Μενού
  • Α-
  • Α+

Πλέον δεν θα πρέπει να μιλάμε για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση, λένε ολοένα και περισσότεροι και φαίνεται πως αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η κακοκαιρία «Μπάλλος» και το πέρασμά της από την πρωτεύουσα είναι ένα ακόμα ισχυρό παράδειγμα. Φεύγοντας από την πρωτεύουσα ο «Μπάλλος» άφησε πίσω του ένα... τσουβάλι ρεκόρ και αρκετές αφορμές για συζητήσεις σχετικά με το μέλλον. Και επειδή οι ειδικοί είναι αυτοί που ξέρουν καλύτερα, σίγουρα οι δηλώσεις του ακαδημαϊκού και μέλους της Επιτροπής Μελέτης της Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστου Ζερεφού, είναι αυτές που δημιουργούν τον μεγαλύτερο προβληματισμό.

«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες (σσ: εννοεί την Πέμπτη) 30 εκατ. τόνοι νερού! Είναι ένα σπανιότατο φαινόμενο. Τέτοιας έντασης βροχή έχει να πέσει εδώ και 50 χρόνια» τόνισε ο κ. Ζερεφός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, και πρόσθεσε ότι «έχουμε εναλλαγές από την απόλυτη ξηρασία πριν τις πυρκαγιές, στην απόλυτη υγρασία. Τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα οφείλονται στην αποσταθεροποίηση του κλίματος εξαιτίας της αλλαγής στη σύσταση της ατμόσφαιρας».

Επιπλέον, από την πλευρά του, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας προειδοποίησε: «Είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός νέων υποδομών καθώς ήδη βιώνουμε την κλιματική κρίση. Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα, πλέον, τέτοια φαινόμενα. Ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα. Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι - πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε»!

Τι κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής από την αρχή του 24ώρου της Πέμπτης (14/10) έως το απόγευμα της Παρασκευής (15/10) καταγράφηκε στα Πατήσια (181 χιλιοστά) και ακολούθησαν οι Αμπελόκηποι (174 χιλιοστά) και το Περιστέρι (170 χιλιοστά).

Οι καμένες περιοχές δέχτηκαν μικρότερους όγκους νερού με εξαίρεση το Τατόι, όπου η βροχή έφτασε τα 125 χιλιοστά. Υπενθυμίζεται ότι ένα χιλιοστό ύψους βροχής αντιστοιχεί σε ένα τόνο νερού ανά στρέμμα, επομένως στα Πατήσια κατά το διήμερο του «Μπάλλου», έπεσαν 181 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Σημειωτέον ότι το ετήσιο αθροιστικό ύψος βροχής στην Αθήνα είναι περίπου 400 χιλιοστά.

Έβρεξε σε όλη την Ελλάδα εκτός από το Καστελλόριζο

Κι αν δεν φτάνουν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, έχουμε ένα ακόμα! Βροχή κατέγραψαν οι 413 από τους 414 ενεργούς μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου. Μοναδικός σταθμός που δεν κατέγραψε βροχόπτωση ήταν αυτός του ακριτικού Καστελλόριζου. Το δίκτυο καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και καταγράφει με ακρίβεια, συνέπεια και συνέχεια όλες τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της βροχόπτωσης στη χώρα από την αρχή του 24ώρου έως το απόγευμα της Παρασκευής 15/10.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.