Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Οκτωβρίου 1976. Καιρό πριν ήταν πρώτο θέμα στις εφημερίδες: «Το Θαυματουργό  Νερό του Καματερού!»… Τώρα ο εμπνευστής της όλης ιστορίας, ο δικηγόρος Γιώργος Καματερός αντιμετώπιζε κατηγορίες για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και η παράνομη διάθεση φαρμακευτικού προϊόντος

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Επιτήδειοι πωλούν βότανα και ριγανέλαιο για φάρμακο κατά του ιού

Τον Φεβρουάριο του 1976 το όνομα του Γιώργου Καματερού εμφανίζεται στα Μέσα Ενημέρωσης. Ο 36χρονος δικηγόρος διατείνεται ότι βρήκε στο νησί του, την Κω, πέτρωμα το οποίο στη συνέχεια διέλυε σε νερό, δημιουργώντας το Ήλιον, το θαυματουργό νερό που θεράπευε τον καρκίνο.

Γρήγορα εμφανίζεται στον Τύπο δημοσίευμα που προωθεί το θαυματουργό προϊόν: «Την 6ην Νοεμβρίου 1972, ομάς Ελλήνων Επιστημόνων ήχθη εις γνώσιν περί της απολύτου θεραπευτικής ικανότητος του παρουσιαζόμενου ύδατος επί της νόσου του καρκίνου. Διά τας ανάγκας της σημερινής επαφής ονομάζομεν τούτο Ήλιον και λέγομεν ότι είναι ύδωρ μεταλλικόν ραδιενεργόν με την ιδιομορφίαν της απεριοδικής ακτινοβολίας Έναντι οιασδήποτε εναντιώσεως έχομεν ήδη υπέρ ημών τον Ύψιστον». Η υπόθεση ξεφεύγει από τα όρια του μονόστηλου και γίνεται πρώτο θέμα!

Πρώτη από όλες, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» υπεραμύνονται των ισχυρισμών του Καματερού και προβάλουν τις θεωρίες του. Ο 36χρονος δικηγόρος… δεν αποκαλύπτει την ομάδα επιστημόνων που εξέτασαν το «θαυματουργό νερό», αφού «λόγοι εθνικοί και ελληνικότατοι δεν επιτρέπουν την παρουσίαση της ομάδας Ελλήνων Επιστημόνων ή την παροχή περαιτέρω πληροφοριών».

Απέναντι των υποστηρικτών του τσαρλατάνου βρίσκονται η «Ελευθεροτυπία», η «Εστία», η «Καθημερινή», η «Αυγή» και ο «Ριζοσπάστης» που αμφισβήτησαν από την πρώτη στιγμή την ύπαρξη θαυματουργού νερού. Όμως ο Καματερός είχε φθάσει εκεί που ήθελε: στη δημοσιότητα!

Σκηνές χάους για ένα μπουκάλι νερό

Η υστερία για το νερό που γιάτρευε τα πάντα είχε πάρει ασύλληπτες διαστάσεις, αφού όπου ανακοινωνόταν διανομή εκτυλίσσονταν σκηνές χάους. Ο μέχρι πριν λίγους μήνες άγνωστος δικηγόρος έδινε συνεντεύξεις Τύπου και δήλωνε πως το όνειρό του ήταν να ανοίξει ένα πατσατζίδικο στην Κωνσταντινούπολη (!), ήταν θιασώτης της βασιλείας και οπαδός της Φρειδερίκης και φώναζε: «Θα ανοίξω την χούφτα μου και θα κάψω με Ήλιον την Βουλή».

