Ενα άτομο «επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα» περιγράφει στην πρόταση-φωτιά που κατέθεσε προς το Δικαστικό Συμβούλιο η εισαγγελέας Συμέλα Σαπίδου, ζητώντας να παραπεμφθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης σε δίκη για τέσσερις βιασμούς.
Με την ίδια πρόταση, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, η εισαγγελική λειτουργός ζητεί να παραταθεί η προσωρινή κράτηση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, έως τον Φεβρουάριο του 2022, εξηγώντας ότι οδηγήθηκε στην εισήγηση αυτή από την «επανειλημμένη τέλεση της πράξης, τη μακρόχρονη δράση του, τη μέθοδο που έχει αναπτύξει για να προσεγγίσει τα θύματά του, χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης, εκμεταλλευόμενος την κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική του θέση για να τα δελεάσει, αλλά και τη δική τους ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση, αλλά και από το γεγονός ότι κυκλοφορούσε δημόσια με τα ανήλικα θύματά του, δίχως καμία αναστολή».
Μέσα σε 25 σελίδες η εισαγγελέας, αναλύοντας και τις τέσσερις υποθέσεις, αποδομεί τα επιχειρήματα και τους ισχυρισμούς του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας έχει αρνηθεί τις πράξεις που του αποδίδονται. Σχετικά με την πρώτη υπόθεση, η οποία αφορά σε έναν 26χρονο σήμερα άνδρα αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος κατήγγειλε τον βιασμό του από τον Δημήτρη Λιγνάδη το 2010, όταν ήταν σε ηλικία 15 ετών, περιγράφεται ότι ανέπτυξαν φιλική σχέση εξαιτίας της επιθυμίας του νεαρού τότε αγοριού να γίνει ηθοποιός.
«Αρχισε να τον χαϊδεύει…»
Σε συνάντησή τους στα τέλη Αυγούστου του 2010, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισήγηση της εισαγγελέως, ο ηθοποιός μαζί με τον ανήλικο και δύο φίλους του βρέθηκαν στο σπίτι του δεύτερου. Οταν οι υπόλοιποι αποχώρησαν, «ο Λιγνάδης τον ρώτησε αν είχε ποτέ ολοκληρωμένη σχέση με το αντίθετο φύλο και, όταν του απάντησε αρνητικά, άρχισε να τον χαϊδεύει στην περιοχή των γεννητικών οργάνων πάνω από το παντελόνι λέγοντάς του να ηρεμήσει και ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μεταξύ ηθοποιών, αλλά και επιβάλλεται, γιατί πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κάθε ρόλου τους. Ο ανήλικος δεν αντέδρασε και, έτσι, ο κατηγορούμενος συνέχισε».
Οταν λίγο αργότερα διέκοψε την επαφή τους, λέγοντάς του ότι δεν ενδιαφέρεται γιατί του αρέσουν τα κορίτσια, ο κατηγορούμενος δεν έδειξε να ενοχλείται, τον αποχαιρέτησε και έφυγε. Κρίνοντας πως η κατάσταση είχε ξεκαθαρίσει μεταξύ τους, ο ανήλικος κάλεσε τον ηθοποιό το φθινόπωρο του 2010 στο σπίτι του, όπου βρισκόταν και πάλι με φίλους του, με τον Δημήτρη Λιγνάδη να εμφανίζεται «κερδίζοντας ξανά την εμπιστοσύνη του θύματος, ο οποίος, βλέποντας την αλλαγή στη συμπεριφορά του, πείστηκε ότι αυτό που είχε συμβεί ανάμεσά τους δεν ήταν κάτι σοβαρό και, έτσι, ξεκίνησε πάλι να επικοινωνεί μαζί του στο facebook εκφράζοντας την επιθυμία να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον καλλιτεχνικό χώρο».
Λίγο καιρό αργότερα, «ο κατηγορούμενος κάλεσε το θύμα στο διαμέρισμά του για να συζητήσουν για το επαγγελματικό του μέλλον. Οταν πήγε ο ανήλικος, του πρόσφερε […] αλκοόλ και τσιγάρο με ινδική κάνναβη, το οποίο ο ίδιος το δέχτηκε ανενδοίαστα, καθώς είχε ξαναδοκιμάσει. Αυτήν τη φορά η αντίδραση του οργανισμού του ήταν διαφορετική, καθώς, όπως περιγράφει ο ίδιος, ένιωσε να ζαλίζεται και να χάνει τις αισθήσεις του. Ο κατηγορούμενος, εκμεταλλευόμενος την ανικανότητά του να αντισταθεί, τον εξανάγκασε σε ερωτικές πράξεις. Αμέσως μετά ο ανήλικος έχασε τις αισθήσεις του. Οταν ξύπνησε την επόμενη μέρα, βρήκε το παντελόνι και το εσώρουχό του πεταμένα δίπλα του στη βεράντα».
