Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν η πανδημία του κορονοΐού ξεκίνησε, μάθαμε για πρώτη φορά, όχι μόνο τον Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Ενάμιση χρόνο μετά, οι λοιμωξιολόγοι δεν παίρνουν τις ουσιαστικές αποφάσεις, πέραν του να συζητούν την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση. Συνεδριάζουν μια φορά την εβδομάδα, αλλά, για παράδειγμα, ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, αλλάζει με εισήγηση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων που συνεδριάζουν κάθε Τρίτη.
Το πρακτικό με τις κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές αποστέλλεται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και στη συνέχεια εκδίδεται το ΦΕΚ με τα τοπικά μέτρα σε ισχύ, από το πρωί κάθε Παρασκευής. Κάπως έτσι, όπως μαρτυρούν πλέον και αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, έχει φτάσει η ώρα για αναδιάταξη δεδομένων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Reader, στην κυβέρνηση είναι ώριμη η σκέψη αλλαγών στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων που αριθμεί 33 μέλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο λήψης αποφάσεων.
Οι αποφάσεις, κατά τα φαινόμενα, δεν θα αργήσουν και τόσο και μπορεί να είναι και θέμα των επόμενων ημερών. Η κεντρική κατεύθυνση είναι ότι η Επιτροπή με τη σημερινή της μορφή έχει κλείσει τον κύκλο της, με αποτέλεσμα να χρειάζεται κάτι μικρότερο και πιο ευέλικτο που θα ανταποκρίνεται και καλύτερα στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. «Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό», λένε άλλα κυβερνητικά στελέχη σιβυλλικά, με την κεντρική εκτίμηση να είναι ότι πλέον θα μιλάμε για ένα κατά βάση συμβουλευτικό σχήμα, με κάτω των 10 μελών.
Η κεντρική εκτίμηση αρκετών στο Μαξίμου είναι ότι τα μέλη της Επιτροπής, ενώ έχουν κάνει πολλή δουλειά, από ένα σημείο και μετά έχασαν τον δρόμο. Η αλλαγή στην Επιτροπή, δε, είναι και ένα σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα, με δεδομένη τη δήλωση των κυβερνητικών στελεχών ότι δεν συζητείται ένα νέο γενικευμένο lockdown.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.