επαρκούν για να καλύψουν τα μεγάλα διαστήματα ανομβρίας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες καθώς ο συνολικός όγκος νερού που πέφτει στην Ανατολική Μεσόγειο προβλέπεται ότι θα μειωθεί περίπου 15%. Για να μη θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους οι πολίτες απέναντι σε αυτές τις άγριες διαθέσεις του καιρού, πρέπει να αλλάξουν φιλοσοφία στην καθημερινότητα τους, αφού αλλάξει ο κόσμος μέσα στον οποίο ζουν, επίσης προειδοποιούν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια.

Νύχτα αγωνίας στη Χαλκιδική – Εκκενώθηκαν σπίτια που βρίσκονται κοντά σε ρέματα

! Τα φαινόμενα ήταν έντονα και διαρκώς δημιουργούσαν προβλήματα στους κατοίκους πολλών περιοχών. Ειδικά στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής έβρεχε ασταμάτητα όλη τη νύχτα με αποτέλεσμα να φουσκώσουν δυο ρέματα που περνάνε μέσα από το χωριό. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν οι κάτοικοι τα σπίτια των οποίων βρίσκονται κοντά στα δυο ρέματα που έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους να τα εγκαταλείψουν και πλέον να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Όπως αναφέρουν στο halkidikinews.gr κάτοικοι της Ολυμπιάδας «Αν δεν σταματήσει σύντομα η βροχή θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και στα σπίτια». Τα δυο ρέματα παρά το ότι δέχτηκαν τις προηγούμενες ώρες εκβαθύνσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν και να ξεχυθούν στο χωριό.

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του οδηγού στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, αργά τη νύχτα της Παρασκευής, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση απομάκρυνσης του οδηγού που κόλλησε με το φορτηγό του στο ρέμα των Λαγκαδικίων του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Ο οδηγός του φορτηγού, επιχείρησε να διασχίσει την ιρλανδική διάβαση, τα ορμητικά νερά ωστόσο τον παρέσυραν με αποτέλεσμα να «εγκλωβιστεί». Στο σημείο κλήθηκε η πυροσβεστική η οποία απομάκρυνε τον οδηγό και τον μετέφερε σε ασφαλές σημείο, χωρίς να χρειαστεί επιχείρηση διάσωσης ή απεγκλωβισμού από το όχημα, όπως ανέφερε η πυροσβεστική. O οδηγός είναι καλά στην υγεία του.

Πολλά τα προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα

Τέσσερις κάτοικοι απεγκλωβίστηκαν από τα σπίτια τους στο Ζαγκλιβέρι με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, καθώς η κακοκαιρία χτυπά με σφοδρότητα και η Τροχαία απαγορεύει την κυκλοφορία, όπου κρίνει ότι χρειάζεται. Μάλιστα, οι κάτοικοι στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Παρασκευής έλαβαν μήνυμα για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων σε Χαλκιδική, Λαγκαδά και Βόλβη λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος» και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στις περιοχές αυτές. Παράλληλα, η εθνική οδός στο ύψος της Ρεντίνας είναι και κλειστή και υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους οδηγούς.

Σύμφωνα με το meteo.gr τα καιρικά φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Σημειώνεται ότι στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, το χαλάζι θα έχει πιθανώς μεγάλο μέγεθος.

Δραματική διάσωση τουριστών στην Εύβοια

Η άμεση επέμβαση και η αυτοθυσία των πυροσβεστών έδωσαν τέλος στον εφιάλτη που έζησε το απόγευμα της Πέμπτης (14/10) μια οικογένεια Γερμανών τουριστών, στην περιοχή του Λημνιώνα, στην Εύβοια, όταν εγκλωβίστηκαν από τον υδάτινο κλοιό της κακοκαιρίας «Μπάλλος».  

Τα πλάνα εξάλλου που προβλήθηκαν αποτυπώνουν καθαρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έκαναν οι πυροσβέστες, οι οποίοι - δεμένοι με σχοινιά - επιχειρούσαν μέσα στα ορμητικά νερά. Όπως ανέφερε ο κ. Κουλκουβίνης, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν τη μητέρα με τα δύο παιδιά που είχαν βρει καταφύγιο σε στέγη του οικήματος και τους μετέφεραν σε ασφαλές μέρος. Νωρίτερα, ο πατέρας με το άλλο παιδί είχαν καταφέρει να βρουν τρόπο για να περάσουν τα ορμητικά νερά και να βγουν από τον υδάτινο εφιάλτη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.