Ασταμάτητη συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε πολλές περιοχές της χώρας η κακοκαιρία Αθηνά. Ύστερα από τις μεγάλες ζημιές και τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο 48ωρο σε Εύβοια, Λάρισα αλλά και Μαγνησία, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, μπαίνουν στο στόχαστρο της κακοκαιρίας και νέες περιοχές αναμεσά σου και αρκετές στην Αττική, αλλά κυρίως επικίνδυνες λόγω παλαιότερων καταστροφών, που μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα ζητήματα στους κατοίκους.
Οπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τοπικά ισχυρές καταιγίδες, με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις, αναμένονται τη Δευτέρα. Μεταξύ άλλων, σημαντικές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες φωτιές.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, το οποίο έχει προειδοποιήσει για επιδείνωση του καιρού, τη Δευτέρα βροχές θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες και το βράδυ το Βορειοανατολικό Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής, συμπεριλαμβάνονται πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.
Οι δέκα περιοχές που κινδυνεύουν
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, υπάρχουν δέκα περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες.
Μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν:
- Λίμνη Ευβοίας
- Αγία Αννα
- Δύο περιοχές στα Βορειοανατολικά της Εύβοιας
- Αχαρνές
- Θριάσειο Πεδίο
- Μέγαρα
- Σχίνος
- Πύργος
- Αρχαία Ολυμπία
«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα» δηλώνει ο ίδιος. Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροζόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.
«Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά». «Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα» αναφέρει ο καθηγητής.
Απόλυτη καταστροφή σε Εύβοια, Λάρισα και Μαγνησία
Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια καθώς δύο μήνες μετά τις πυρκαγιές που έκαναν στάχτη τα δάση της περιοχής, στο ένα τρίτο του νησιού, η κακοκαιρία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, καθώς δεν υπήρχε τίποτα να συγκρατήσει τον όγκο του νερού. Εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, οι κάτοικοι κινδύνευσαν, οργανωθήκαν ολονύχτιες επιχειρήσεις διάσωσης και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου στον ΣΚΑΪ, μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Από τις κατολισθήσεις καταστράφηκαν δρόμοι, ενώ διαλύθηκε το παραλιακό μέτωπο κοντά στην Αγία Άννα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης 7/10 έως το απόγευμα τις Κυριακής 10/10, ο αθροιστικός υετός που έχει καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε 72 ώρες, ξεπερνά τα 700 χιλιοστά (τα 473 στις 9/10 και έως το απόγευμα σήμερα), ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.
Τόσο στο Πήλιο, όσο και στη Βόρεια Εύβοια, τα ισχυρά φαινόμενα παρουσιάζουν έντονη τοπικότητα. Η τοπικότητα των φαινομένων έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο Πήλιο, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί στη Βόρεια Εύβοια, καθώς στις εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, λειτουργούν μόνο τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί.
Τέλος στη Λάρισα έκλεισε όλος ο παραλιακός οδικός άξονας από Σωτηρίτσα – Παλιουργιά και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, καθώς χείμαρροι κατέκλυσαν το οδόστρωμα. Στην περιοχή έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις. Ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, μίλησε για καταστροφές σε 30 σπίτια και σοβαρές ζημιές στο παραλιακό δρόμο από Βελίκα προς την Παλιουριά. Σημείωσε επίσης ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά και πως ο δήμος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η Πυροσβεστική επιχειρούν για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που είναι μεγάλες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.