Το «νερό του Καματερού» κυκλοφορούσε αρχικά χέρι με χέρι αλλά δεν αργούν να εμφανιστούν τα πρώτα βυτιοφόρα τα οποία κάνουν διανομές σε γειτονιές της Αθήνας! Άνθρωποι ποδοπατούνται για ένα μπουκάλι «θαυματουργού νερού». Τα δημοσιεύματα της εποχής είναι αποκαλυπτικά: «Η διανομή δεν είχε αρχίσει και τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο της εκκλησίας είχαν αγανακτήσει. Όργανα της αστυνομίας προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να σχηματίσει ουρές, κανείς όμως δεν πειθαρχούσε. Οι γυναίκες άναβαν φωτιές για να αντιμετωπίσουν το κρύο και παρακαλούσαν να γίνει σύντομα η διανομή και οι άνδρες φώναζαν διαμαρτυρόμενοι».

Και ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ!

Γίνεται διανομή ακόμα και στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Την επόμενη, τα πρωτοσέλιδα αποκάλυπταν ότι ανάμεσα στον κόσμο που βρέθηκε στην ουρά για το νερό, ήταν και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ Σκρέκης, Παπαδόπουλος, Ραβούσης, Δέδες και Στεφανίδης!

Το πιο τραγικό γεγονός της περιόδου εκείνης αποκαλύφθηκε από την «Ελευθεροτυπία»: Οι γονείς 18 παιδιών που νοσηλεύονταν με λευχαιμία και κακοήθεις όγκους στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», σταμάτησαν την κλασική θεραπεία και έδιναν στα παιδιά το νερό του Καματερού. Ως αποτέλεσμα, ένα από τα παιδιά πέθανε και η κατάσταση των υπολοίπων παρουσίασε επιδείνωση!

Και ο Καματερός συνεχίζει με νέο προϊόν: «σκόνη πετρώματος Άλφα» σε σωληνάρια, για ανάμιξη με απλό νερό!

Η αρχή του τέλους

Τα δεκάδες περιστατικά ανθρώπων που εμφάνιζαν παρενέργειες μετά την κατάποση του περιβόητου νερού, αλλά και η επιμονή των ιατρικών συλλόγων στην επικινδυνότητα της κατάστασης, οδήγησε τελικά στην παρέμβαση της δικαιοσύνης. Οι συνεχείς αναλύσεις απέδειξαν ότι το νερό όχι μόνο δεν ήταν ιαματικό, αλλά ήταν επικίνδυνο, αφού περιείχε ραδιενέργεια 35-38%!

Στις 30 Μαρτίου 1976 η κατανάλωση του «θαυματουργού νερού» απαγορεύεται επισήμως, ο ιθύνων νους Γιώργος Καματερός συλλαμβάνεται και οδηγείται σε δίκη στις 14 Οκτωβρίου 1976.

«Επιχείρησαν να με εμφανίσουν τρελό»

«Ουδέποτε θέλησα να ασκήσω το ιατρικό επάγγελμα. Με το "ήλιον" είχα σκοπό να εκμηδενίσω τους γιατρούς. Πώς λοιπόν, εγώ, ήταν δυνατόν να κάνω το γιατρό; Επιχείρησαν να με εμφανίσουν τρελό και την εφεύρεση μου να την παρουσιάσουν γελοία ιστορία. Το νερό όμως είναι γεγονός πως θεραπεύει και αυτό θα σας το διαβεβαιώσουν μόνο τα διαγνωστικά μηχανήματα και όχι οι ίδιοι οι ασθενείς. Εγώ, πριν ακόμα αρχίσω να μοιράζω το νερό, ήξερα πως είναι αβλαβές, δεν υπάρχει κανείς να πει το αντίθετο» είπε στην απολογία του, ισχυριζόμενος ότι είχε ήδη υπογράψει “χρυσά” συμβόλαια με ξένες φαρμακευτικές εταιρίες...

Ο Γιώργος Καματερός καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 8 μηνών για το αδίκημα της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος και χρηματική ποινή 8.000 δραχμές, ενώ απαλλάχτηκε από την κατηγορία της παράνομης διάθεσης φαρμακευτικού προϊόντος. Ο Γιώργος Καματερός αυτοκτόνησε το 1998.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.