Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αναγνώριση ελαφρυντικών ζήτησαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, οι συνήγοροι των 4 εμπλεκομένων στη δολοφονία του 30χρονου ενεχυροδανειστή στη Δάφνη τον Απρίλιο του 2013. Σε δεύτερο βαθμό οι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και η 31χρονη γυναίκα που φέρεται να παγίδευσε το θύμα μέσω Facebook, είχαν καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία και σε 12έτη κάθειρξη για το αδίκημα της ληστείας. Η υπόθεση όμως αναπέμφθηκε για νέα κρίση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, εκεί όπου ξεκίνησε σήμερα (4/10) εκ νέου η εκδίκασή της, μετά από αναίρεση που άσκησε το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Τα ελαφρυντικά που ζητήθηκαν, κατά περίπτωση, είναι του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μεταφηβικής ηλικίας.

«Έχει 82% αναπηρία»

Στη δίκη, μεταξύ άλλων μαρτύρων, κατέθεσε και η μητέρα της 31χρονης, η οποία ανέφερε ότι η κόρη της έχει μετανιώσει για τη συμμετοχή της στο έγκλημα. Τα χρόνια που βρίσκεται στη φυλακή, τελείωσε το Λύκειο και σπουδάζει πλέον στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Όπως ανέφερε, η 31χρονη αντιμετωπίζει προβλήματα νοσογόνου παχυσαρκίας και για αυτό το λόγο, εξάλλου, δεν παραβρέθηκε σήμερα στη δίκη. Κατά τους συνηγόρους της δε, η κατηγορούμενη δεν μπορούσε να μετακινηθεί. «Το παιδί μου είχε πάντα πρόβλημα με την παχυσαρκία. Δεν έβγαινε έξω λόγω εμφάνισης. Δεν είχε σχέσεις. Όταν γνώρισε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. τους συγκατηγορούμενούς της) που της έδειξαν ενδιαφέρον εκείνη χάρηκε», ανέφερε η μητέρα της κατηγορούμενης και με δάκρυα στα μάτια προσέθεσε: «Πιστεύω ότι το δικαστήριο σας θα της δώσει αυτό που ζητά. Η κόρη μου έχει 82% ποσοστό αναπηρίας γιατί έχει και άσθμα».

Τι έκρινε ο Άρειος Πάγος

Η υπόθεση επέστρεψε στο Εφετείο καθώς οι δικαστές του Ζ' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου έκαναν εν μέρει δεκτή αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, την οποία κατέθεσαν η 31χρονη γυναίκα που «ψάρεψε» το θύμα μέσω Facebook και ένας εκ των συγκατηγορουμένων της. Όπως έκρινε ο Άρειος Πάγος, το Εφετείο «εσφαλμένα» χαρακτήρισε τη συμμετοχή της κατηγορουμένης στην πράξη της ανθρωποκτονίας «ως συναυτουργία», καθώς ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός για την εμπλοκή της θα πρέπει να είναι «απλή συνέργεια στην πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία». Και αυτό διότι η συνδρομή της στη δολοφονία του ενεχυροδανειστή ήταν «η διευκόλυνση της εισόδου των συγκατηγορουμένων της στο διαμέρισμα του θύματος (άφησε αρχικά ανοικτή την θύρα της κεντρικής εισόδου της οικοδομής, στην οποία διέμενε ο παθών και στη συνέχεια ειδοποίησε τηλεφωνικά τους συγκατηγορούμενούς της να ανέβουν στο διαμέρισμα) και η φυσική παρουσία της κατά τη διενέργεια των πράξεων των αυτουργών (οι οποίοι προέβησαν σε ακινητοποίηση με κτυπήματα, δέσιμο και φίμωση του θύματος, που είχαν ως αποτέλεσμα την επέλευση του θανάτου του)». Αν το Εφετείο, υιοθετήσει την κρίση του Αρείου Πάγου, τότε η 31χρονη κατηγορούμενη μπορεί να βρεθεί άμεσα εκτός φυλακής, δεδομένου ότι ήδη έχει εκτίσει επτά έτη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.