«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος για εγκληματικές οργανώσεις που με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος επιχειρούν να αλώσουν τη ζωή της χώρας, να υπονομεύσουν τους θεσμούς της πολιτείας, να υποκινήσουν φυλετικό μίσος, να αμφισβητήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη». Τα λόγια αυτά του Νίκου Δένδια (σ.σ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τον Ιούνιο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2014), λίγες ώρες μετά τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής τον Σεπτέμβριο του 2013, θα μπορούσε κανείς να πει ότι σηματοδότησαν την αρχή του τέλους για τη φασιστική ομάδα που κατάφερε να «παρεισφρήσει» στην κοινοβουλευτική δημοκρατία μας, μέχρι την καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης.
Δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα του Reader στον έναν χρόνο από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης
Εναν χρόνο (7/10/2020) μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής το Reader.gr παρουσιάζει τι συνέβη εκείνες τις ημέρες, με την εντολή του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τα ηγετικά στελέχη του πολιτικού αυτού του μορφώματος, μέχρι και την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας - κάτω από άκρα μυστικότητα - και τις πρώτες ώρες στα κελιά του 12ου ορόφου της ΓΑΔΑ.
Η «παρέμβαση» της Χρυσής Αυγής που ενόχλησε τον Αντώνη Σαμαρά
Μία «παρέμβαση» της Χρυσής Αυγής - με μπροστάρηδες τους Ηλία Κασιδιάρη και Ηλία Παναγιώταρο - σε εκδήλωση μνήμης (σ.σ. για τους νεκρούς της εμφύλιας σύρραξης του ’44) στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, ήταν αφορμή για να ανάψει τον Σεπτέμβριο του 2013 ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, το «πράσινο φως» σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ασχοληθούν σοβαρά με το φασιστικό μόρφωμα που είχε στρογγυλοκάτσει λίγους μήνες νωρίτερα στα έδρανα της Βουλής. Οι φήμες λένε ότι ο τότε πρωθυπουργός, βλέποντας στην τηλεόραση την επίθεση των χρυσαυγιτών στον δήμαρχο Οιχαλίας, Φίλιππο Μπάμη, αναφώνησε: «Ποιοι είναι αυτοί που κάνουν αυτά τα πράγματα;». Με υβριστικά συνθήματα, απειλές και προπηλακισμούς όχι απλά κατέστρεψαν την εκδήλωση, αλλά μετέτρεψαν ένα μνημόσυνο σε εκδήλωση μίσους και βίας.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δύο 24ωρα αργότερα, τα μεσάνυχτα της 17ης προς 18η Σεπτεμβρίου ο αντιφασίστας καλλιτέχνης της ραπ, Παύλος Φύσσας ή «Killah P» θα πέσει νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είχε δώσει κι αυτός το «παρών» στον Μελιγαλά. Ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος, Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, θα ενημερώσει τηλεφωνικά τον πολιτικό του προϊστάμενο, Νίκο Δένδια, κι αυτός με τη σειρά του τον πρωθυπουργό. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι το αίμα του Παύλου Φύσσα αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων...
Η επόμενη ημέρα βρίσκει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στο γραφείο του στην Κατεχάκη σχεδόν από τα ξημερώματα. Ξεκινά άμεσα συσκέψεις με επιτελείς αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., με τους νομικούς του συμβούλους αλλά και με στελέχη της ΕΥΠ που αναλαμβάνει κι αυτή δράση. Το σχέδιο πάνω στο οποίο εργάζονται είναι ο σχηματισμός δικογραφίας κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με τον συσχετισμό διάσπαρτων δικογραφιών με «πρωταγωνιστές» στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Την περίοδο εκείνη το φασιστικό μόρφωμα, με τα «τάγματα εφόδου» του έχει κυριολεκτικά οργιάσει τόσο στις γειτονιές της Αθήνας όσο και στην επαρχία, αγνοώντας επιδεικτικά την Αστυνομία. Άλλωστε, για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, υπάρχει και μία μικρή μερίδα αστυνομικών που αν δεν βλέπει με «καλό μάτι» τις... δράσεις των χρυσαυγιτών σίγουρα κάνει τα «στραβά μάτια». Γι’ αυτό και η λέξη - κλειδί για τα επόμενα 24ωρα των προανακριτικών ερευνών δεν είναι άλλη από τη «μυστικότητα»...
