Πάνω από 100 άρθρα του Ποινικού Κώδικα αλλάζουν και αυστηροποιούνται οι ποινές για κακουργήματα, μεταξύ αυτών οι ανθρωποκτονίες, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί και οι θανατηφόρες ληστείες. Αλλαγές υπάρχουν και στο άρθρο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και πλέον έχει προστεθεί η τιμωρία όσων διακινούν fake news για τη δημόσια υγεία, στη «σκιά» των αρνητών που έχουν βρει προσοδοφόρο έδαφος στα social media. Στο άρθρο 36 που αφορά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αυτές αφορούν την «εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας» και στη «δημόσια υγεία». Όσοι διασπείρουν fake news θα τιμωρούνται με φυλάκιση 3 και 6 μηνών και χρηματική ποινή.
Η αλλαγή:
Άρθρο 36
Διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 191 ΠΚ
Το άρθρο 191 του ΠΚ αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 191
Διασπορά ψευδών ειδήσεων
- Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.
- Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, οι αλλαγές που προωθούνται έρχονται να θεραπεύσουν τις «αστοχίες» του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Η Δικαιοσύνη είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας, που αφορά σε όλη την κοινωνία και η προσπάθεια αλλαγών δεν εξαρτάται από συγκεκριμένες απόψεις, αλλά από το πως θα βελτιώσουμε το Ποινικό Δίκαιο. Είναι ένα μήνυμα ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι παρούσα και προστατεύει τη ζωή και τα αγαθά των Ελλήνων πολιτών».
Ισόβια
Στον νέο Ποινικό Κώδικα προβλέπεται πως όσοι είναι καταδικασμένοι σε ισόβια θα εκτίουν τουλάχιστον 18 και όχι 16 χρόνια που ισχύει σήμερα. Επίσης οι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων δεν θα μπορούν να αποφυλακίζονται με «βραχιολάκι». Πλέον, μοναδική ποινή θα είναι τα ισόβια για:
- Ανθρωποκτονίες
- Εσχάτη προδοσία
- Ομαδικούς βιασμούς
- Θανατηφόρους βιασμούς
- Βιασμούς ανηλίκων
- Θανατηφόρες ληστείες
Αυστηροποίηση
Επίσης αυστηροποιείται η διάταξη για τη βαριά σωματική βλάβη. Ειδικότερα, για τη σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη προβλέπεται η αύξηση της ποινής από πρόσκαιρη κάθειρξη έως 10 έτη σε πρόσκαιρη κάθειρξη από 5 έως 15 έτη. Επιπλέον, προστίθενται στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση. Επίσης στα δικαστήρια θα είναι επιβαρυντική περίσταση αν η βαριά σωματική βλάβη τελέστηκε σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας του. Επιπλέον μετατρέπεται σε κακούργημα ο εμπρησμός δασών κι εφόσον υπάρξει έστω κι ένας θάνατος η προβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια. Επιπροσθέτως, η αιμομιξία μετατρέπεται σε κακούργημα.
Ταυτόχρονα, αυστηροποιούνται οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση δυνατότητας απόλυσης υπό όρο. Ειδικότερα, σε περίπτωση επιβολής πρόσκαιρης κάθειρξης για συγκεκριμένα εγκλήματα, όπως πχ του νόμου περί ναρκωτικών (σε διακεκριμένη μορφή), για εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, ληστεία, εκβίαση, εμπορία ανθρώπων κοκ, δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής. Άρα, από τα 3/5 που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στα 4/5. Επιπλέον, για τα παραπάνω εγκλήματα, θα απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα, ίση με τα 3/5 της ποινής (πραγματική έκτιση της ποινής).
Άρα, από τα 2/5 που ισχύει σήμερα αυξάνεται στα 3/5. Για παράδειγμα στην περίπτωση απόλυσης υπό όρο για το αδίκημα του βιασμού μπορεί να επιβληθεί ποινή καθείρξεως 15 ετών. Ο κατάδικος με το ισχύον καθεστώς πρέπει να παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον για χρονικό διάστημα ίσο με τα 2/5 της ποινής που του επιβλήθηκε, δηλαδή στο παράδειγμά μας για 6 έτη με πραγματική έκτιση. Με τη νέα ρύθμιση θα πρέπει να παραμείνει στο κατάστημα κράτησης πραγματικά τουλάχιστον 9 έτη. Στην περίπτωση της ισοβίου καθείρξεως για τα ανωτέρω αδικήματα το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους αυξάνεται από τα 16 στα 18 έτη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.