Για αντιφάσεις και ψέματα έκανε λόγο στην απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης, υποστηρίζοντας ότι το θύμα άλλαξε τις ημερομηνίες στην πορεία της ανάκρισης. Ωστόσο, η εισαγγελέας απαντά στην πρότασή της πως η αλλαγή της ημερομηνίας του βιασμού του θύματος μπορεί να δικαιολογηθεί από το εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που πέρασε.
«Υποσχόταν να τον βοηθήσει»
Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε έναν 24χρονο σήμερα αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος το 2014 γνώρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη μέσω ενός συμμαθητή του. Κατά τα αναφερόμενα στην πρόταση, «ο κατηγορούμενος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόσωπό του και για το όνειρό του να ασχοληθεί με το θέατρο και την τηλεόραση. Του έλεγε πόσο όμορφος ήταν και υποσχόταν να τον βοηθήσει επαγγελματικά», με αποτέλεσμα «αυτό να εξυψώσει ηθικά τον ανήλικο, που δεν είχε καμία υποστήριξη από την οικογένειά του, και να τον κάνει να εμπιστευθεί απόλυτα τον κατηγορούμενο και να συνάψουν σχέση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ανήλικος τον επισκεπτόταν συχνά στο διαμέρισμά του».
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε το θύμα, σε ταξίδι τους στην Επίδαυρο ο σκηνοθέτης τον βίασε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμεναν. Ομως, «η σχέση του ανηλίκου με τον ηθοποιό συνεχίστηκε, διότι δεν ήταν διατεθειμένος να χάσει όσα του προσέφερε, όπως παραδέχεται». Την καταγγελία αρνήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης υποστηρίζοντας ότι το θύμα άλλαξε τις ημερομηνίες, αλλά και πως στο διάστημα αυτό βρισκόταν στην Ιθάκη. Κατά την εισαγγελέα, η αλλαγή στις ημερομηνίες «δεν πρέπει να θεωρηθεί ύποπτη, καθώς έκτοτε έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα που δικαιολογεί την εξασθένηση της μνήμης».
«Δύο ουλές στην πλάτη»
Αναφερόμενη στη μήνυση που κατέθεσε ο Δ.Μ. εις βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, και την οποία αρνείται ο κατηγορούμενος λέγοντας ότι δεν γνωρίζει καν τον παθόντα, η εισαγγελέας υποστηρίζει ότι το θύμα δίνει περιγραφές με μεγάλη λεπτομέρεια στη διαρρύθμιση του διαμερίσματός του. Επιπλέον, επισημαίνει ότι το θύμα αναφέρει «ότι ο κατηγορούμενος είχε στην πλάτη δύο ουλές, που πράγματι υπάρχουν και οφείλονται σε επίθεση που δέχτηκε στο παρελθόν, κατονομάζει τη μάρκα ουίσκι που τον κέρασε, ενώ στις 27.11.2018 έλαβε πράγματι χώρα εκδήλωση για τον Νέλσον Μαντέλα στην οποία ήταν προσκεκλημένος ο κατηγορούμενος».
«Φιλοξενήθηκε για 7 μήνες»
Η τελευταία πράξη βιασμού, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο Δημήτρης Λιγνάδης, προέκυψε από την κατάθεση στη 19η ανακρίτρια ενός 24χρονου άνδρα, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό πριν από 7 χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών. Στην κατάθεσή του, ο 23χρονος σήμερα μάρτυρας, ο οποίος φέρεται να «φιλοξενήθηκε» για επτά μήνες στο σπίτι του ηθοποιού το 2015, αναφέρεται στην κακοποίηση που υπέστη, ενώ περιγράφει έναν γενικότερο τρόπο δράσης του σκηνοθέτη. Κατά την εισαγγελική πρόταση, υπήρξαν ερωτικές επαφές, τις οποίες «το θύμα δεν απολάμβανε, αλλά ανεχόταν για να παραμείνει στο σπίτι, όπως παραδέχεται».
Πλέον, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο έχει τον τελικό λόγο σχετικά με την παραπομπή ή μη του Δημήτρη Λιγνάδη σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.