Οι συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής
Τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου, ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχει καλέσει στο γραφείο του στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ μία μικρή ομάδα αξιωματικών της απολύτου εμπιστοσύνης του. Για το τι ακριβώς συζητήθηκε πίσω από την κλειστή λευκή πόρτα - που μπορεί κανείς να μπει μόνο με ειδική μαγνητική κάρτα - της Δ.Α.Ε.Ε.Β. ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα. Το σίγουρο είναι ότι κάθε αξιωματικός και η ομάδα του πήραν ανά χείρας ένα ένταλμα βίαιης προσαγωγής από την Εισαγγελία κι ένα όνομα, με την εντολή να επιχειρήσουν ταυτόχρονα στα σπίτια των «στόχων». Ο φόβος της διαρροής και της διαφυγής των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και των άλλων στελεχών του φασιστικού μορφώματος - για τα οποία έγινε έρευνα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση - υπήρχε στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.
Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θα κυκλώσουν το σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου στην Πεύκη και θα του χτυπήσουν το κουδούνι. Η Ελένη Ζαρούλια θα ανοίξει την πόρτα και νευριασμένη θα φωνάξει στους αστυνομικούς ότι «ο αρχηγός κοιμάται» ενώ παράλληλα θα καλέσει και τον αδερφό του και συνήγορό του, Παναγιώτη Μιχαλόλια. Ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής οδηγείται στο τζιπ με τα φιμέ τζάμια κι από εκεί – σιδηροδέσμιος - στη ΓΑΔΑ για να κρατηθεί μέχρι να έρθει η ώρα του εισαγγελέα. Αστυνομικοί με γνώση της επιχείρησης λένε ότι «ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν αντιστάθηκε, άλλωστε ήταν μάταια. Έδειχνε ότι ίσως και να το περίμενε». Στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα και σφαίρες, ο «Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ και μαχαιροπίρουνα με χαραγμένες σβάστικες πάνω τους.
Στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ οι χρυσαυγίτες
Λίγα λεπτά αργότερα, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ θα βρεθούν ακόμα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός. Ο Ηλίας Παναγιώταρος, από την άλλη, πήγε μόνος στο κτίριο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπως έπραξε και ο Νίκος Μίχος λίγο αργότερα. Το πρωί της επόμενης ημέρας θα εμφανιστεί με... ταξί ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, ο οποίος είχε διαφύγει της σύλληψης αρχικά και επέλεξε να κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση φωνάζοντας: «Η Χρυσή Αυγή δεν λυγίζει. Χρυσή Αυγή για πάντα, ζήτω η πατρίδα».
Μαζί τους θα συλληφθούν ακόμη 12 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη του φασιστικού μορφώματος, όπως ο «πυρηνάρχης» της Νίκαιας (σ.σ. και επικεφαλής «τάγματος εφόδου») Γιώργος Πατέλης, ο οποίος φέρεται να έχει στενές σχέσεις και με τον Γιώργο Ρουπακιά. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και δύο εν ενεργεία αστυνομικοί, ένας ειδικός φρουρός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και μία ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί σε Αστυνομικό Τμήμα του Πειραιά. Τις επόμενες ημέρες τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. «παίρνουν φωτιά», αναλύοντας κάθε κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικό υπολογιστή και tablet που βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ξεκάθαρα τη νοσταλγία για το ναζιστικό καθεστώς...
Από εκείνες τις στιγμές που οι χρυσαυγίτες πέρασαν το κατώφλι της ΓΑΔΑ άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και ήρθε η δίκη και η φυλάκισή τους...
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.